Home » Life & Style » Marți, 13. Zi cu ghinion? Superstiții nebănuite din popor. Cum te ferești de cele 3 ceasuri rele

Marți, 13. Zi cu ghinion? Superstiții nebănuite din popor. Cum te ferești de cele 3 ceasuri rele

Bucur Ioana / 13.07.2021, 09:18

Alarma sună, ne întindem să o oprim. Ne uităm la ecranul telefonului și vedem „Marți, 13”. Aoleo, zi cu ghinion! Este ziua în care chiar și cei care nu cred în superstiții au grijă pe unde calcă. Grecii antici, vikingii, templierii, până și Napoleon erau speriați de cele „trei ceasuri rele”. Cum a început totul și de unde provin, de fapt, miturile?

Marți, 13. Zi cu ghinion. Cine sunt cei care se roagă pentru minuni într-o zi de 13?

Poate mulți cred că „marți 13, zi cu ghinion” este un concept nou, chiar un moft al lumii moderne. Ei bine, adevărul este cât se poate de diferit. Cu toate că în tradiția greacă, numărul 13 este aducător de noroc, dacă este asociat zilei de marți, este considerată dezastruoasă. Până și vikingii, războinicii neînfricați ai Europei, se temeau de orice era legat de ziua cu ghinion.

De fapt, singurii care nu consideră data de 13 ca fiind aducătoare de ghinion, ci, din contră, de miracole, sunt romano-catolicii. În fiecare an, pe 13 iunie, îl sărbătoresc pe Sfântul Anton de Padova. An de an, în această zi, oamenii pot cere ceva în timp ce rostesc o rugăciune specială. Mai mult, se pare că în ziua în care Sfântul Anton de Padova a fost înmormântat, adică într-o marți, cei care au participat la funeralii au fost martorii unor minuni și vindecări.

Marți, 13. Zi cu ghinion? De unde provin de fapt miturile
Marți, 13. Zi cu ghinion? De unde provin de fapt miturile

Legătura nebănuită dintre Cina cea de Taină și zeii vikingilor

Din cele mai vechi timpuri, numărul 13 a prevestit evenimente nefaste. În Biblie, în cartea Apocalipsei, Anticristul este pomenit întâia oară în capitolul al 13 -lea. Există și unele teorii ce susțin că Adam ar fi mușcat din fructul interzis într-o zi de marți. La Cina cea de Taină, înainte ca Iuda să trădeze, au participat 13 persoane, Iisus și cei 12 apostoli. Aceeași formulă se regăsește până și în mitologia scandinavă. 12 zei s-au adunat la o masă. Al 13-lea, Loki, a venit și l-a ucis pe cel mai iubit dintre ei, Balder.

Pentru greci, numărul 13 era, de fapt, aducător de noroc. Însă, după ce Constantinopolul a căzut în mâna otomanilor, într-o zi de marți, asocierea celor două a devenit simbolul dezastrului. Chiar și astăzi, mulți greci refuză să înceapă un nou proiect într-o zi de marți 13.

De fapt, există mai multe exemple șocante ale ideii de „marți 13, zi cu ghinion”. Faimoasa misiune spațială Apollo 13 a fost lansată la ora 13:13 și abandonată pe 13 aprilie 1970. Napoleon, Winston Churchill, Mark Twain și Franklin Delano Roosevelt refuzau cu vehemență orice deplasare în zilele de marți 13.

Marți, 13. Zi cu ghinion? De unde provin de fapt miturile
Marți, 13. Zi cu ghinion? De unde provin de fapt miturile

Marți, 13. Zi cu ghinion. De unde provin, de fapt, miturile?

Numărul 13 are o semnificație specială în numerologie. Cu toate că am fi tentați să credem că poartă o simbolistică negativă, de fapt, este considerat un număr cu proprietăți purificatoare. 13 reprezintă încercarea, suferința și moartea. El distruge un înveliș material pentru a facilita trecerea la un nivel superior de existență. Îl regăsim și în Caballa, fiind asociat Șarpelui, Dragonului, Satanei și Criminalului.

În creștinism, numărul 13 ar fi atribuit Fecioarei Maria, fiind numărul eternei reîntoarceri, ciclicității, spiralei, înnoirii. În Tarot, cartea „Moartea XIII”  apare ca să prevestească o problemă.  În mitologia egipteană, în Templul lui Osiris, 13 este simbol al eternei creaţii şi distrugeri a vieţii.

Marți, 13. Zi cu ghinion. Ce nu trebuie să faci în această zi

Alături de ziua de vineri, marți este considerată a fi o zi cu trei ceasuri rele, iar împreună cu numărul 13, situația parcă devine și mai neagră.  Astfel, trei ore ale zilei de marți se află sub guvernarea planetei Marte, considerată de rău augur. Acest fapt transformă cele trei ore într-un interval de timp unde ghinionul își face de cap. În celelalte zile ale săptămânii, numai două ore sunt guvernate de planeta Marte.

Superstițioși sau nu, nu ar strica să știm ce anume ar trebui să evităm să facem marți 13, ca să ne ferim de ghinion. Așa cum am învățat din mitologia nordică și din Biblie, marți 13 nu trebuie să invităm 13 oameni la masă sau să nu ne așezăm la o masă la care sunt 13 oameni. Dacă luăm exemplul grecilor, ar fi bine să evităm să construim ceva sau să ne implicăm într-un proiect nou într-o zi de marți 13.

Alte superstiții:

  • Dacă un copil să naşte de marți, 13, nu va avea noroc niciodată.
  • Se spune că dacă numele persoanei conţine, în total, 13 litere, persoana nu este una prea norocoasă.
  • Cine iese din casă în această noapte va avea convulsii.
  • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de marți 13.
  • Nu te tunde în această zi, sau cineva din familia ta va muri.
  • Nu te muta în casă nouă pentru că vei avea ghinion.
  • Evită ținutele negre în această zi.
  • Încearcă să nu verși sarea. Dacă poți ..