Home » Life & Style » Duminica Floriilor – Simboluri Vechi și Ritualuri noi

Duminica Floriilor – Simboluri Vechi și Ritualuri noi

Astrolog D. Mădă / 23.04.2021, 11:13
Duminica Floriilor – Simboluri Vechi și Ritualuri noi

Duminica pe 25 Aprilie vom sărbători Duminica Floriilor, moment care deschide Săpătămâna Patimilor. Credința din popor spune că așa cum va fi vremea în această duminică, așa va fi și vremea o săptămână mai târziu, în ziua de Paște.

Duminica Floriilor. Tradiții și simboluri

Ca moment de referință, de Florii sărbătorim intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, când a fost intâmpinat cu ramuri de finic, specific zonei, la o zi după realizarea minunii de a-l readuce la viață pe Lazăr. Sărbătoare amintită în scrierile Sfântului Epifanie în secolul al IV-lea, și descrisă de pelerina Egeria în jurnalul său de călătorii, Floriile este o sărbătoare descrisă ca un moment important în care oamenii se botezeau, iar împărații ofereau grațieri.

Duminica Floriilor - Simboluri Vechi și Ritualuri noi
Duminica Floriilor

În zilele noastre, în această duminică specială, copii trec pe sub masa împodobită cu flori, iar credincioșii se întorc la casele lor cu ramuri de salcie ca adaptare la ramurile de finic, pentru a le așeza ca protectori la ușă.

Utilizată încă din vremurile pre-creștinătății, salcia este o plantă încărcată de proprietăți benefice și simboluri. Primul dintre acestea fiind strâns legat de capacitatea sa de regenerare și creștere, fără a necesita un ajutor particular din partea oamenilor, lucru care a impresionat oamenii din cele mai vechi timpuri.

Ce simbolizează salcia

În literatura greacă, inclusiv de Homer o amintește alături de plop, ca fiind unul din arborii care păzesc intrarea din împărăția morții stăpânită de Pluto și Persefona. Iar preferința pentru salcie nu se oprește aici pentru oamenii din Grecia Antică. Era percepută ca un adevărat „copac sacru”, unul din arborii nimfelor sub-pământene, se spunea despre zeița Hera că s-a născut sub o salcie, iar asocierea era deopotrivă cu moartea, cât și cu forța Mamei Natură – simbol al vieții, înfloritoare, regeneratoare.

În textul Bibiliei, salcia apare descrisă și în momente când se sărbătorește viața. Astfel, pe lângă momentul dedicat zilei de Florii, salcia mai apare când evreii părăsesc Egiptul sub îndrumarea lui Moise.

Analizând în profunzime simbolistica salciei, putem înțelege că metaforic ea a fost asociată și cu credința, cu viața și bucuria de a fi, motiv pentru care lăstarii folosiți în biserici duc mai departe ideea și puterea de regenerare a ființei, prin conexiune la forța cosmică, apa vieții.

Ne putem familiariza și cu elementul apei care apare ca un motiv strâns legat de salcia, copacul iubitor de apă. Proprietățile apei sunt vaste și vindecătoare, apa fiind acel element fără de care nu putem trăi. Deoarece moleculele de apă reacționează la diversele vibrații la care este expusă, este important să bem apă care provine din surse curate, purificate, reprezentante fidele ale conceptului de „apă vie”.

Magia elementului apă

În miturile popoarelor lumii, apa este un motiv omniprezent, ea jucând un rol primordial al exitenței, sursa a vieții. Proverbul conform căruia „Apa trece, pietrele rămân” este un subiect bun de meditație asupra timpului care curge neîncetat precum apa, iar acțiunile noastre asemeni pietrelor rămân greutate în bagajul pe care-l cărăm.

Din acest motiv este important să fim atenți la impactul pe care acțiunile și deciziile noastre le au asupra vieții noastre, cât și în cercul în care ele se manifestă. Astfel, învâtând să ne purtăm la adevăratul potențial ne putem folosi timpul într-o manieră cât mai clară, rezultatul acțiunilor noastre ajutându-ne să rămânem în contact cu sursa proprie de vitalitate și inspirație.

Magia elementului apă ne pune în conexiune cu emoția pe care noi o creăm ca și indivizi, de la cele mai intime aspecte ale intuiției proprii, până la lacrimile de bucurie sau de tristețe care-și fac matcă pe obrajii noștri în diferite momente. Simbolistica salciei o regăsim inclusiv ca semn al compasiunii și unității, reflectându-ne sentimentele conștiente, relațiile, și starea de iubire.

Reamintindu-ne de natura compasiunii, a clarității și simplității simbolizate de apă, putem observa cât reușim să facem din rutina noastră zilnică o oglindă a existenței, și a tot ce ne este sugerat prin natură, sentimente, energii și, în cele din urmă, lucrările minții noastre conștiente și subconștiente deopotrivă.

Duminca aceasta, pe lângă sărbătoarea religioasă și gândurile de bine însoție de „La mulți ani” celor ce își sărbătoresc onomastica, vă invit să luați în calcul și un gest pe care poate nu l-ați făcut din varii motive.

Gestul să fie de a ne celebra viața, notând în jurnal 3 motive pentru care suntem recunoscători astăzi. Un ritual de a mulțumi persoanei noastre din trecut care a îndrăznit să-și urmeze visurile, să-și asculte intuiția și/sau să găsească curajul/motivația de a face ceva în care crede și înseamnă mult pentru sine, ne poate ajuta să fim încrezători în germenii pe care-i pregătim pentru noi, cei din viitor.

Sri Vasudeva spunea “Atunci când ești centrat în iubire, întreaga ta ființă se luminează. Gândurile, vorbele și faptele tale sunt în întregime inspirate de acestă energie divină. Ochii tăi radiază frumusețe, cuvintele tale îi motivează pe alții, gândurile tale creează o prezență puternică și faptele tale înalță viețile celorlalți.”