S-a scurs deja o săptămână din timpul alocat lunii Mai, cea cunoscută în popor cu numele de Florar sau Frunzar. Cum nimic nu-i întâmplător, putem observa că alegerea numelui folcloric a fost inspirată de paleta de culori vii a timpului prezent, cu flori de cireș sau câmpuri înverzite, cu lalele multicolore și bujori parfumați, cu o natură întreagă care complotează la serenitate și acte de creativitate.
În Mexic doar ce s-a sărbătorit El Cinco de Mayo, moment care a evoluat de la sărbătorirea unei victorii militare, la o adevărată celebrare a culturii și moștenirii mexicane.
De cealaltă parte a globului, în Coreea de Sud spre exemplu, în cea de-a cincea lună a anului au loc multe festivaluri prin care unul în care sunt comemorați strămoșii regali ai țării, sau altul Festivalul Boseong al Ceaiului Verde în cadrul căruia sunt realizate multe activități prin care participanții culeg frunze de ceai, se răsfață cu tot felul de delicatese pe bază de ceai verde și, bineînțeles iau parte la o ceremonie tradițională a ceaiului, experiențe cu adevărat inedite.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Tot în țara dimineților calme, în luna Mai, se sărbătoresc în ordine Ziua Copilului (5 mai), Ziua Părinților (8 mai), cât și Ziua Profesorului (15 mai), gesturile de apreciere și bunătate față de cei dragi fiind binevenite indiferent de data din calendar.
Și dacă tot suntem la evenimente sărbătorite pe glob, să nu uităm că în multe țări din Europa, spre exemplu, se va sărbători Ziua Mamei în data de 9 mai. Este un moment bun de a le surprinde pe mamele noastre care ne iubesc necondiționat și ne ocrotesc indiferent de ce vârstă om avea. Să le reamintim mult mai des decât o facem acum cât sunt de importante pentru noi!
Denumirea de Mai aparent vine de la zeitățile lumii antice, una în particular numită Maia (în cultura greacă) era o nimfă și mama lui Hermes (celebrul zeu mesager). Iar la romani, Maia, era o nimfă care personifica trezirea naturii primăvara (reamintindu-vă aici că pe vremea aceea anul nou începea în luna Martie).
Conform studiilor de specialitate, Maia ar reprezenta rodnicia, energia vitală și, mai ales propulsarea acesteia.
Din punct de vedere astral Zeița Frumuseții – Venus părăsește primul ei semn de domiciliu(Taur) în data de 09.05.2021, urmând ca din această dată și până pe 02.06.2021 să ne poarte pe aripi de vânt, în semnul Gemenilor (semn de aer).
Fiind un semn condus de Mercur – Zeul Mesager, face din aceasta conexiune astrală una prin care relațiile, dorințele, plăcerile, iubirea și valorile noastre să fie conectate la planul mental.
Este o energie venusiană care iubește socializarea, diversitatea și atmosfera unde umorul/ jovialitatea sunt cartea de vizită. Relațiile se pot lega întâmplător, având la bază sentimentul de curiozitate, fiind atrași de persoane care comunică prin moduri unice/inedite de exprimare. Deviza Afroditei în semnul Gemeni este “Folosește-ți mintea pentru a îmbrățișa dragostea și dorințele!”
De asemenea, în luna Mai începe sezonul de vară al eclipselor, prima având loc pe 26.05.2021 ( Eclipsă Totală de Lună în Săgetător), Jupiter(adevăruri, credințe, noroc, succes) intră în Pești (14.05.2021 – 28.07.2021), iar 2 planete își încep mersul aparent retrograd:
Pentru a aprofunda și folosi constructiv energiile pe perioada tranzitului retrograd las mai jos câteva repere:
* Redirecționarea atenției din exterior către propriul sine
* Dezvoltarea emoțională și a modului în care comunicăm și gândim viitorul
* Pregătirea planurilor pe termen lung
*Răbdarea și încrederea sunt aliații ideali în perioadele menționate mai sus.
Voi reveni cu mai multe detalii despre aceste tranzite în articole dedicate.
În tarot, energia și simbolistica numărului 5 o regăsim în Arcana Majoră “Marele Preot” sau Jupiter, echivalentul din astrologie.
Cuvinte cheie: identitate de grup, instituții mari, educație, învățare, tradiție, ortodoxie, religie, profesor, legile divine sau la pol opus abuzul de poziție, extremism, respingerea religiei, inflexibilitate, tabuuri, idei preconcepute.
Imaginea “Marelui Preot” poate sugera printre altele, faptul că adevărurile și credințele semnifică lucruri diferite pentru fiecare om în parte. Ceea ce pentru o persoană poate fi util și benefic, pentru celălalt nu. Cheia sau echilibrul poate veni prin manifestarea dintr-o zonă de respect și integritate indiferent de rolul sau statutul pe care îl are fiecare.
Fiecare om are dreptul la a-și exprima propria părere sau opinie. Esența sau obiectivul este de a găsi un punct comun.
Numerologia, în ordine lunilor pe care o folosim astăzi, ne vorbește în primul rând despre 5, „semn al unirii (…), număr al centrului, armoniei și al echilibrului”. Iată cum în luna Mai suntem invitați să ne ancorăm în momentul prezent, să ne bucurăm de frumusețea care ne iese în cale.
Chiar dacă petalele florilor sunt trecătoare, în plimbările pe alei înflorite putem crea amintiri care să ne ajute să ne simțim bine, iar roadele ce se formează după scuturarea florilor de cele mai multe ori sunt noi lecții că totu-i trecător, doar schimbarea ne poate fi un aliat de nădejde.
În vremurile de astăzi, în luna Mai ne concentrăm atenția mai mult pe starea mentală, internațional fiind considerată luna sănătății/echilibrului mental și a stării de bine. Asta nu înseamnă că ne trebuie neapărat o consultație într-un cabinet de specialitate, ci mai degrabă este o modalitate indirectă de a aduce în discuția cotidiană și acest subiect al stării generale.
Dacă întrebăm „Ce mai faci?” să ne luăm timp să ascultăm dincolo de fadul „Bine, tu?”. Dacă sunt lucruri noi care i se întâmplă persoanei pe care o întrebăm, să ne dăm voie să aflăm despre acele lucruri noi, „Spune-mi mai mult, sună foarte bine ce ți se întâmplă”.
Dacă, din contră, „Bine” e mai degrabă un Binișor sau chiar nu prea bine, atunci să ai răbdare să întrebi „Vrei să vorbești despre, poate mai eliberezi din presiunea ce îți apasă pe umeri…”
Și când ascultăm, să ne gândim că nu ne place când ne sunt anulate sentimentele cu un „lasă că trece”. Uneori, doar ascultând fără să completăm cu comentarii inutile poate fi de mare ajutor cuiva.
Cum a reușit Lucian Blaga să sintetizeze în metafore și epitete: „eu cu lumina mea sporesc a lumii taină”, așa si noi să sporim a lumii evoluție. În funcție de personalitatea fiecăruia, de modul cum ne umplem timpul, și chiar prin alimentație putem să facem o zi superbă dintr-una în care plouă mohorât.
E important doar să recunoaștem ce anume face priză cu mentalul nostru, cum creăm amintiri și cu ce emoție le retrăim în acel colț de univers, doar al nostru.