Home » Life & Style » Dieta cu cartofi. Cum a ajuns să arate un bărbat care a mâncat doar cartofi timp de un an

Dieta cu cartofi. Cum a ajuns să arate un bărbat care a mâncat doar cartofi timp de un an

Manolică Anca / 30.03.2021, 16:32

Dieta cu cartofi. Aceștia sunt una dintre cele mai cultivate legume și unul dintre alimentele ieftine de bază ale populației din întreaga lume. Cu toate acestea, auzim adesea că sunt periculoși pentru organism. Asta datorită stereotipului creat de chipsuri, cartofi prăjiți și fast-food. Iată cum a ajuns să arate un bărbat care a mâncat doar cartofi timp de un an.

Dieta cu cartofi. Beneficii

Cu toate că sunt una dintre cele mai importante şi sustenabile culturi şi una dintre cele mai consumate legume, cartofii nu aunt niciodată văzuți chiar ca un super-aliment. Din contră, ne-a fost indusă ideea de a consuma această legumă cât mai rar și în cantități mici, fiindcă este bogată în amidon și carbohidrați. Dar să fie ei atât de nesănătoși pe cât ne-a fost indus să credem? Hai să aflăm beneficiile lor.

Dieta cu cartofi. De ce să nu îți fie frică să îi consumi zilnic:

  • Coaja de cartof este bogată în  potasiu, ceea ce îți va menține inima sănătoasă. În afară de acest microelement, cartofii conțin puțin fosfor, magneziu, calciu, sodiu, fier și zinc.
  • Cartofii conțin, de asemenea, multă vitamină C – aproximativ 45% din norma zilnică într-o singură bucată. Însă, mare parte este distrusă atunci când este încălzită, deci este mai benefic să consumi cartofi fierți, necojiți.
  • Cartofii conțin fibre care sunt excelente pentru sănătatea intestinelor.
  • Cartofii nu conțin colesterol. Însă, acest lucru depinde foarte mult de felul în care sunt gătiți. Cartofii prăjiți în ulei sau chipsurile vin „la pachet” cu colesterol.
  • Cartofii pot îmbunătăți sănătatea pielii și pot în caz de stres și depresie.
  • Spre deosebire de multe alte feluri de mâncare populare cu mulți carbohidrați, cartofii fierți te pot face să te simțiți mai plin. Drept urmare, mănânci mai puțin și vei fi sătul mai mult timp, lucru care te va ajuta să pierzi în greutate mai repede.
Dieta cu cartofi
Dieta cu cartofi

„Norme de siguranță”

Uneori, consumul de cartofi poate duce și la creștere în greutate. Mai ales dacă sunt prăjiți sau serviți cu adaosuri grase precum brânza. Însă, pentru a avea probleme grave de sănătate din această cauză, acestea ar trebui consumate des și în cantități mari.

Persoanele cu diabet trebuie să fie mult mai atente cu cartofii: multe tipuri de cartofi au un indice glicemic foarte ridicat. Dar dacă îi consumi reci, influența lor asupra nivelului de zahăr din sânge va scădea cu 25%. De asemenea, este recomandat ca aceștia să nu fie consumați cruzi prea des, deoarece conțin multă solanină. Nivelul său nu scade nici după gătit, însă nu ți se va întâmpla nimic rău vei mânca doar un cartof necoapt.

Cum a ajuns să arate un bărbat care a mâncat doar cartofi timp de un an

În 2016, Andrew Taylor, originar din Melbourne, a decis să vadă ce se întâmplă dacă mănânci zilnic numai cartofi. Astfel, acesta a mers la magazin și și-a cumpărat 13 kilograme de cartofi. Potrivit acestuia, el a obținut 99% din numărul total de calorii din cartofi, restul de 1% provenind de la condimente, ierburi, sosuri și lucruri cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi usturoiul, laptele de soia și așa mai departe.

Andrew și-a dorit, de asemenea, să devină activ, să se ocupe de surplusul de greutate și să scape de dependența de alimente. El a încercat să trateze mâncarea doar ca pe un combustibil pentru organism, în loc să o trateze ca pe o recompensă sau o consolare. De asemenea, și-a consultat și nutriționistul. Au decis că vor opri experimentul doar dacă Andrew va începe să se simtă rău.

Andrew, înainte și după dieta cu cartofi / Sursă foto: Brightside
Andrew, înainte și după dieta cu cartofi / Sursă foto: Brightside

A efectuat controale medicale și analize de sânge regulat. Acestea arătau că nivelul colesterolului și al zahărului a scăzut, tensiunea arterială și alți indicatori de sănătate fiind în regulă. De asemenea, practicând și sport în acest timp, el a ajuns să slăbească 50 de kilograme (de la 151,7 a ajuns la 101,45 kg).

Totuși, oamenii de știință nu au fost foarte optimiști cu privire la dieta sa. Aceștia consideră că cîdacă urmezi dieta cu cartofi, nutriția ta devine foarte limitată. Corpul nu primește vitaminele A, E și K sau calciu și seleniu, deoarece cartofii fie nu au aceste elemente, fie au foarte puține dintre ele. De asemenea, cartofii au foarte puține proteine ​​și acizi grași. Proteinele sunt necesare pentru sistemul imunitar și ambele ajută la reglarea greutății corporale și la creșterea greutății musculare. Iar acizii grași sunt benefici pentru piele, păr și unghii.