Home » Life & Style » Decofeinizată sau decafeinizată. Cum e corect și ce înseamnă

Decofeinizată sau decafeinizată. Cum e corect și ce înseamnă

Ileana Mladinoiu / 24.02.2022, 13:42
Decofeinizată sau decafeinizată. Cum e corect și ce înseamnă

Cafeaua, băutura preparată din semințele arborelui de cafea transformate în pulbere, este la ora actuală „licoarea magică”, oamenii fiind fermecați de efectul tonic al acesteia. Persanii o priveau ca vin al Islamului, cunoscându-se faptul că această băutura le era interzisă.

Scurt istoric al cafelei

Ca dată a consumului de cafea, ale cărei boabe se crede a fi originare din Etiopia, este socotit secolul al XI-lea, iar importarea cafelei s-a produs în a doua jumătate a secolului al XV-lea, când s-a răspândit din Regatul Arab prin Mecca și Medina și a ajuns în Cairo, mai precis în 1510. Termenul vine de la vechiul „qahwah” în arabă.

Când în secolul al XVI-lea, Regatul Osmanic atinge apogeul, cafeaua va juca un rol important in Arabia, Asia Mica, Siria, Egipt și în sud-estul Europei. Primele cafenele s-au deschis în Damasc și Aleppo între 1530 și 1532. În 1651 negustorii venețieni au adus primul sac de cafea în vestul Europei. Aroma-i delicioasă și efectele revigorante au facut-o să devină bautură preferată, iar cafenelele au s-au înmulţit rapid în Europa.

În Istanbul, cafeaua a fost introdusă în 1543, în timpul domniei sultanului Soliman Magnificul. Ozdemir Pașa, guvernatorul otoman din Yemen, a crescut şi a iubit mult cafeaua. S-a descoperit şi o noua metodă de a bea cafea prin prăjirea pe foc a boabelor, apoi prin fierberea lor cu apă pe cenușa focului de cărbune.

Cafeaua se răspândeşte în Europa și în cele din urmă în întreaga lume.

La începutul secolului al XX-lea Brazilia era cel mai mare producător de cafea de pe glob. Actualmente aproape întreaga producție de cafea vine din America Centrala, Brazilia şi părțile tropicale ale Americii de Sud. Consumul de cafea se reflectă în ultimii 250 de ani. Cafea neagră, cu lapte, espresso, turcească, cafe-frappe există sub toate formele, desigur cu un anumit conţinut de cofeină.

Decofeinizată sau decafeinizată. Care e varianta corectă

Ca parte de vorbire într-o propoziţie decofeiniza/decafeiniza este verb. Avem şi verbul a cafeli, ceea ce înseamnă că cineva bea cafea şi stă la taifas cu altcineva. De la cafea avem şi substantive precum: cagibașă, în evul mediu (boier însărcinat să aducă domnitorului cafeaua la ceremonii), cafegiu/cafegioaică (proprietar de cafenea sau persoana care bea multă cafea), cafeină/cofeină (din franțuzescul cafeine, germanul Koffein).

Cafeina/cofeina este un alcaloid extras nu numai din boabe de cafea, ci şi din ceai, nuci de cola, ciocolată, având rol tonic pentru sistemul nervos central, cardiac etc.

Constatându-se că sunt oameni cărora le este interzisă cafeaua normală, a apărut o alternativă pentru cafeaua cofeinizată, anume cafeaua decofeinizată/decafeinizată („decaffeinato” în italiană şi „decaffeinated” din engleză, însemnând „decafeinizată”.

Așa cum sunt acceptate pentru infinitiv a cementa/a cimenta (cu referire la a trata dinții), frecționa/fricționa, încorpora/incorpora, așa este și pentru decofeiniza/decafeiniza.

Decofeinizată este în uz o realitate în DOOM, pe când în vechiul DEX, apare decafeinizată, ținându-se cont de originea acestui cuvânt. Descoperitorul cafeinei este chimistul german F.F. Runge (1795-1867), cel care a numit-o „kaffein”, apoi „koffein”.

S-a păstrat varianta cu a din prima silaba. Amintind de silabe, verbul se desparte astfel: de-ca-fe-i-ni-za-tă/de-co-fe-i-ni-za-tă. Sunt dublete verbale. În alte limbi, apare vocala e în prima silabă. Am întâlnit și varianta decofinată/decafinată (de la decaf=decaffeinated).

Decofeinizată/decafeinizată, cum rămâne

Niciunul dintre cele două verbe nu ne duce la un cuvânt compus, așa cum pare la început, fiindcă nu putem vorbi de prefixul de, ca la alte cuvinte formate cu des sau dez. Decafeină este un cuvânt împrumutat din franțuzescul decafeiner, spaniolul decafeinado, englezescul decaffeinated.

Aceasta cafea decofeinizată/decafeinizată nu este lipsită total de cofeină, ci are aproximativ 3% sau sub 3% cofeină. Conținutul cu precizie de cofeină al unei cafele depinde de tehnica utilizată pentru decofeinizare.

Ce presupune decofeinizarea

Pentru decofeinizare se folosește clorura de metilen sau acetat de etil, ambii fiind catalogați ca siguri pentru sănătatea omului, cu anumite limite, de către organismele internaționale competente.

Metoda directa

Boabele sunt înmuiate în apă sau aburite înainte de a fi decofeinizate. Apoi sunt expuse în mod repetat la o soluție care conține clorură de metilen sau acetat de etil, o modalitate de a elimina cofeina din cafea, pentru că substanţa chimică se găsește în fructe.

Procesul durează circa 10 ore. La final, boabele de cafea sunt aburite pentru a fi curățate complet de orice solvent.

Metoda indirectă

Se începe cu înmuierea boabelor de cafea în apă clocotita. Astfel, se extrage cofeina şi o mulțime de compuși aromatici. Boabele de cafea sunt scoase din lichidul care are tot conținutul solubil în apă al lor. Aici se adaugă clorura de metil.

După încălzirea lichidului, clorura de metil evaporă cofeina, care este astfel dizolvată. Boabele de cafea sunt iarăși introduse in amestec pentru a fi înnobilate cu compușii aromatici pierduți la expunerea inițială.

Tehnica face ca boabele de cafea să nu intre in contact cu substanța chimică. Se consideră că este cea mai utilizata metodă pentru decofeinizarea cafelei.

Ce este procesul puternic comprimat al dioxidului de carbon

Boabele de cafea verzi sunt din nou introduse în apă, într-un vas din oţel inoxidabil care acționează ca o oală sub presiune. După aceea, sunt expuse la 73 pana la 300 de atmosfere de dioxid de carbon supercritic, timp de 10-12 ore. Proprietățile dioxidului de carbon se intensifică la temperaturi înalte. Devine dens ca un lichid, chiar dacă este încă un gaz.

Dioxidul de carbon cu conținut de cofeină şi care iese din recipient este de obicei filtrat prin cărbune activat. Urmează ca dioxidul de carbon să fie reintrodus în recipientul din oţel inoxidabil pentru repetarea procesului.

Ce este tehnica elvețiană de decofeinizare a cafelei

Este considerată cea mai „curata” metodă de eliminare a cofeinei din cafea, pentru ca apa este solventul principal. Mai întâi, boabele verzi sunt înmuiate în apa cu extract de cafea verde.

Soluția este filtrată prin cărbune activat cu rol de a separa cofeina de amestec. Se inserează din nou în boabele de cafea până când ele rămân 99% fără cofeină. Debutul tehnicii a fost în Elveția prin1930 și se află printre preferințele companiilor cu principii eco.

Deși cafeaua decofeinizată nu ar fi la fel de gustoasă, intensă și dătătoare de energie, așa cum este cea normală, rămâne în topul preferințelor multor persoane de pe glob.

Aroma cafelei decofeinizate, obținută prin metodele prezentate mai sus, nu ne poate determina să vă spunem care este cea mai bună sau mai placută la gust. Depinde de preferințele consumatorului de cafea.

Ne-am depărtat de tema propusă, așa că e momentul să stabilim cum e corect să scriem şi să pronunţăm: decofeinizată sau decafeinizată. Punând cap la cap toate problemele legate de cafea/cafeină/cofeină, putem da verdictul. Decafeinizată și decofeinizată au același sens. Folosiți-le așa cum v-ați obișnuit, cu condiția să vă placă acest tip de cafea.

La indicativ prezent, persoana a III-a singular și plural, verbul a decofeiniza/decafeiniza se va conjuga: El/Ea/Ei/Ele decofeinizează/ decafeinizează (extrage/extrag cafeina din boabele verzi de cafea), astfel încât să nu mai conțină cofeină/cafeină.

Să încheiem cu un exemplu: Am băut dimineaţă o cafea decofeinizată, iar după-masă o alta tot decafeinizată. La o oră, am băut o cafea cu cofeină/cafeină. Gustul pare oarecum acelaşi cu al cafelei obişnuite. Ca ortografiere, am schimbat doar vocalele după silaba de. În schimb, mi-am recăpătat energia pierdută.