Home » Life & Style » Limbajul trupului. Ce dezvăluie clipirea rapidă și ce de ce oamenii evită contactul vizual în timpul unei discuții

Limbajul trupului. Ce dezvăluie clipirea rapidă și ce de ce oamenii evită contactul vizual în timpul unei discuții

Manolică Anca / 03.03.2021, 15:12
Limbajul trupului. Ce dezvăluie clipirea rapidă și ce de ce oamenii evită contactul vizual în timpul unei discuții

Comunicarea nu este doar ceea ce spunem. De cele mai multe ori transmitem mai multe prin limbajul trupului decât prin ceea ce exprimăm cu ajutorul cuvintelor. De aceea, este important să știm să descifrăm limbajul trupului pentru a-i înțelege mai bine pe oamenii din jurul nostru și pentru a fi conștienți de ceea ce transmitem voluntar sau involuntar prin gesturi.

Limbajul trupului

Limbajul trupului este o modalitate prin care ne exprimăm, involuntar, în multe situații în care nu ne dorim să dăm  explicații. Însă, nu de puține ori, gesturile și atitudinea pot trăda ceea ce prin cuvinte nu vrem să dezvăluim. Dacă știm cum să traducem limbajul trupului, atunci vom cunoaște întotdeauna intențiile, dar și starea de spirit a interlocutorului, atât în relațiile personale, cât și în cele profesionale.

Vom reuși să înțelegem mult mai bine ce dorește persoana să ne spună, vom descifra mai bine dedesubturile unei idei și ne putem da seama mult mai ușor atunci când suntem mințiți. Nu degeaba se spune că limbajul trupului face uneori cât o mie de cuvinte. În cele ce urmează, vom afla ce dezvăluie clipirea rapidă și ce de ce oamenii evită contactul vizual în timpul unei discuții.

Uneori, o privire poate face cât o mie de cuvinte
Uneori, o privire poate face cât o mie de cuvinte

Ce dezvăluie clipirea rapidă și ce de ce oamenii evită contactul vizual

Ochii sunt o parte a corpului care pot transmite o mulțime de informații utile pentru și de la persoana care se află în fața ta. Direcția privirii interlocutorului ne poate dezvălui cât de interesat este acesta de subiectul de discuție. De asemenea, pupilele dilatate ne semnalează că interlocutorul este numai ochi și urechi la noi. Ține cont și de faptul că, atunci când interlocutorul are un contact vizual mai lung de cinci minute, atunci acesta poate fi indiciul unei atracției fizice.

Însă, în momentul în care observăm că persoana din fața noastră privește într-o parte opusă, atunci discuția nu prezintă prea mare interes pentru el, gândurile sale fiind în altă parte. Dacă privirea o are în jos și nu poate face contact vizual cu noi, atunci limbajul trupului său îi dezvăluie timiditatea ori nervozitatea. De asemenea, ar putea fi plictisit, s-ar putea simți inconfortabil sau are îndoieli.

Psihologul Laura-Maria Cojocaru spune că „privirea în altă parte și în partea dreaptă ar putea indica o minciună”. Conform unor cercetări, oamenii au tendința de a privi spre partea dreaptă atunci când inventează anumite lucruri și spre partea stângă atunci când își amintesc ceva. Însă, nimic nu este bătut în cuie, deci nu este o garanție sigură a minciunii. Este extrem de important să urmărim cu atenție privirea interlocutorului nostru pentru a ne da seama cu exactitate ce dorește să transmită.

„Oamenii privesc adesea spre ceva semnificativ pentru experiența lor actuală. Privirea la fereastră sau ușă ar putea sugera că ar prefera să fie în altă parte. Privirea la ceas ar putea însemna că vor ca întâlnirea să se termine. De asemenea, ajută să observi modele intermitente. Clipirea rapidă ar putea indica stres, astfel încât cineva care vorbește calm, dar clipește rapid, ar putea fi mai supărat decât spune sau arată”, spune aceasta.