Home » Life & Style » Diferența dintre vitamina D și vitamina D3

Diferența dintre vitamina D și vitamina D3

Bucur Ioana / 25.11.2020, 16:09
Diferența dintre vitamina D și vitamina D3

Vitamina D face parte din categoria compușilor esențiali pentru sănătatea buna funcționare a organismului. Recomandată de speciliști, prezentă în multe suplimente alimentare, a devenit și subiectul unei confuzii ce dă bătăi de cap multora. Află care este, de fapt, diferența dintre vitamina D și vitamina D3.

Ce este vitamina D și care diferența dintre vitamina D și vitamina D3

Din expunerea la razele soarelui sau din alimentație? Se vorbește tot mai mult despre efectele benefice pe care le are și despre rolul esențial pe care îl îndeplinește în buna funcționare a organismului, iar mulți se întreabă care este diferența dintre vitamina D și vitamina D3. Produsă în timpul expunerii la razele soarelui, cunoscută și ca „vitamina soarelui”, o altă sursă de vitamina D sunt și anumite alimente.

Diferența dintre vitamnia D și vitamina D3 nu se referă la substanța în care se dizolvă, fiind liposolubile. Cu alte cuvinte, se dizolvă în grăsimi și poate fi stocată în organism perioade lungi de timp. Este stabilă la căldură, sensibilă la lumina și joacă un rol important în dezvoltarea oaselor.

De fapt, diferența dintre vitamina D și vitamina D3 este mică. Vitamina D reprezintă o familie de nutrienți ce au o structură chimică asemănătoare. Există mai multe tipuri de vitamina D, însă doar două sunt esențiale pentru a menține sănătatea organismului și se găsesc într-o multitudine de alimente: vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Surse importante de vitamina D3 sunt produsele de origine animală, cum sunt peștele gras sau gălbenușul de ou.

Vitamina D se poroduce în timpul expunerii la razele solare
Vitamina D se poroduce în timpul expunerii la razele solare

Ce beneficii are vitamina D pentru sănătatea organismului uman

Lista cu beneficii pe care vitamina D le are asupra organismului uman nu este scurtă. Ea contribuie la reglarea nivelului de calciu și de fosfor în sânge, factori esențiali pentru păstrarea sănătății sistemului nervos. Vitamina D ajută absorbția calciului la nivel intestinal, ce ar putea fi eliminat din organism de rinichi.

Dacă nu este tratată la timp, lipsa de vitamina D poate duce la complicații serioase, printre care boli cardiovasculare, autoimune, neurologice sau infecții. Primele semne ale lipsei de vitamina D în organism sunt următoarele:

  • Aparitia infectiilor si a bolilor in mod regulat;
  • Stari de oboseala;
  • Dureri osoase si de spate;
  • Stare generala de rau;
  • Vindecarea intarziata a ranilor;
  • Caderea parului;
  • Dureri musculare.
Vitamina D3 se găsește doar în alimente de proveniență animală
Vitamina D3 se găsește doar în alimente de proveniență animală

Principalele cauze ale deficienței de vitamina D

Printre cele mai frecvente cauze ale deficienței de vitamina D sunt:

  • Adoptarea unei alimentații vegane, deoarece o mare parte din cantitatea de vitamina D este obținută prin consumul de alimente de origine animală, precum pește gras, lapte, gălbenuș de ou sau ficat de vită;
  • Expunerea redusă la soare, în special în cazul persoanelor care locuiesc în zonele nordice;
  • Alăptarea, în special în cazul copiilor care au pielea închisă la culoare sau nu sunt expuși la soare, caz în care poate fi necesară utilizarea unui supliment pe baza de vitamina D;
  • Anumite alergii și afecțiuni ale pielii care împiedica expunerea la soare;
  • Înaintarea în vârstă, care scade capacitatea de asimilare a vitaminei D.