Home » Sănătate » Ce dezvăluie despre tine poziția corpului. Explicatiile specialiștilor va vor pune pe gânduri

Ce dezvăluie despre tine poziția corpului. Explicatiile specialiștilor va vor pune pe gânduri

Ileana Mladinoiu / 01.02.2021, 13:14
Ce dezvăluie despre tine poziția corpului. Explicatiile specialiștilor va vor pune pe gânduri

Poziția corpului, indiferent că vorbim despre cea adoptată în timpul mersului, când ne așezăm ori când dormim este specifică fiecăruia. Diferă în funcție de experiența noastră, vârsta, sexul, educația sau mediul nostru social, și asta nu e tot. Modul în care ne mișcăm variază, de asemenea, în funcție de starea noastră emoțională.

De exemplu, poziția corpului nu va fi aceeași dacă mergem la muncă și nu la o întâlnire, „depinde mai mult de momentul prezent decât de o atitudine interioară profundă”, afirmă Aude Roy, sinergolog și autorul cărții “Oferă o imagine bună despre tine”. În caz de nu știți, sinergologia este disciplina citirii limbajului corpului.

Sistemul postural este responsabil pentru reglarea echilibrului corpului. Prin urmare, postura nu este „înghețată în timp”, se schimbă ușor de aproximativ șapte ori pe minut.

Deoarece creierul integrează informații din articulații și mușchi, poate înregistra aceste informații și repeta posturi chiar dacă ele nu sunt cele adecvate. De aceea este important să fim conștienți de postura adoptată și să avem grijă de ea, pentru a evita dezechilibrele care pot provoca tulburări musculo-scheletice, cum ar fi tendinita.

Astfel de leziuni cauzate parțial de poziționarea incorectă a segmentelor sau de un dezechilibru între forțele musculare care acționează asupra unei articulații pot duce la dureri cornice, ce pot persista mai mult de șase luni.

Însă, nu despre afecțiunile fizice vrem să ne ocupăm acum, ci de poziția corpului care poate spune multe despre personalitatea noastră.

Psihologul  Seema Hingorany știe cât de revelatoare este postura ta despre tine. Ea a afirmat pentru vogue.in că asta spune o mulțime de lucruri despre personalitatea și încrederea în sine. „Aceste două elemente sunt necesare pentru dezvoltarea generală a persoanei”.

Dacă te regăsești adesea în următoarele posturi, iată ce poți afla despre tine

Pozitia corpului nu va fi aceeasi daca mergemla munca sau la o intalnire
Pozitia corpului nu va fi aceeasi daca mergemla munca sau la o intalnire

Poziția ușor cocoșat

Potrivit Hingorany, oamenii care nu-și îndreaptă niciodată complet spatele, dar îl mențin adesea ușor curbat, au o stimă de sine scăzută. „Indică o persoană cu încredere în sine scăzută, cineva obișnuit cu conflictele și durerea”.

Psihologul recomandă să învățăm să ne ținem întotdeauna spatele drept. Se poate  realiza acest lucru și prin exerciții precum yoga sau jogging. „Fiți întotdeauna conștienți de postura voastră defectuoasă, astfel încât să o puteți corecta dacă apare”, subliniază Seema Hingorany.

Mersul legănat

Unii oameni se leagănă în timp ce merg, ceea ce nu oferă stabilitate corpului. „Această postură arată o personalitate foarte slabă și neajutorată”, susține Hingorany. Persoana respectivă este o persoană vulnerabilă, foarte indecisă, o persoană care se gândește la ceva în mod constant.

Conform psihologului, așa-numitele tehnici de „împământare” pot ajuta la îmbunătățirea posturii, tehnici care ne ajută să ne menținem picioarele ferm pe sol în timp ce ne vom concentra asupra respirației.

Marsul cu capul mult inainte față de corp

Persoanele care suferă de neliniște și hiperactivitate adoptă adesea această postură. Sunt oameni curioși în mod natural, dar nu sunt prea încrezători. Structura corpului este în afara liniei și acest lucru poate duce la durere și rigiditate. Respectiva persoană lucrează constant la prelucrarea informațiilor.

Oamenii care adoptă această postură ar trebui să apeleze la profesioniști, pentru că ei îi pot ajuta să-și îmbunătățească postura. Hingorany îi sfătuiește, de asemenea, pe oameni să facă mișcare și jogging în mod regulat pentru a crea pace în mintea lor.

Mersul cu capul plecat

Dacă această tehnică este cea mai bună pentru a evita orice neplăcere de pe drum, totuși poate însemna dorința de a nu interacționa cu lumea exterioară. “În transportul public sau la locul de muncă, deplasarea cu capul în jos înseamnă că vă cunoașteți drumul și că nu doriți niciun contact”, analizează Olga Ciesco, specialist în limbajul corpului. Colega ei, Aude Roy, confirmă această explicație. Mersul cu capul în jos reflectă starea emoțională a unei persoane care nu vrea să vadă pe nimeni.

Mersul robotizat

Mersul ușor robotizat, inflexibil se poate datora părinților tăi.

„Mersul rigid se datorează atât mamei, cât și tatălui al cărui mers ne-a inspirat, dar depinde și de morfologia persoanei”, mai spune sinergologul Aude Roy.

Mersul cu pieptul înainte

Fie ca un cocoș sau ca un păun. “Cineva care este mândru de el își va umfla pieptul, vrea să-și arate valoarea, precum și superioritatea”, notează Aude Roy. Olga Ciesco adaugă că dincolo de mersul cu pieptul înainte, atunci când întregul corp superior face la fel arată o mândrie și mai mare.

Ce se poate face pentru a adopta o postură corectă

A te privi în oglindă îți poate da o idee despre postura ta. Pe de altă parte, o autoevaluare nu va fi niciodată la fel de eficientă ca o evaluare făcută de un profesionist.

Există mai multe exerciții de întărire și flexibilitate pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți postura, ceea ce nu se întâmplă peste o lună. Pentru a nu fi singur în acest proces, înconjoară-te de profesioniști din domeniul sănătății care vor ști să-ți analizeze postura. Kinesiologii, printre altele, îți pot evalua postura și pot recomanda cele mai relevante exerciții.