Home » Life & Style » Leguma supranumită hrana regilor. Ce gust are, cum se gătește, unde se păstrează

Leguma supranumită hrana regilor. Ce gust are, cum se gătește, unde se păstrează

Voicu Costin / 19.05.2022, 12:12
Leguma supranumită hrana regilor. Ce gust are, cum se gătește, unde se păstrează

Cu peste 3.000 de ani în urmă, egiptenii cultivau sparanghelul. Romanii, de la Pliniu la Iulius Cezar și Augustus, au apreciat sparanghelul. Împăratul Augustus iubea atât de mult sparanghelul încât a făcut să fie construite peșteri de gheață în înălțimile Alpilor, unde soldații romani în carele rapide transportau sparanghelul proaspăt cules și îl înghețau pentru a-l folosi mai târziu. Ce gust are, cum se gătește şi unde se păstrează?

Ce este sparanghelul

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei și este cultivat pe scară largă ca legumă.

Ce gust are sparanghelul

Sparanghelul este o legumă delicioasă consumată singură, însă poate fi consumată și alături de un sos sau împreună cu diferite mâncăruri, precum: supe, paste, risotto, carne (în general se folosește ca și garnitură). Sparanghelul are un gust deosebit. Puteți regăsi gusturile de conopidă, porumb fiert sau vânătă, atunci când consumați această legumă.

Când a început cultivarea sparanghelului

Cultivarea sparanghelului în Franța a început în jurul secolului al XIII-lea, iar Argenteuil, în afara Parisului, a devenit zona cea mai cunoscuta pentru aceasta leguma. În timpul Renașterii, această distincție a fost acordată Văii Loirei, care este considerată în continuare adevărata casă a cultivării sparanghelului.

Sparanghelul a fost întotdeauna leguma regilor, iar Ludovic al XIV-lea a insistat ca acesta să fie cultivat de grădinarul său, Jean Baptiste la Quintinie. Atunci, sparanghelul preferat era alb și se mânca întotdeauna cu degetele.

Cum se gătește sparanghelul

Dacă nu știți cum se gătește sparanghelul, iată câteva rețete care vă vor inspira să îl gătiți și să îl consumați ori de câte ori aveți ocazia. Firele proaspete de sparanghel au o textură irezistibilă, dulce și rapidă, atunci când sunt savurate crude. Aroma naturală nu are nevoie decât de un strop de ulei de măsline și unul de sare și piper.

Sparanghel fiert

Adăugați apă sărată într-o oală mare. Adăugați sparanghelul în apa clocotită. Gătiți până devine verde crud si fraged, între 1 – 3 minute. Aruncați-l într-o baie de apă cu gheață pentru a opri procesul de gătit dacă nu îl mâncați imediat.

Sparanghelul făcut la aburi

Poți să folosești un aparat de preparat la aburi, o sită pentru gătit sau să pui doar puțină apă într-o cratiță și să acoperi sparanghelul ca să se facă la aburi. Se gătește la foc mare, până când devine verde crud, timp de 2 – 4 minute. Aruncați-l într-o baie de apă cu gheață pentru a opri procesul de gătit dacă nu îl mâncați imediat.

Sparanghel prăjit

Se încinge o tigaie la 200 grade Celsius și se adaugă ulei de măsline, sparanghelul, sare și piper. Se lasă pentru aproximativ 10 minute. Este gata atunci când vârfurile sparanghelului sunt rumenite.

Sparanghel crud

Sparanghelul se poate consuma și crud în diverse combinații de salate, peste care se presară semințe de rodie, ulei de măsline, parmezan și rucola sau cu brânză feta și ridichi.

Sparanghel blanșat

Sparanghelul blanșat este crocant și fraged și perfect pentru adăugarea la salate sau pentru marinare. Pentru a blanșa sparanghelul, umpleți o oală mare cu apă și, de asemenea, umpleți un castron mare cu apă rece și câteva cuburi de gheață. Puneți oala la foc mare.

Când fierbe, se adaugă sparanghelul. Gătiți-l 2-3 minute, până când sparanghelul devine fraged. Folosind clești, transferați imediat sparanghelul în vasul cu apă. Apa rece va ajuta la oprirea sparanghelului de la gătit. Scoateți din apă și serviți sparanghelul blanșat, oricum doriți! Puteți să-l marinați sau să-i dați o sotare ușoară în unt sau ulei de măsline cu un pic de sare.

Cum se păstrează sparanghelul

Planta de sparanghel este foarte ușor perisabilă, tocmai din acest motiv se păstrează la frigider. Este bine ca tulpinile să fie puse într-un pahar cu apă sau într-un șervețel de hârtie umed, apoi acoperit cu o pungă de plastic. Poate fi păstrat la congelator timp de 9 luni.

Proprietăți nutritive

O mulțime de nutrienți sănătoși pentru corp sunt furnizați de către sparanghel. Această legumă este bogată în vitaminele: A, C, E, K, B6, acid folic, fier, cupru, calciu, proteine și fibre. În lunile mai și iunie ne putem bucura cel mai bine de sparanghel, fiind sezonul lui. Poate îl cumpărați fiindcă sunteți curioși sau pentru că ați auzit cât e de bun și sănătos sau pentru că este o garnitură care merge cu aproape orice.