Deși cartofii prăjiți sunt foarte iubiți în întreaga lume, nu mulți sunt cei care știu cine a inventat cartofii prăjiți. În continuare, noi vă prezentăm câteva lucruri mai puțin știute despre cel mai faimos preparat din lume.
Potrivit unora, cartofii prăjiți au fost vânduți pentru prima oară pe un pod din capitala Franței. Atât francezii, cât și belgienii susțin că sunt creatorii acestui delicios preparat, care se regăsește în cultura ambelor țări europene. Potrivit istoricilor, acest fel de mâncare își are originea în gastronomia ”străzii”, acesta fiind și motivul pentru care este greu de stabilit unde s-au făcut pentru prima oară.
În Belgia, specialiștii în gastronomie sunt intrigați de acest subiect, mai ales că delicioșii cartofi prăjiți fac parte din patrimoniul național. Potrivit unor oameni de știință din Belgia, cu toate că belgienii iubesc cartofii prăjiți, până recent nu s-au făcut studii pe această temă. Astfel lipsa de informații a dus la dezvoltarea mai multor ipoteze și legende.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În Franța se spune că, ”la frite“ a fost inventat de vânzătorii ambulanți de pe Pont Neuf din Paris, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Cu toate acestea, belgienii susțin că acest preparat a fost inventat din greșeală în secolul al XVII-lea, de către locuitorii din Namur (localitate din sudul Belgiei). Mai exact, în timp ce râul Meuse era înghețat, pescarii locali au tăiat cartofi în feliuțe care semănau cu peștii mici și i-au prăjit, deoarece nu puteau să prindă pește din cauza râului înghețat.
Pe de altă parte, cu ocazia unui festival gastronomic (Brusselicious) la Bruxelles, experți în gastronomie și istorici atât din Belgia, cât și din Franța au examinat pretențiile asupra cartofilor prăjiți. Un profesor la Universitatea din Liège a recunoscut că nu prea există dovezi că belgienii ar fi inventat peparatul.
”Belgienii adoră cartofii prăjiți, dar o cercetare științifică asupra subiectului este abia la început“, a declarat Pierre Leclerc.
Cu toate acestea, istoricii francezi susțin că există mărturii precum că, după anul 1789, acest preparat era vândut de vânzătorii ambulanți pe stradă, în zona podului Pont Neuf din Paris.
Pe de altă parte, englezii spun că ei au inventat ”chipsurile“. Despre ”chipsurile“ din cartofi, există mai multe referințe încă de la începutul secolului XIX, când acestea au început să se vândă în Marea Britanie. Cu toate acestea, dimensiunile lor erau mult mai mari decât ale celor de astăzi.
Deși nu există date concrete despre originile cartofilor prăjiți, experții în gastronomie din Belgia insistă că invenția și-a atins apogeul, în ceea ce privește calitatea și importanța acestui preparat, în Belgia. În Franța, cartofii prăjiți sunt consumați doar ca garnitură la carne, iar britanicii insistă pe cartofi prăjiți cu pește (fish & chips).
”Noi, belgienii, am transformat cartoful prăjit în ceva nobil, de sine stătător. Mai presus de toate, stăpânim mult mai bine decât oricine altcineva arta dublei prăjiri, până când cartofii se fac aurii și crocanţi“, spune Albert Verdeyen, co-autor al unei cărți despre cartofi.