Home » Life & Style » De ce este numit ghiocelul vestitorul primăverii. 7 curiozități

De ce este numit ghiocelul vestitorul primăverii. 7 curiozități

Voicu Costin / 27.02.2022, 08:00
De ce este numit ghiocelul vestitorul primăverii. 7 curiozități

Încă de când eram mici am aflat că vestitorii primăverii sunt ghioceii. Unele dintre cele mai firave flori, dar și mai speciale au fost denumit așa dintr-un singur motiv. Oferim aceste flori cu prilejul sărbătorilor dedicate femeii în luna Martie și le plantăm cu mare drag în curțile noastre. De ce este numit ghiocelul vestitorul primăverii?

Ghiocelul denumit și vestitorul primăverii

Ghiocelul este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii. De aici vine și numele de vestitor al primăverii!

Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este ghiocelul comun. Galanthus nivalis este ghiocelul obișnuit, care înflorește din ianuarie și care, în condiții favorabile, continuă să înflorească până în martie.

G.’Magnet’- este o varietate viguroasă care face flori foarte mari și formează destul de repede grupuri de plante. G.nivalis Scharlockii – frunzele sunt gri-verzui, iar florile atârnă greu și nu se deschid de tot. G.nivalis ‘Pagoda’- petalele se răsucesc ușor în afară. G.plicatus – originar din Rusia, această specie are frunze crețe. G.nivalis ‘Virescens’- deosebite la această varietate sunt marcajele verzi de pe petale, care apar atât la cele din interior, cât și pe cele din exterior. G.caucasicus – frunzele sunt late, gri, iar florile mari. Este printre ultimii ghiocei care înfloresc.

Curiozități despre ghiocei

  • Ghioceii au fost cunoscuți din cele mai vechi timpuri sub diferite denumiri, dar au fost numiți Galanthus în 1753. Pe măsură ce numărul speciilor recunoscute a luat amploare, s-au făcut diferite încercări de a împărți specia în subgrupe, de obicei pe baza modelului frunzelor care apar. Numele său ştiinţific este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”.
  • Majoritatea speciilor înfloresc iarna, înainte de echinocțiul de primăvară (20 sau 21 martie în emisfera nordică ), dar unele înfloresc la începutul primăverii și la sfârșitul toamnei.
  • Genul Galanthus este originar din Europa și Orientul Mijlociu, din Pirineii spanioli și francezi în vest până în Caucaz și Iran în est și la sud până în Sicilia, Peloponez, Marea Egee, Turcia, Liban și Siria. Limita nordică este incertă deoarece G. nivalis a fost introdus și cultivat pe scară largă în toată Europa.

Legenda ghiocelului

  • Povestea zăpezii și a ghiocelului. Când Dumnezeu a făcut Pământul, fiecare creaţie a beneficiat de culoare. Deoarece zăpada este pretutindeni, a lăsat-o să-şi caute singură culoarea. Prima dată s-a rugat de iarbă să-i dea din verdele ei frumos, însă a fost refuzată. Apoi a luat la rând toate florile pământului, cerând un strop de culoare: roșu de la trandafir, violet de la viorea, galben de la floarea-soarelui, dar a fost refuzată de toate acestea. Tristă, zăpada şi-a povestit necazul ghiocelului. Înduioşat de soarta zăpezii, acesta i-a spus că va împărţi bucuros cu ea albul său, dacă va dori. Omătul a primit cu bucurie darul ghiocelului. De atunci, zăpada poartă veşmântul alb şi, drept răsplată, îl lasă să-şi facă apariţia primăvara fiind considerat și vestitorul primăverii.
  • Se spune că ghiocelul simbolizează speranța, prietenia, puritatea, alinarea și multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe.

Țara în care este asociat cu moartea

  • Cercetările asupra ghiocelului arată că această floare măruntă poate contribui la tratarea Alzheimerului și a demenței, datorită unui ingredient activ pe care îl conține, Galantamina, o substanță pe care oamenii de știință încă o analizează pentru a-i descoperi potențialul curativ.
  • În anumite țări, cum este Marea Britanie, ghiocelul nu este prilej de bucurie, cel puțin nu pentru cei care cred în superstiții. Ei asociază ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără și-a găsit iubitul mort, iar lângă el era așezat un ghiocel. O simplă superstiție nu poate găsi vinovată o asemenea floare firavă si specială!