Home » Life & Style » De ce nu e bine să faci semnul OK în Brazilia. Ce interpretare neașteptată are aici

De ce nu e bine să faci semnul OK în Brazilia. Ce interpretare neașteptată are aici

Manolică Anca / 30.03.2021, 15:04
De ce nu e bine să faci semnul OK în Brazilia. Ce interpretare neașteptată are aici

Adesea folosim limbajul corpului pentru a comunica sau pentru a transmite anumite mesaje. De la expresii faciale până la mișcări ale corpului, lucrurile pe care nu le spunem pot transmite o mulțime de informații. Însă, uneori, trebuie să fim atenți, la ceea ce dorim să transmitem pentru că aceste gesturi pot diferi de la o țară la alta. Iată de ce nu e bine să faci semnul „OK” în Brazilia.

De ce nu e bine să faci semnul OK în Brazilia

Specialiștii spun că limbajul corpului poate reprezenta între 60 și 65% din comunicare. De aceea, este important să înțelegem limbajului corpului și, de asemenea, esențială acordarea atenției și altor indicii, precum contextul sau cultura unei populații. Comunicarea nonverbală poate să difere, în anumite cazuri, de la o țară la alta.

Un exemplu este „OK” simbol care se face cu mâinile. Este privit ca doar însemnând „OK” în cultura americană, pentru că în Brazilia, acest lucru este văzut ca un gest foarte obscen. Este asemănător cu arătarea degetului mijlociu în America. Acest lucru este văzut ca unul dintre cele mai nepoliticoase gesturi pe care le poți face în Brazilia și trebuie neapărat evitat.

Gestul „dar uma banana” sau „dă o banană” în Brazilia este un gest extrem de ofensator și grosolan. Acesta constă în îndoirea brațului drept la cot cu mâna ca un pumn în timp ce se face o mișcare de tăiere cu brațul stâng spre cotul drept ca într-o smucitură a antebrațului. Se folosește și în alte țări din America Latină, în Franța și Italia cu nume diferite, desigur. Este echivalentul a da cuiva cu degetul.

Semnul „OK” este văzut ca un semn foarte obscen în Brazilia
Semnul „OK” este văzut ca un semn foarte obscen în Brazilia

Limbajul corpului în Brazilia

Un alt gest obscen ce se face cu mâna se numește „corna” și înseamnă „soția ta te înșală”. Este popular în Brazilia și se folosește adesea atunci când nu este de acord cu un arbitru de fotbal Este la fel ca gestul american „rock on”. Un atl gest care exprimă același lucru, „înșelatul”, constă în a strânge pumnul și a-l bate o dată sau de două ori peste cealaltă mână. Este folosit în mod obișnuit în gașca de prieteni brazilieni, dar poate fi nepoliticos dacă este folosit în orice alt context.

Mișcarea mâinii urmărind o linie orizontală imaginară chiar deasupra liniei ochilor înseamnă că persoana s-a săturat sau nu mai are răbdare. De asemenea, este foarte important contactul vizual bun atunci când conversăm cu un localnic. A nu face acest lucru este considerat nepoliticos.

Pentru a-și exprima aprecierea, un brazilian poate avea tendința de a-și ciupi lobul urechii între degetul mare și arătător. De exemplu, dacă ne place o masă, putem face acest gest. Pentru un strop de dramatism, brazilienii vor apuca lobul urechii opus.

Salutarea tradițională din Brazilia este strângerea de mână bună și caldă. Aceștia își dau mereu mâna la sosire și la plecare. Poate exista și o atingere a antebrațului sau a cotului și, adesea, o bătaie pe spate, care semnifică același lucru. Un limbaj corporal unic în Brazilia este „figa”, reprezentat prin introducerea degetului mare între degetul mijlociu și arătător. Acest gest este văzut ca o amuletă ce protejează împotriva „ochiului rău” și ar trebui să țină departe indivia, durerea și suferința.