Home » Life & Style » Mesajul secret ascuns de Leondardo da Vinci în ochii frumoasei Mona Lisa. Coduri care nu pot fi observate cu ochiul liber

Mesajul secret ascuns de Leondardo da Vinci în ochii frumoasei Mona Lisa. Coduri care nu pot fi observate cu ochiul liber

Voicu Costin / 15.04.2022, 12:20
Mesajul secret ascuns de Leondardo da Vinci în ochii frumoasei Mona Lisa. Coduri care nu pot fi observate cu ochiul liber

De-a lungul timpului, istoricii au descoperit faptul că numeroase lucrări realizate de Leonardo da Vinci conțin coduri ascunse, care nu pot fi observate cu ochiul liber. Potrivit acestora, Da Vinci a  ascuns anumite mesaje și simboluri în cadrul picturilor sale celebre. Specialiștii i-au analizat tablourile și au deslușit misterul. Coduri misterioase se regăsesc, de exemplu, și în ochii frumoasei Mona Lisa. Deși foarte mulți dintre noi ne uităm la zâmbetul Giocondei, dar nu observăm și alte detalii relevante, criticii de artă au descoperit un mesaj special pe care îl conține acest tablou. Care este acesta?

Cercetătorii au descoperit un cod secret în tabloul Giocondei

După ce au analizat atent portretul sub microscop, istoricii italieni au descoperit în ochii femeii, numere și litere, care nu pot fi văzute altfel. Istoricii cred că ar putea fi vorba de literele C și E, însă ar putea fi și litera B. În arcadă se poate vedea numărul 72, însă la fel de bine poate fi forma literei L, urmată de cifra 2.

Pictura are mai bine de 500 de ani, așa că ea nu mai este atât de clară ca atunci când a fost realizată, fiind necesare cercetări mai amănunțite. Codul ascuns din faimosul tablou nu a fost o surpriză pentru nimeni, mai ales că se zvonește că în ultimii ani ai vieții, da Vinci lua cu el pictura peste tot.

S-a scris și o carte cu acest nume, devenind bestseller

Codul lui da Vinci (în engleză „The Da Vinci Code”) este titlul unui roman scris de autorul american Dan Brown și publicat în 2003 de editura Doubleday Fiction. Devenind în scurt timp un bestseller, cartea s-a vândut în întreaga lume în mai mult de 40 de milioane de copii până în martie 2006 și a fost tradusă în 44 de limbi. Cartea îmbină stilul polițist cu thriller-ul și teoria conspirației și este a doua parte dintr-o trilogie ce a început cu romanul din 2000 al aceluiași autor, „Îngeri și demoni”.

Cine a fost Leonardo da Vinci?

Leonardo di ser Piero da Vinci a fost unul dintre cei mai de seamă reprezentanți al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist –  pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.

Geniul său și spiritul său inventiv și-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie. Este considerat unul din marii inovatori ai picturii și unul din cei mai mari pictori din istorie.

Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor. Portretul Lisei Gherardini, soția lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa (numele este de fapt Monna Lisa sau La Gioconda), aflat în colecția Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată.

Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor. Cele câteva lucrări de pictură rămase în urma sa, împreună cu desenele și caietele sale de note științifice constituie o contribuție de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă și știință, rivalizând doar cu opera altui mare contemporan al său, Michelangelo Buonarotti.

Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini, un tanc, o mașină de socotit și multe altele. Puține din invențiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieții sale. Mici invenții, precum o mașină automată de bobinat și o mașină de încercat rezistența la întindere a firelor, au fost puse în aplicare încă de atunci.

A făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, pe care, deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific.

Viața personală

Se cunosc extrem de puține amănunte privind viața personală a lui Leonardo da Vinci, deși a lăsat în urmă sute de pagini manuscrise. Nu există scrisori, scrieri poetice, jurnal personal sau memorii. Nicăieri în scrierile sale sau în cele ale contemporanilor săi nu apare vreo informație care să indice vreun interes afectiv față de vreo persoană.

În consecință, nu se poate stabili cu certitudine dacă a avut vreo relație afectivă și/sau eventual sexuală, cu vreo persoană, bărbat sau femeie. Una din notele sale conține câteva referințe privind sexualitatea și procreația:

„Actul procreației și tot ce are legătură cu el este atât de dezgustător încât oamenii ar dispărea dacă nu ar interveni ceva fețe drăgălașe sau dispoziții senzuale.”

Din contră, cei care l-au cunoscut, vorbesc despre o existență aproape ascetică, dedicată trup și suflet artei și științei.