Home » Life & Style » De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 Iunie. Scurt istoric și semnificație

De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 Iunie. Scurt istoric și semnificație

Ileana Mladinoiu / 01.06.2022, 11:49
De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 Iunie. Scurt istoric și semnificație

Ziua Internațională a Copilului își propune să atragă mai multă atenție asupra protecției, educației, sănătății și bunăstării copiilor. Inspirată de o Conferință Mondială desfășurată la Geneva în 1925 privind protecția copilului, a fost cu adevărat instituită de Federația Internațională Democrată a Femeilor (FDIF), în timpul unei întâlniri de la Moscova din noiembrie 1949, pentru a reaminti de copiii uciși în timpul Războiului Rece. Instituirea Zilei Internaționale a Copilului de către ONU are ca scop să tragă un semnal de alarmă cu privire la fericirea copiilor din întreaga lume.

De ce sărbătorim Ziua Copilului pe 1 Iunie. Semnificație și origine

Organizația Națiunilor Unite a considerat că „nu și-ar putea îndeplini obligațiile față de generațiile viitoare fără a-și intensifica eforturile în numele copiilor întregii lumi, care sunt cetățenii de mâine, și că celebrarea la nivel mondial a Zilei Copilului ar contribui la solidaritatea umană și cooperarea internațională”.

Această zi este un prilej de a demonstra că fiecare copil este unic, că are nevoie de respect, atenție, dragoste și mai presus de toate să se facă ascultat. De asemenea, Ziua Copilului ne permite să reflectăm asupra rolului adulților în viața lui și asupra impactului pe care îl au asupra dezvoltării acestuia.

Cu certitudine, nu o dată v-ați pus întrebarea de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă pentru a sărbători Ziua Copilului și ce semnificația are. Pornind de la iunie, precizăm că este a șasea lună a calendarului gregorian și iulian. Cuvântul iunie vine de la juniori, tineri sau poate de la Juno, Junonis, Juno.

Dacă adoptăm prima etimologie, se presupune că în această lună s-a sărbătorit Ziua Tineretului. Totuși, a doua etimologie pare destul de probabilă, când ne amintim că la romani luna iunie era dedicată zeiței Juno, soția lui Jupiter și mama lui Vulcan, Hebe și Marte. La români, lunii Iunie i se spune cireșar, pentru că acum se coc cireșele, fructele preferate ale copiilor și nu numai. De asemenea, odată cu 1 Iunie începe vara și se apropie vacanța copiilor.

Scurt istoric al Zilei Copilului

În 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate țările să instituie Ziua Mondială a Copilului, care ar fi o zi a fraternității și înțelegerii între copii la nivel mondial și a activităților de promovare a bunăstării copiilor lumii, potrivit rezoluției 836 (IX). Atunci s-a propus guvernelor ca această zi să fie sărbătorită la data care li se pare cea mai potrivită. Nefiind recomandată o dată anume, țările au folosit data care era cea mai relevantă pentru cultura lor.

Convenția, care este cel mai ratificat tratat internațional privind drepturile omului, definește o listă de drepturi ale copiilor, inclusiv dreptul la viață, sănătate, educație și dreptul la joacă, precum și dreptul la o viață de familie, de a fi protejat de violență și discriminare și să se facă auzită vocea cuiva.

Data de 1 Iunie este folosită de multe țări ex-sovietice, deoarece „Ziua internațională pentru protecția copiilor” a fost instituită, așa cum s-a menționat mai sus, în urma congresului Federației Internaționale Democratice a Femeilor de la Moscova, 1949.

Odată cu crearea Zilei Mondiale a Copilului, statele membre ONU au recunoscut copiilor, indiferent de rasă, culoare, sex, religie și origine națională sau socială, dreptul la afecțiune, iubire, înțelegere, hrană adecvată, îngrijire medicală, educație gratuită, protecție împotriva tuturor formelor de exploatare şi creştere într-un climat de pace şi fraternitate universală.

Multe țări au stabilit o zi a copilului, dar aceasta nu este în mod obișnuit sărbătoare legală. De exemplu, unele țări celebrează Ziua Copilului pe 20 noiembrie ca Ziua Mondială a Copilului, ziua in care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Ulterior, Organizația Națiunilor Unite a semnat Convenția cu privire la drepturile copilului, în 1989, tot pe 20 noiembrie.

Majoritatea țărilor au căzut de acord asupra zilei de 1 iunie, prima zi de vară, ca fiind ziua promovării obiectivelor prezentate în Carta ONU pentru bunăstarea copiilor. Însă, țări precum Canada, Marea Britanie, Suedia, Spania, Olanda, Franța, Grecia sau Islanda sărbătoresc Ziua Copilului pe 20 noiembrie.

Puneți azi, de 1 Iunie, copilul în lumina reflectoarelor și subliniați-i locul ce-i revine în societatea noastră!