Home » Utile » De ce se înnegrește de fapt argintul. Nu se întâmplă asta pur și simplu. Explicația științifică

De ce se înnegrește de fapt argintul. Nu se întâmplă asta pur și simplu. Explicația științifică

Voicu Costin / 21.01.2022, 12:50
De ce se înnegrește de fapt argintul. Nu se întâmplă asta pur și simplu. Explicația științifică

Bijuteriile sunt confecționate din metale prețioase precum aurul și argintul. Cel puțin, acestea sunt cele mai folosite sau oferite ca și cadou. Se întâmplă ca bijuteriile din argint să se păteze sau să se înnegrească. Acest lucru poate fi determinat de mai multe cauze, dar problema poate fi remediată. Stați cu noi să vedeți care sunt cauzele!

Reacțiile chimice ce afectează argintul

În formă sa pură, argintul este moale și maleabil, de aceea, pentru a avea duritatea necesară în confecționarea bijuteriilor, acesta este combinat cu alte aliaje. Astfel, denumirea de argint 925 vine de la faptul că în amestec se află 92,5% argint pur, iar 7,5% alt aliaj.

Prin urmare, înnegrirea sau oxidarea se formează ca o reacție a argintului cu ozonul și hidrogenul sulfurat, din aer, iar, pe bijuterii, se depune un strat de culoare negru, verde sau gălbui-maroniu. De asemene și alți factori, precum produsele de înfrumusețare și transpirația pot provoca o pătare a bijuteriei.

Nu poți împiedica 100% acesta reactive, dar poate spre surprinderea ta, cea mai bună modalitate de a păstra lustrul și frumusețea argintului este chiar purtarea bijuteriei. Uleiurile naturale ale pielii „curăţă” argintul și îl vor menține strălucitor.

Faptul că argintul își schimbă culoarea, poate indica o disfuncție a rinichilor sau probleme cu sistemul nervos. Dacă se înnegresc doar unele bijuterii, se poate să aveți câteva  dereglări ale sistemului endocrin.

Însă, nu este obligatoriu ca în momentul în care bijuteria şi-a schimbat culoarea să fiți bolnavi!

În plus, unii spun că totul ține și de o vrajă și că dacă ți se înnegrește inelul, înseamnă că ți s-a făcut un farmec de celibat. În schimb, dacă se înnegresc cerceii, înseamnă că este vorba despre un deochi puternic, iar dacă se înnegrește cruciulița nu este un semn bun. Bineînțeles că acestea sunt doar superstiții din popor și că nu din aceste cauze vi se înnegresc bijuteriile din argint.

Ce cauzează înnegrirea?

  • Aerul

După cum am menționat mai sus, argintul în contact cu aerul oxidează bijuteria. Totodată, umiditate ridicată și poluarea aerului grăbesc procesul de înnegriere a argintul.

  • Transpirația

Transpirația are un rol important în procesul de înnegrire. Dacă există o cantitate mai mare de azot în organism, atunci argintul se înnegrește mai încet.

  • Produse de înfrumusețare

Produsele cosmetice, cât și cele de îngrijire ale părului și ale corpului (parfum, fixativ, deodorant, loțiune de corp) conțin adesea compuși chimici, care pot afecta metalele prețioase. Cel mai bine este să îndepărtați bijuteriile când aplicați produse de înfrumusețare și să așteptați cel puțin 15 minute.

  • Substanțe chimice

Când curățați suprafețe cu substanțe chimice evitați să purtați bijuterii. Chimicalele de uz casnic pot ataca argintul și îl poate ataca cu ușurință.

Cum se curată argintul?

Bicarbonatul alimentar vă poate ajuta să curățați cu ușurință petele negre de pe argint. Încercați să folosiți o lavetă din bumbac, cea mai potrivită pentru a îndepărta petele. Mai jos vă prezentăm 3 metode prin care puteți curăţa argintul.

  • Puneți bicarbonat pe bijuterie în zonele înnegrite și curățați ușor cu o periuță de dinți curată. După, clătiți bijuteria și ștergeți-o cu o cârpă sau un material moale din bumbac.
  • Într-un vas combinați apă fiartă cu una-două linguri de bicarbonat și lăsăți bijuteria acolo timp de câteva minute. O scoateți, o clătiți cu apă și o uscați cu ajutorul unei cârpă moale din bumbac.
  • Cea mai eficientă metodă de curățare a argintului este folosirea unei substanțe specială de curățare sau în funcție de gradul de înnegrire, a unui material special de curățare a argintului.

Atenție! Dacă bijuteria ta conține cristale, perle, sau alte pietre prețioase, sfatul nostru e ca să încredințați mai bine curățarea acesteia unui specialist.

Cum preveniți înnegrirea?

  • Evitați ținerea bijuteriilor de argint în zonele cu umiditate, precum camera de baie sau bucătăria.
  • Nu purta bijuterii când mergi la înot, când faceți curățenie, când mergi la spa sau când faci sport.
  • Păstrați bijuteriile din argint în punguțe ziplock, din care scoateți aerul.
  • După purtare ștergeți bijuteria cu o cârpă moale din bumbac pentru a îndepărta impuritățile.