Home » Life & Style » Evenimente care arată că istoria se repetă. Numeroase coincidențe și similitudini s-au găsit între aceste momente și personaje

Evenimente care arată că istoria se repetă. Numeroase coincidențe și similitudini s-au găsit între aceste momente și personaje

Voicu Costin / 31.03.2022, 12:05
Evenimente care arată că istoria se repetă. Numeroase coincidențe și similitudini s-au găsit între aceste momente și personaje

Evenimentele întâmplate de-a lungul istoriei ne-au arătat lucruri interesante. În comportamentul unor conducători sau în moartea altora, au existat câteva coincidențe. Chiar și unele accidente maritime au avut aceleași cauze sau au avut aceleași urmări. Indiferent de momentul la care s-au întâmplat evenimentele nefericite, acestea au avut câteva similitudini pe care cercetătorii le-au observat în timp. Haideți să aflăm în articolul următor ce evenimente au semănat între ele.

Evenimente care arată că istoria se repetă

Cele două asasinate celebre – Abraham Lincoln și John F. Kennedy

Cine au fost Abraham Lincoln și John F. Kennedy

Abraham Lincoln a fost un avocat și om politic american, al șaisprezecelea președinte al Statelor Unite ale Americii, funcție pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 și până la asasinarea sa în aprilie 1865. Lincoln a condus Statele Unite în timpul Războiului Civil, cel mai sângeros conflict al său, dar și cea mai mare criză morală, constituțională și politică. Prin aceasta, el a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.

John F. Kennedy a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa, survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al  liberalismului american.

Coincidenţele morţii lor

  • Deși cele două crime au avut loc la aproape un secol distanță (1865 – Lincoln și 1963 – Kennedy), istoricii au descoperit coincidențe între cele doua evenimente tragice.
  • Ambii președinți americani au fost împușcați în cap.
  • Ambele crime au avut loc în public: asasinarea lui Abraham Lincoln s-a petrecut la Teatrul Ford, iar John F. Kennedy era într-o vizită în Dallas cand a murit.
  • Ambele crime au avut loc într-o zi de vineri.
  • In ambele cazuri există indicii că moartea lor a fost planificata la nivel politic.

Istoria se repetă: Ioana d’Arc și Emilia Plater

Cine au fost Ioana d’Arc și Emilia Plater

Ioana d’Arc este una din figurile emblematice ale Franței și sfânte ale Bisericii Catolice. A fost supranumită de naționaliștii francezi Fecioara din Orleans și i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să elibereze pământurile Franței care erau dominate de Anglia după Războiul de 100 de ani (1337–1453).

Emilia Platera fost o revoluționară și făcea parte din gruparea Uniunea Statală Polono-Lituaniană. Crescută în spirit patriotic, a luptat în revolta din noiembrie, în timpul căreia a strâns o mică unitate, a participat în numeroase lupte și a primit gradul de capitan al trupelor rebele poloneze. Înainte de sfârșitul Revoltei, s-a îmbolnăvit și a murit.

Cu toate că nu a participat în nicio luptă importantă, povestea ei a fost larg mediatizată și a inspirat opere de artă și de literare. Este o eroină națională în Polonia și Lituania. A fost omagiată de artiști polonezi și de către popor în general ca un simbol al femeilor luptând pentru națiune. Este numită Ioana d’Arc a Lituaniei.

Coincidenţele vieţii lor

  • Ioana d’Arc și mai putin cunoscuta Emilia Plater au avut destine aproape identice. Ambele tinere au luptat pentru independența țărilor lor.
  • Ioana d’Arc a fost simbolul luptei francezilor cu britanicii în anii 1420, în vreme ce Emilia Plater a condus trupele poloneze în lupta împotriva Imperiului Rus, în timpul revoltei de la 1830.
  • Ambele tinere proveneau din familii nobile. Inițial, atât Ioanei, cât și Emiliei le-a fost interzis să facă parte din armată, însă ambele au luptat pentru a fi acceptate în rândul soldaților.
  • În timpul bătăliilor, cele doua tinere au purtat haine bărbătești și au contribuit la mobilizarea trupelor.
  • Amândouă au murit de tinere. Emilia a fost răpusă de o boală necunoscută, iar Ioana d’Arc a fost arsă pe rug, pentru erezie.

Tirania lor. Ginghis Han și Iosif Stalin

Cine au fost Ginghis Han și Iosif Stalin

Ginghis Han a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile: a cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol. Dispunând de o uriașă forță armată, bine organizată și extrem de mobilă, Ginghis și principalii săi comandanți militari au întreprins numeroase războaie de cucerire, încheiate cu importante câștiguri teritoriale: Siberia (1207), China de Nord (1211-1215) și Asia Centrală (1219-1221). A invadat India (1221) și Rusia (1223).

Iosif Stalin a fost un om politic sovietic, fost revoluționar bolșevic devenit după Revoluția din Octombrie conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, în urma morții lui Vladimir Ilici Lenin, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Din 1946 a deținut și funcția de prim-ministru al Uniunii Sovietice. Ideologia marxist-leninistă ca interpretare a lui Stalin este adeseori numită și stalinism.

Coincidenţele comportamentului lor

  • Iosif Stalin a fost unul dintre cei mai mari lideri al URSS, iar Ginghis Han a condus Imperiul Mongol.
  • Cei doi erau cunoscuți pentru cruzimea lor deosebită.
  • Ambii au inițiat reforme majore în țările lor.
  • Sub conducerea lui Ginghis Han, în Imperiul Mongol a fost implementat în premieră un set de legi, codul Yassa.
  • Stalin a instituit celebrele planuri cincinale și a înlocuit agricultura individuală cu agricultura prin cooperative.
  • Ambii și-au petrecut copilăria în sărăcie și amândoi au intrat în istorie cu pseudonimele lor. Stalin se intitula „omul de oțel”, iar Ginghis Han, „marele conducător”.

Tragediile de pe navele Titanic și Vasa

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume, care a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 (supraviețuitori – 714) în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Vasa este o navă de război suedeză construită între 1626 și 1628. Nava s-a scufundat după ce a navigat aproximativ 1.300 m în călătoria ei inaugurală la 10 august 1628.

Coincidenţele ambelor accidente

  • Celebrul accident de pe Titanic, dar și nava suedeză Vasa s-au scufundat (în 1912, respectiv în 1628) în timpul primei călătorii, în condiții meteorologice perfecte pentru a naviga.
  • În ambele cazuri, pasagerii au murit din cauza lipsei bărcilor de salvare și a proastei organizări a procesului de salvare.