Home » Life & Style » Diferența dintre rasă și etnie. Principalele lucruri semnificative pentru fiecare în parte

Diferența dintre rasă și etnie. Principalele lucruri semnificative pentru fiecare în parte

Manolică Anca / 12.04.2022, 11:57
Diferența dintre rasă și etnie. Principalele lucruri semnificative pentru fiecare în parte

Rasa și etnia sunt două concepte legate de ascendența umană, folosite pentru a clasifica anumite categorii de populație. Adesea le vedem folosite interschimbabile, dar, în general, semnificațiile sunt distincte. Află din rândurile de mai jos care este diferența dintre rasă și etnie. Care dintre ele se moștenește și care este ceva ce se învață.

Diferența dintre rasă și etnie

Rasa și etnia sunt doi termeni folosiți pentru a clasifica anumite segmente ale populației. Prima este definită ca fiind „o categorie de oameni care au în comun anumite trăsături fizice distinctive”, în timp ce termenul de etnie este definit în sens mai larg ca fiind „grupuri mari de persoane clasificate în funcție de originea sau trecutul rasial, național, tribal, religios, lingvistic sau cultural comun”.

Rasa este de obicei asociată cu biologia și legată de caracteristici fizice, cum ar fi culoarea pielii sau textura părului. Etnia este legată de expresia și identificarea culturală. Cu toate acestea, ambele sunt construcții sociale utilizate pentru a clasifica și caracteriza populații aparent distincte. Rasa poate fi, de asemenea, identificată ca fiind ceva ce se moștenește, în timp ce etnia este ceva ce se învață.

Ce este rasa?

Ideea de „rase” a apărut de la antropologi și filozofi din secolul al XVIII-lea, care au folosit locația geografică și trăsăturile fenotipice, cum ar fi culoarea pielii, pentru a plasa oamenii în diferite grupări rasiale, potrivit Britannica. Acest lucru nu numai că a cimentat ideea că există „tipuri” rasiale separate, dar a alimentat și ideea că aceste diferențe au o bază biologică.

Dar, de fapt, nu există o bază biologică pentru clasificarea rasială. Într-adevăr, delimitarea sau separarea oamenilor în rase diferite este un concept sociologic care urmărește să împartă oamenii pe baza unei culori a pielii și a unui aspect fizic similare. Cu toate acestea, membrii diferitelor „rase” au, de obicei, doar diferențe relativ minore în ceea ce privește morfologia, ramura biologiei care se ocupă de forma și structura animalelor și plantelor, și genetica.

Toți oamenii aparțin aceleiași specii (Homo sapiens) și subspecii (Homo sapiens sapiens), dar mici variații genetice declanșează apariții fizice diferite. Deși oamenii sunt adesea subdivizați în rase, variațiile morfologice reale nu indică diferențe majore în ADN. ADN-ul a doi oameni aleși la întâmplare variază, în general, cu mai puțin de 0,1%.

Deoarece diferențele genetice rasiale nu sunt puternice, unii oameni de știință descriu toți oamenii ca aparținând unei singure rase: rasa umană.

Diferența dintre rasă și etnie
Diferența dintre rasă și etnie

Ce este etnia?

Etnia este termenul folosit pentru cultura oamenilor dintr-o anumită regiune geografică sau a persoanelor care descind din nativi din acea regiune. Aceasta include limba, naționalitatea, patrimoniul, religia, îmbrăcămintea și obiceiurile acestora. O femeie indiano-americană își poate arăta etnia purtând sari, bindi și henna, sau o poate ascunde purtând haine occidentale.

A fi membru al unui grup etnic presupune să urmezi unele sau toate aceste practici culturale. Membrii unei etnii tind să se identifice unii cu alții pe baza acestor trăsături comune. Exemple de etnie includ faptul de a fi etichetat ca irlandez, evreu sau cambodgian, indiferent de rasă.

Etnia este considerată un termen antropologic, deoarece se bazează pe comportamente învățate, nu pe factori biologici. Mulți oameni au un trecut cultural mixt și pot împărtăși mai mult de o etnie.

Rasă vs. Etnie

Rasa și etnia se pot suprapune. De exemplu, o japonezo-americană s-ar considera probabil membră a rasei japoneze sau asiatice, dar, dacă nu se implică în practicile sau obiceiurile strămoșilor săi, s-ar putea să nu se identifice cu această etnie, considerându-se în schimb americană.

Un alt mod de a privi diferența este de a lua în considerare persoanele care împărtășesc aceeași etnie. Două persoane ar putea să se identifice ca fiind de origine americană, dar una dintre ele este de culoare, iar cealaltă este albă. O persoană născută din descendență asiatică și crescută în Marea Britanie s-ar putea identifica din punct de vedere rasial ca fiind asiatică și din punct de vedere etnic ca fiind britanică.

Când imigranții italieni, irlandezi și est-europeni au început să sosească în Statele Unite, nu erau considerați ca făcând parte din rasa albă. Acest punct de vedere acceptat pe scară largă a dus la restricții ale politicilor de imigrare și la intrarea imigranților „non-albi”.

Unii cercetători consideră că atât conceptul de rasă, cât și cel de etnie au fost construite social, deoarece definițiile lor se schimbă în timp, în funcție de opinia publică. Credința că rasa se datorează diferențelor genetice și morfologiilor biologice a făcut loc rasismului, ideea de superioritate și inferioritate bazată pe rasă. Cu toate acestea, persecuția bazată pe etnie a fost, de asemenea, frecventă, potrivit thoughtco.com.