Home » Life & Style » Există și blestemul aurului. Moartea unui important guvernator este urmarea acestui blestem

Există și blestemul aurului. Moartea unui important guvernator este urmarea acestui blestem

Ileana Mladinoiu / 01.02.2021, 12:54
Există și blestemul aurului. Moartea unui important guvernator este urmarea acestui blestem

Diego Gutierrez a fost numit în funcția de guvernator al Nuevo Cartago și Costa Rica, fiind de altfel primul guvernator al acestor provincii, prin Decretul regal din 29 noiembrie 1540, titlul acordat cu caracter ereditar. A rămas în această funcție între 1541 și 1544. A murit în locul numit Tayutic, din Costa Rica, în decembrie 1544.

Cum l-a ajuns blestemul aurului pe guvernatorul din provincia Cartago

Pe malurile râului Reventazon a fondat orașul Santiago, fapt raportat de către Diego Gutierrez regelui Carlos I într-o scrisoare din 22 noiembrie 1543. În plus, i-a solicitat acestuia acordarea guvernării Nicaragua și extinderea limitelor sale.

Guvernatorul a pornit expediția și a ajuns în Nicaragua împreună cu soldații săi. Aici a avut dispute cu guvernatorul Rodrigo de Contreras cu privire la limitele guvernelor respective, ceea ce a dus la o hotărâre a Consiliului Indiilor cu privire la râul San Juan.

Aceasta și alte probleme l-au obligat să rămână în Nicaragua timp de aproximativ doi ani.  În cele din urmă, el a navigat în Granada în 1543 cu șaizeci de soldați. Indienii (care erau veniți în cadrul migrației din 1885) l-au primit în pace și i-au dat aur.

Curând guvernatorul aventurier a rămas fără mâncare și aproape toți soldații i-au fugit. Aflat pe punctul de a se întoarce în Nicaragua, o navă a sosit cu armături, provizii și muniție, așa că a decis să rămână în portul Suerre.

Apoi și-a schimbat scopul, revenind în amonte de râu și, la 4 octombrie 1544, a fondat orașul San Francisco la treizeci de mile de coastă. Indienii l-au primit și aici bine. Pentru că nu i-au dat aur și în ciuda faptului că le-a promis că nu le va face nici un rău,  i-a băgat la închisoare punându-le lanțuri și i-a amenințat cu moartea dacă nu i-ar da o cantitate mare de aur.

În locul numit Tayutic (un district al cantonului Turrialba, în provincia Cartago din Costa Rica),  expediționarii, care suferiseră foamea și alte lipsuri, au fost atacați în decembrie 1544 de un grup mare de indigeni. Aceștia l-au ucis pe guvernator și jumătate din cei patruzeci de oameni care l-au însoțit (sursa Real Academia de la Historia).

Alte surse istorice susțin că în acest război crud, nemilos, sute de băștinași și-au aflat sfârșitul. Cu toate sacrificiile făcute, cantitățile de aur nu erau niciodată îndestulătoare pentru a potoli setea de aur a Spaniei de atunci și a aventurierilor săi.

De aceea, când indienii l-au prins pe Diego Guttierez i-au strigat cu mânie: “Na, satură-te de aur, creștinule!”

Iată de ce este bine să ne amintim mereu de povețile din Biblie:

“Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile și rugina și unde le sapă și le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră […] Nu vă îngrijoraţi dar de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei” (Matei 6:19-34)
Ileana Mlădinoiu