Home » Life & Style » Flori de pus în piept la nuntă. 5 recomandări și idei utile pentru a alege cele mai frumoase cocarde

Flori de pus în piept la nuntă. 5 recomandări și idei utile pentru a alege cele mai frumoase cocarde

Ileana Mladinoiu / 14.03.2022, 11:15
Flori de pus în piept la nuntă. 5 recomandări și idei utile pentru a alege cele mai frumoase cocarde

Una dintre tradițiile respectate de români la nuntă sunt florile/cocardele prinse în piept, sub formă stilizată sau naturală, participanților. Cocardele de nuntă vorbesc şi despre rangul pe care îl are fiecare în cadrul evenimentului. Printre invitați se vor afla unii care nu vor acorda o importanță prea mare cocardelor, dar și alții care le vor păstra ca pe o amintire dragă. Indiferent ce vor face cu ele după petrecere, ar trebui să știe că, pentru a le achiziționa, mirii fac un efort destul de mare. Nu e vorba de partea financiară, cât de dificultatea de a le alege din mulțimea modelelor, presupunând timp și agitație.

Flori de pus în piept la nuntă. Idei și sfaturi utile

Cocardele sunt destinate mirilor, nașilor, domnișoarelor și cavalerilor de onoare care trebuie să se deosebească de cele pentru restul nuntașilor. Oricum, ele rămân o mică amintire pentru toți participanţii la eveniment.

Cocardele au fost folosite din epoci medievale. Un cavaler purta flori în piept ca mărturie/declarație de dragoste pentru femeia pe care o iubea. În vremurile noastre, florile prinse în piept invitaţilor de către mireasă împreună cu domnişoarele de onoare semnifică noroc și viață lungă în căsnicie mirilor. În același timp, transmit și simbolistica florilor din care sunt realizate. Alegerea cocardelor nu se poate face la întâmplare. Ele pot fi flori artificiale sau naturale adunate într-un un mic aranjament floral, ce nu cântărește greu.

Ce este cocarda mirelui

Conform tradiției, cocarda mirelui este o floare desprinsă din buchetul miresei. Nu costă nimic în plus față de ce a fost plătit deja pentru florile de cununie. O cocardă nouă pentru mire are un preț care poate varia în funcție de florile folosite. Cele mai obișnuite sunt trandafirii, freziile, orhideele, limoniumul sau chiar florile mici de câmp. Cocardele din flori artificiale pot fi fabricate din plastic sau hârtie.

Cocarda mirelui
Cocarda mirelui

Ca să-i faceți pe plac mirelui, veți merge pe ideea de asortare perfectă cu hainele, deși puteți realiza unui contrast între cocardă și costum pentru ca prima să iasă în evidență. De un singur lucru trebuie ținut cont. Floarea trebuie prinsă în pieptul mirelui de către mireasă.

Cocarda nașilor

Cocarda nașului reprezintă o floare din buchetul nașei, însă trebuie să simbolizeze masculinitatea. De aceea se poate cumpăra separat. Mărimea și culorile vor diferi puțin, iar locul ei va fi cel din piept, asezată , în general, pe sacou. Tot mireasa este cea care va prinde cocarda de nuntă în pieptul părinților spirituali, după gătirea ei de către nașă.

Crinii sau trandafirii pot fi alegerea perfectă. Dacă nașa este de acord, se poate opta pentru o floare prinsă în păr, cu condiția să se asorteze cu coafura și cu rochia pe care aceasta o va purta.

Cocarde pentru socri

Sunt diferite ca aspect de cele ale nașilor. Există zone ale țării, unde florile puse în piept socrilor mari sunt altfel decât cele puse în piept socrilor mici, dar și regiuni unde acestea sunt la fel.

Cocarde pentru cavalerii de onoare

Tinerețea, vitalitatea și fertilitatea sunt criterii după care se aleg cocardele pentru această categorie de nuntași. Domnișoarei de onoare i se poate face și o coroniță din flori naturale sau o brățară din flori în ton cu ținuta ei. Cavalerului sau cavelerilor de onoare le vor fi prinse în piept flori diferite de cele ale restului nuntașilor.

Este bine de știut că vor purta cocarde în ton cu decoraţiunile nunţii. Florile naturale se încadrează de minune întregului decor de nuntă.

Cocarde pentru ceilalţi invitaţi

Sunt de dimensiuni mai mici, se deosebesc de cele purtate de miri, naşi, cavaleri şi domnişoare de onoare. În caz de optați pentru mărturii, ele par mai puţin spectaculoase, deși au farmecul lor.

Referitor la aceste cocarde, faceţi-vă propriile reguli de nuntă, în funcţie de ceea ce vă place, de tema nunţii şi, mai ales, de bugetul de care dispuneţi.