Home » Life & Style » Femeile din spatele unora dintre cei mai puternici bărbați din lume. Cu ce se ocupă de fapt ele

Femeile din spatele unora dintre cei mai puternici bărbați din lume. Cu ce se ocupă de fapt ele

Ileana Mladinoiu / 12.02.2022, 14:35

De la Cleopatra a VII-a, conducătoarea Egiptului antic, una dintre rarele femei care a exercitat puterea personală oficială, la Elisabeta a II-a a Angliei sau la Margaret Tatcher, prima femeie premier al Regatului Unit, ajungând în contemporaneitate, înțelegem că femeile au fost mult mai mult decât atât. Au devenit sursă de inspirație pentru alte femei cărora le-au trasat direct sau indirect drumul în viață. Iată care sunt femeile din spatele celor mai puternici bărbați din lume.

Femeile din spatele celor mai puternici bărbați din lume și poveștile lor

Multe au ajuns soțiile celor mai puternici bărbați din lume, ceea ce nu le-a făcut să abandoneze propria existență. Câteva dintre astfel de femei vor determina în mare parte conținutul articolului de față.

„În spatele fiecărui bărbat mare se află o femeie”, se aude adesea. Într-adevăr, femeile acționează uneori discret și în umbra soțului lor. Îi motivează, îi sfătuiește, îi ascultă. Altele aleg să trăiască altfel, în pofida etichetei de „soție a…” pe care le-o dă societatea. Atunci ele pot transforma cuvintele de mai sus astfel: „Lângă fiecare bărbat puternic există o femeie grozavă”.

Jill Biden

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, pe numele de fată Jill Tracy Jacobs, s-a născut pe 3 iunie 1951 în Hammonton, New Jersey. Familia ei s-a stabilit rapid în Philadelphia, unde Jill a crescut. Era deja destul de cunoscută de americani, deoarece a fost a doua doamnă a Statelor Unite din 2009 până în 2017, când Joe Biden ajunsese vicepreședintele lui Barack Obama. În 1970, la vârsta de 18 ani, în timp ce urma cursurile Universității din Delaware, s-a căsătorit cu Bill Stevenson de care a divorțat oficial în 1975.

Tot în 1975, a obținut licența în arte la Universitatea din Delaware. Apoi și-a început cariera profesională ca profesoară de engleză la liceu. La bacalaureat, l-a cunoscut pentru prima dată pe Joe Biden. Joe și Jill Biden s-au căsătorit în 1977, la cinci ani după pierderea într-un accident de mașină a primei soții a senatorului de atunci. Astfel, a devenit mama adoptivă a celor doi băieți supraviețuitori ai lui Joe (Beau și Hunter) care aveau 8, respectiv 7 ani. Joe Biden, în memoriile sale, amintește că cei doi băieți ai săi i-au sugerat să se căsătorească cu Jill, pe care au numit-o „mamă”.

După căsătorie, Jill și-a continuat cariera didactică, reușind să obțină o diplomă de master în educație în cadrul Universității din West Chester în 1981. Joe și Jill au împreună o fiică, Ashley Biden, prenume ales de cei doi frați mai mari. Pentru a-i îngriji pe cei trei copii, cariera lui Jill a rămas în așteptare. Dar, în 1987, a obținut o altă diplomă de master în arte de la Universitatea Villanova. Din 1993 până în 2008, a predat scris și compoziție în limba engleză la Delaware Technical Community College.

În anii 2000, în paralel cu cariera didactică, a reluat studiile și a obținut în 2017, la vârsta de 55 de ani, un doctorat în științe ale educației la Universitatea din Delaware. Jill Biden predă de câțiva ani la o universitate din nordul Virginiei, lângă Washington, unde vrea să continue să lucreze sub președinția lui Biden. Fără a o lua în calcul pe Hillary Clinton, senator la sfârșitul mandatului soțului ei Bill, Jill Biden avea să devină astfel singura primă doamnă care își va continua cariera profesională.

Implicarea socială a soției lui Joe Biden

Jill Biden este președintele Biden Breast Health Initiative (BBHI) o organizație non-profit fondată în 1993, care oferă un program educațional de conștientizare a sănătății sânilor tuturor școlilor publice, private și parohiale, altor grupuri și organizații din statul Delaware. Reamintim că Joe Biden a fost senator Delaware timp de 30 de ani.

Potrivit, healtcentral.com, misiunea BBHI este „de a împuternici femeile tinere prin conștientizare și educație pentru a-și asuma responsabilitatea pentru bunăstarea lor generală, cu un accent puternic pe sănătatea sânilor”.
Conștientizarea cancerului de sân a început cu Jill, așa cum se întâmplă cu atâtea femei. Mai multe dintre prietenele sale au fost diagnosticate, iar ea a fost acolo pentru a le susține.

„În 1993, aveam trei prietene apropiate care aveau cancer la sân și, de fapt, una dintre aceste prietene a murit. Ca educator, primul meu gând a fost la ce aș putea face. Așa că am dezvoltat inițiativa Biden pentru sănătate”, a declarat Jill într-un interviu online pentru Huffington Post.

Ca profesor, este în mod clar în contact cu femei tinere în fiecare zi. Jill Biden lucrează de ani de zile într-o profesie care o pasionează și nu se va opri, deși pe 20 ianuarie 2021 a devenit oficial Prima Doamnă a Statelor Unite. Spre deosebire de soțul ei, ea nu aparține lumii politicii.

femeile spatele puternici bărbați
Vladimir Putin si Ludmila Putin

Ludmila și celelalte femei din viața lui Putin

Ludmila Putin

A fost căsătorită cu președintele rus Vladimir Putin. A crescut la Kaliningrad, a studiat spaniola și filologia la universitate. La sfârșitul anilor 1970 sau începutul anilor 1980, ea și-a întâlnit viitorul soț, care era agent al Komitet Gosudarstvennoy Bezopasnosti (KGB) la acea vreme. S-au căsătorit în iulie 1983.

Ludmila a predat limba germană la Universitatea de Stat din Leningrad, iar mai târziu a lucrat ca reprezentant la Moscova pentru TelecomInvest. A fost de partea lui Putin când acesta s-a alăturat politicii și a ajuns treptat la putere. Astfel a devenit a doua Doamnă a Rusiei pentru prima dată în 1999, iar un an mai târziu și-a asumat atribuțiile de Prima Doamnă a Rusiei, înlocuind-o pe Naina Elțina.

Ca lingvist respectat, preferința ei pentru „întreținerea și conservarea” limbii a avut multe merite, dar a determinat-o să facă mai multe declarații împotriva reformei ortografice.

Vladimir Putin şi Ludmila au divorţat, oficial, în primăvara lui 2014, după ce, de fapt, erau despărţiţi de mai mulţi ani, în urma unei decizii comune, conform declarațiilor liderului de la Kremlin. Ludmila s-ar fi recăsătorit cu un bărbat cu 20 de ani mai tânăr decât ea și a luat numele noului soț.

Alina Kabaeva

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Rusiei se referă la latura privată a vieții lui Putin. De mai bine de zece ani Vladimir Putin are o aventură cu fosta gimnastă Alina Kabaeva, mai mică cu treizeci de ani. Despre fosta medaliată olimpica rusă s-a zvonit chiar că ar fi născut gemeni în 2018. Nu apare niciodată în presă.

Totuși, Alina Kabaeva a avut o revenire surpriză pe 10 august 2021. Fosta sportivă de top a reapărut la televiziunea rusă de stat, pentru a denunța juriul de la Tokio care au nedreptățit-o pe rusoaica Dina Averina, neacordându-i aurul la gimnastică ritmică, scrie protv.ro. Purta pe mâna dreaptă un inel misterios, care semăna foarte mult cu o verighetă.

Vladimir Putin ar fi cunoscut-o pe Alina Kabaeva cu câțiva ani înainte de a divorța de Ludmila mama celor două fiice ale sale. S-a vorbit des despre stilul de viață al presupusei sale amante. Conform „The Sun”, Kabaeva ar avea la dispoziție mai multe limuzine Maybach și ar fi protejată de un paznic înarmat la scară largă ori de câte ori călătorește. Are o mare influență asupra lui, susține Valery Solovei, analist politic.

Brigitte Macron

Relația dintre Brigitte, fostă Trogneux, și Emmanuel Macron a făcut de multe ori să curgă cerneală. Cei doi s-au întâlnit pe băncile școlii. Doar un birou i-a despărțit. Înainte ca actualul președinte al Republicii să-i devină soț, Brigitte Trogneux, i-a fost profesoară de teatru la liceul Providence din Amiens.

Când s-au cunoscut, la începutul anilor ’90, Emmanuel Macron avea 16 ani, era elev de liceu, anul I. Brigitte Trogneux era căsătorită și mamă a trei copii . El s-a născut în 1977, ea în 1953. Lui Caroline Derrien și Candice Nedelec, autoarele cărții „Les Macron” (Fayard), Brigitte Macron le mărturisește că a fost provocată, la acea vreme, de intelectul liceanului, declarând de multe ori:

„Este un nebun în clasa mea care știe totul despre toate!”

Liceanul le confirmă părinților dragostea pentru profesorul său de teatru. Ei nu sunt îngrijorați. Își imaginează că îi va trece și apoi, sunt convinși că această iubire nu este reciprocă. Numai că, într-un „mic” oraș în care se știe totul, zvonurile curg. Profesorul și elevul ar fi împreună. Pentru a-i reduce la tăcere, Brigitte Trogneux își schimbă școala, iar liceanul, între timp, se mută la Paris pentru a continua studiile.

După divorțul lui Brigitte, Emmanuel Macron nu va aștepta mult până să o ceară în căsătorie. La 20 octombrie 2007 și la cincisprezece ani de la întâlnirea lor, Emmanuel și Brigitte Macron s-au căsătorit civil la primăria din Le Touquet, orașul în care se află casa familiei miresei, pe care aceasta a moștenit-o după moartea tatălui său.

Cuplul Macron fascinează. Apropiată de Macron, ea descrie o relație de fuziune, bazată pe intelect, dar și umor. În timpul primei ei căsătorii, Brigitte Macron a avut trei copii: Tiphaine Auziere, Sebastien și Laurence Auziere. Prin căsătoria cu mama lor, Emmanuel Macron a devenit,  așadar, tatăl lor vitreg. Brigitte și Emmanuel Macron au decis să nu aibă copii la rândul lor. O alegere pe care o explicase în programul „Candidați”: „Îi iubesc pe copiii lui Brigitte de parcă ar fi ai mei”.

Brigitte Macron și politica

Emmanuel Macron a intrat în politică în 2012 și a devenit secretar general adjunct al Elysee, apoi ministru al Economiei, Industriei și Digitalului în 2014. La început discretă, Brigitte Macron a ieșit din umbră odată cu  ascensiunea soțului ei, până când ea însăși a luat o poziție politică. De la soția unui ministru discret până la cea a candidatului principal, apoi Prima Doamnă, Brigitte îi stă adesea alături în timpul evenimentelor publice.

La Elysee, Brigitte Macron trebuie să gestioneze comunicarea cuplului, iar pentru aceasta, a lucrat îndelung cu Mimi Marchand, de la Agenția de Presă „Best Image”. Rolul acesteia din urmă a fost de a fotografia cuplul în timpul călătoriilor private sau pentru primele pagini ale revistelor. Întrerupt de afacerea Benalla, acest „parteneriat” a scos la iveală modul în care Brigitte Macron a reușit să formeze imaginea politică a președintelui.

Descriindu-se drept „o femeie foarte liberă”, Brigitte Macron nu se definește drept Primă Doamnă: „Nu mă simt „Primă Doamnă”. Sunt soția șefului statului. Încerc din răsputeri să onorez această funcție. Asta a căzut asupra mea. Dar, dacă aș fi vrut, s-ar fi putut să-mi continui profesia de cadru didactic”, a declarat ea pentru Franceinfo, în iulie 2020.

La Elysee, este deosebit de implicată în zona spitalelor. În 2019, a devenit președinte al Fundației pentru spitale. În 2020, Brigitte Macron preia conducerea Operațiunii Piese Galbene, în favoarea copiilor internați, creată și condusă de fosta Primă Doamnă Bernadette Chirac, încă de la începutul anilor ’90. Misiune care îi este foarte dragă. Cât despre post-Elysee, Brigitte Macron nu se teme deloc:

„Desigur, viitorul poate fi îngrijorător. Dar viitorul cu Emmanuel nu este îngrijorător”, afirmă deseori când este întrebată.

Carmen Iohannis

Soții Iohannis se cunosc din facultate şi de atunci nu s-au mai despărţit. Ea fiind motivul pentru care Klaus Iohannis nu şi-a urmat părinţii care au emigrat în Germania.

„Va fi alături de mine, va avea şi apariţii publice, va fi o primă doamnă! Ştie foarte bine când este cazul să participe la evenimentele publice şi pot să vă spun că are o prestaţie excepţională când o face”, a spus Klaus Iohannis pentru mass-media.

Carmen Iohannis este profesoară de limba engleză la un liceu din Sibiu. Chiar dacă mulți s-au așteptat să o vadă pe Prima Doamnă a României renunțând la catedră, unde câștigă un salariu mic, Carmen Iohannis a rămas acolo unde a considerat că-i este locul potrivit. A continuat să predea elevilor din Sibiu, chiar dacă soțul ei este primul om în stat. Mai nou, soția președintelui Iohannis face antrenamente intense la un club privat din Sibiu, după cum mărturisește Marius Vecerdea, instructorul ei de tenis, cu bani din propriul salariu.