Home » Life & Style » Mâncare rapidă de seară. 7 rețete și idei pentru cină, extrem de gustoase și ușor de preparat

Mâncare rapidă de seară. 7 rețete și idei pentru cină, extrem de gustoase și ușor de preparat

Ileana Mladinoiu / 04.01.2022, 16:39
Mâncare rapidă de seară. 7 rețete și idei pentru cină, extrem de gustoase și ușor de preparat

Ca în orice artă, căci a fi gospodină este o artă, e nevoie de talent, muncă, pasiune și, înainte de toate, de dorința de învăța unele obiceiuri din domeniul gastronomiei. Pregătirea mâncărurilor se face în funcție de momentul zilei, de numărul membrilor familiei existent într-o gospodărie sau dinafara ei.

Mâncare rapidă de seară. Idei și recomandări pentru cină

De la prima masă din zi, numită mic dejun, și până la masa de seară sau cina, orice gospodină/gospodar va lua în calcul alimentele folosite, proporția lor, calitatea, criterii care să asigure o hrană rațională, corespunzătoare nevoilor organismului uman și necesară păstrării sănătății.

Ultima masă a zilei, o cină echilibrată trebuie să aducă nutrienți valoroși organismului, fără a pune prea multă presiune asupra acestuia. Dacă mâncați anumite alimente seara târziu, este posibil să aveți mai multe dificultăți în a adormi.

Dimpotrivă, alte alimente sunt recomandate în special pentru a vă aduce liniștirea și somnul odihnitor.

Mâncare rapidă de seară. 7 rețete și idei pentru cină
Mâncare rapidă de seară

În ce ar trebui să constea în mod ideal masa de seară

Masa de seară/cina se recomandă să reprezinte sub aspect caloric 30-35% din totalul meselor unei zile.

Meniul  acestei mese trebuie să cuprindă specialități de preparate care să nu conțină mâncăruri grele, ci să fie constituit mai ales din gustări reci și calde, preparate din pește, din carne de pasăre, din legume gratinate, cu sau fără carne, produse lactate, brânzeturi, specialități de carne și subproduse de carne în cantități mici. Ele trebuie să aibă salate corespunzătoare de crudități sau legume conservate.

Idei de meniuri pentru cină

1.Ouă umplute cu pastă de ficat, roșii umplute cu pastă de brânză, chifteluțe, pește prăjit cu lămâie, icre de crap, friptură înăbușită la cuptor, garnitură din cartofi, salate de crudități sau legume conservate, clătite, fructe de sezon, pâine.

2.Răcitură/piftie de pasăre, chifteluțe din pește, pastă de telemea, pește rasol cu garnitură de cartofi natur, fursecuri, fructe de sezon, pâine.

3.Mezeluri de casă, telemea, roșii, ardei gras, sardele în ulei cu lămâie, friptură de pasăre, garnitură de cartofi prăjiți, ciuperci sotate, spaghete, salată combinată, pâine.

4.Zacuscă de pește, șnițel cu garnitură, salată combinată cu crudități, înghețate, fructe de sezon.

5.Cașcaval, roșii, chifteluțe din legume, ficăței de pasăre sotați, friptură de pasăre la ceaun, plăcintă de casă.

Salată cu nuci și sos de rodii – rețetă din bucătăria turcească

Ingrediente:

  • 3 roșii;
  • 2 ardei verzi;
  • 2 castraveți cornișon;
  • 1 ceapă medie;
  • 1 ceașcă cu nucă mărunțită (nu foarte mărunt);
  • sumak, condiment turcesc pentru salate;
  • sos de rodii;
  • ulei de măsline, sare

Mod de preparare

Tăiați în cuburi mici legumele și puneți-le într-un bol adânc. Adăugați condimentele, uleiul de măsline și sosul de rodii după gust, amestecați.

Rețetă zacuscă din pește oceanic

Ingrediente:

  • 2 kg de pește;
  • 700 de g de ceapă;
  • 500 de g de morcovi;
  • 800 de g de castraveți murați;
  • 100 de g de pastă de tomate;
  • 150 de g de măsline;
  • 1 legatură de pătrunjel verde;
  • 150 de ml de ulei;
  • 100 de ml de vin;
  • sare, piper, cimbru, foi de dafin după gust.

Preparare:

Peștele se decongelează, se curăță, se decapitează, se eviscerează, se spală, se porționează și se condimentează cu piper și sare. Ceapa și morcovii se curăță. Se spală și se taie rondele. Castraveții se curăță de coajă și de semințe apoi se taie rondele și împreună cu ceapa și morcovii se înăbușă în cantitatea de ulei cu adaos de apă.

În timpul înăbușirii se adaugă măslinele, foile de dafin, cimbrul, piperul măcinat, sare și circa 1,500 l de apă fiartă, continuându-se înăbușirea. Când legumele sunt aproape fierte se adaugă pasta de tomate și se mai fierb împreună circa 5 minute.

Peștele porționat și condimentat se înăbușă în restul de ulei cu adaos de supă de pește. Când este fiert se așază în tavă peste legumele înăbușite, se adaugă vinul (stropit pe toată suprafața) și pătrunjelul, curățat, spălat și tăiat mărunt.

Se introduce tava la cuptor pentru gratinare aproximativ 10-15 minute. Se servește în farfurie sau pe platou porția de pește cu garnitura de legume și sosul respectiv.