Home » Cum să faci orice » Pește marinat la rece. Cum se pregătește și ce ingredient special nu trebuie să lipsească din rețetă

Pește marinat la rece. Cum se pregătește și ce ingredient special nu trebuie să lipsească din rețetă

Ileana Mladinoiu / 15.12.2021, 13:14
Pește marinat la rece. Cum se pregătește și ce ingredient special nu trebuie să lipsească din rețetă

Carnea de pește este gustoasă, ușor de digerat și necesară funcțiunilor sistemului nervos central, prin bogăția sa în fosfor. Carnea de pește se consumă proaspătă sau conservată. Totuși, cea mai indicată rămâne carnea proaspătă. Peștele proaspăt se recunoaște după următoarele caracteristici: branhiile care se găsesc sub opercula (urechi) să fie roșii, ochii să fie limpezi, strălucitori, solzii tari, lucioși, iar carnea tare, elastică să nu se desfacă ușor de pe oase. Dacă peștele nu este proaspăt, dă intoxicații foarte grave. El se pregătește în mai multe feluri: la cuptor, prăjit, saramură, salată , marinată etc.

Pește marinat la rece. Ingrediente și mod de preparare

Puteți folosi pentru marinat scrumbia, macroul, stavridul, heringul , crapul sau orice fel de pește vă este pe plac.

Rețeta este simplă și descoperită printre bunătățile Gicuței împărtășite pe blogul său.

Ingrediente pește marinat la rece:

  • 1,200 kg pește ( macrou, hering, stavrid congelat sau proaspăt, crap sau orice pește vă place);
  • sare de murături (cam o lingură cu vârf).

Saramura:

  • 500 de ml de apă;
  • 225 de ml de oțet;
  • 100 de ml de ulei;
  • o linguriță piper boabe;
  • 2 frunze de dafin;
  • o lingură sare de murături;
  • o linguriță de zahăr;
  • 2 lingurițe boabe de muștar;
  • 2 morcovi;
  • 2 cepe mari

Mod de preparare

În caz de folosiți pește congelat, îl veți lăsa la dezghețat, apoi îl veți curăța, îndepărtând capetele. După ce îl spalați, îl tăiați în rondele potrivit de groase. Lăsați rondelele la scurs, apoi le dați cu sare. Puneți-le apoi  într-un vas acoperit cu capac și lăsați-le la frigider până a doua zi.

Pește marinat
Pește marinat

Pregătirea saramurei

Puneți apa, oțetul, uleiul, zahărul și sarea într-o crăticioară la fiert. Adăugați foile de dafin și piperul, lăsați să dea 2-3 clocote, apoi dați  cratița deoparte pentru ca lichidul să se răcească. Spălați peștele de surplusul de sare și lăsați-l la scurs.

Între timp, morcovii se curață și se taie în rondele, iar ceapa solzișori.
Într-un borcan (borcane) care se închide etanș asezați peștele intercalând cu rondelele de morcov și ceapă.

Adăugați boabele de muștar și turnați saramura rece care trebuie să acopere bine peștele. Închideți borcanul și puneți-l în frigider.
După maxim o săptămână peștele se poate consuma ca aperitiv.

Bucătarii, pe diverse site-uri, cum ar fi bucate-aromate.ro, spun că: „rețeta de pește marinat nu este neapărat o conservă pentru iarnă, căci la urma urmei o putem pregăti oricând în timpul anului. Dar când vine frigul, iar zilele se scurtează, ne prinde bine să avem la îndemână ceva gata gătit, mai ales dacă e făcut în casă, 100% natural și 100% sănătos”.

Păstrăv vânătoresc marinat la rece

Din rondele de păstrăv file afumat, marinat timp de 24 de ore, într-un sos dulce-acrişor din pastă de tomate, apă, oţet, sare, piper, foi de dafin, usturoi, puteți obține un preparat de excepție.

Peștele marinat sau marinata de pește, așa cum o numesc pescarii dobrogeni, este un preparat sănătos, foarte hrănitor, pe care îl poți servi în orice moment al zilei.