Home » Life & Style » În câți ani a fost construit Titanicul și la cât s-au ridicat costurile pentru cea mai mare și mai luxoasă navă din lume

În câți ani a fost construit Titanicul și la cât s-au ridicat costurile pentru cea mai mare și mai luxoasă navă din lume

Voicu Costin / 05.05.2022, 10:09
În câți ani a fost construit Titanicul și la cât s-au ridicat costurile pentru cea mai mare și mai luxoasă navă din lume

Titanicul este una dintre cele mai faimoase nave din istorie, legenda din jurul acesteia fiind întreținută de către tragedia care i-a marcat voiajul inaugural, dar și de filmele artistice realizate la câteva decenii după eveniment. Această călătorie a început în data de 10 aprilie 1912 din Southampton, Regatul Unit, și ar fi trebuit să se termine după cinci zile la New York.

Povestea RMS Titanic

RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 (supraviețuitori – 714), în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.

Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. A plecat spre New York cu 2228 de oameni la bord. Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că, deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.

Construcţia Titanicului

Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei.

Pe 14 aprilie 2012 s-au împlinit 110 de ani de la scufundarea navei

Titanicul a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast și a fost proiectat pentru a concura cu navele companiei rivale Cunard, RMS Mauretania și RMS Lusitania. Titanic, alături de RMS Olympic și Britannic (care inițial a fost numită Gigantic) au fost concepute pentru a fi cele mai mari și luxoase nave construite vreodată.

Specificaţiile Titanicului

Construcția Titanicului, finanțată de J.P. Morgan și compania sa, International Mercantile Marine, a început pe 31 martie 1909. Coca navei a fost lansată la apă pe 31 mai 1911 iar echiparea a fost finalizată pe 31 martie 1912. Titanicul măsura 269,1 m lungime, avea o lățime de 28 de metri şi o greutate de 46.328 de tone. Au fost montate 29 de cazane alimentate de 159 de arzătoare cu cărbune care îi puteau oferi o viteză maximă de 23 de noduri (43 km/h).

Numai trei din cele patru coșuri înalte de 19 metri erau funcționale, al patrulea, folosit numai pentru ventilație, a fost adăugat pentru a face nava mai impresionantă. Nava putea transporta un număr maxim de 3.547 de persoane, pasageri plus echipaj.

Cât a costat construcţia Titanicului?

Industriașul american J.P. Morgan a fost cel care a oferit finanțarea ca să fie construit Titanicul, nava care a ajuns să aibă 269 de metri lungime și 28 de metri lățime. A costat 7,5 milioane de dolari ca să fie construit Titanicul. Asta ar însemna în jur de 400 de milioane de dolari în 2022. Au fost folosite 3 milioane de nituri și nava a ajuns să cântărească 46.328 de tone.