Home » Când, unde, cum » 5 secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci. Simbolurile și mesajele, ascunse în operele sale, au fascinat lumea

5 secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci. Simbolurile și mesajele, ascunse în operele sale, au fascinat lumea

Manolică Anca / 03.11.2021, 16:33
5 secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci. Simbolurile și mesajele, ascunse în operele sale, au fascinat lumea

Leonardo da Vinci a fost un pictor, desenator, arhitect, sculptor și inginer italian de geniu, care a întruchipat mai mult decât oricine idealurile umaniste ale Renașterii. Cina cea de Taină sau Mona Lisa sunt două dintre cele mai remarcabile și impozante opere ale acestei perioade. În ultimele decenii, tot mai multe voci sugerează că da Vinci a fost liderul unei societăți secrete sau că a ascuns anumite coduri și mesaje în operele sale. Iată câteva secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci.

1. Cifruri și tehnici de criptare

Se spune că Leonardo da Vinci nu a fost străin de folosirea codurilor și a criptării. De altfel, el a ales să își așterne gândurile pe hârtie scriind în oglindă. Nu s-a descoperit nicioată adevăratul motiv pentru care ar fi făcut asta, dar s-au făcut speculații în acest sens.

Unii susțin că i-ar fi fost teamă ca unele dintre invențiile sale, cu aplicații militare, să nu fie prea periculoase dacă ajuns în mâini greșite. Astfel, și-ar fi protejat notele folosind scrierea în oglindă.

Leonardo da Vinci își redacta notițele folosindu-se de tehnica scrierii în oglindă
Leonardo da Vinci își redacta notițele folosindu-se de tehnica scrierii în oglindă

Alții sunt de părere că acest tip de criptare este ușor de descifrat, fiind suficient să ca hârtia să fie ținută în fața unei oglinzi. Așadar, savanții au concluzionat că pictorul ar fi folosit această metodă din motive de protecție, ascunzând aceste scrieri de cei mai puțin instruiți. Pe de altă parte, sunt guri care spun că scrierea inversă îi era mai la îndemână, având în vedere că era stângaci.

2. Secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci

Recent, au apărut anumite speculații care spun că Leonardo da Vinci ar fi inventat un dispozitiv care se numește criptex. Acesta are forma unui tub cu o serie de inele, pe care sunt gravate literele din alfabet. Atunci când ele sunt rotite astfel încât unele litere să formeze parola, unul dintre capete poate fi îndepărtat. Astfel, conținutul (de regulă, un papirus înfășurat pe o sticlă cu oțet) poate fi scos afară.

Dacă cineva ar încerca să spargă dispozitivul pentur a lua respectiva hârtie, sticla s-ar sparge, iar oțetul ar face să dispară orice urmă de scris. Chiar dacă este o idee foarte ingenioasă, criptexul este un dispozitiv fictiv. Scriitorul Dan Brown a fost cel care și-a imaginat acest lucru și l-a pus pe seama lui Leonardo în romanul „Codul lui da Vinci”. Nu există nicio dovadă care să ateste conceperea unui astfel de dispozitiv.

3. Misterul Giocondei

Faimoasa operă Mona Lisa
Faimoasa operă Mona Lisa

Multe voci susțin că pictorul a introdus multe simboluri sau mesaje secrete în capodoperele sale. Analizând celebra pictură Mona Lisa, oamenii de știință ar fi descoperit diverse tehnici și semnificații ascunse în acest tablou. Da Vinci a pus în operele sale cele mai bune trucuri artistice pe care le avea.

Unii spun că zâmbetul femeii din tablou îi bântuie. De asemenea, admiratorii operei spun că adesea zâmbetul Giocondei pare să se schimbe, deși pânza sau vopseaua rămân, evident, nemișcate.

Un pofesor din cadrul Universității Harvard susține că pictorul a realizat colțurile gurii în așa fel încât ele să iasă din zona de focalizare. Astfel, le vedem mai bine cu privirea periferică decât dacă ne-am concentra strict pe ele.

4. Secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci. Este Gioconda autoportretul lui?

Și, totuși, de ce zâmbește, de fapt, Mona Lisa? Potrivit Incredibilia, un doctor de la Bell Laboratories, Lillian Schwartz, a venit cu o idee interesantă, dar puțin probabilă. Aceasta este de părere că tabloul zâmbește pentru că artistul le-a jucat o festă privitorilor. De fapt, tabloul nu înfățisească o tânără, ci este autoportretul lui.

Secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci. Este Gioconda autoportretul lui?
Secrete uimitoare ale lui Leonardo da Vinci. Este Gioconda autoportretul lui?

Cu ajutorul unui calculator, Lillian a aliniat trăsăturile lui da Vinci cu cele ale Mona Lisei, iar acestea se potriveau la perfecție. Totuși, unii expeți spun că acest lucru se datorează faptului că ambele portrete au fost făcute de același artist, prin aceleași tehnici.

5. A făcut parte dintr-un grup secret?

Se spune că acesta ar fi fost liderul unui grup numit Prioratul de Sion. Conform cărții „Codul lui da Vinci”, misiunea acestui grup era de a păstra viu secretul Mariei Magdalena și al căsătoriei ei cu Iisus.

Cu toate că este o operă de ficțiune, această operă se bazează pe teoriile dintr-o carte controversată de nonficțiune, numită „Sânge Sfânt, Graal Sfânt”, scrisă de Michael Baigent, Henry Lincoln și Richard Leigh. Aceasta vorbește despre dovezile conform cărora da Vinci era membrul acestui clan. Dovezi în acest sens sunt o serie de documete care se regăsesc la Biblioteca Națională din Paris.

Pe de altă parte, se spune că aceste documente ar face parte dintr-o înșelătorie pusă la case de un individ numit Pierre Plantard, în anii 1950. Există anumite dovezi care atestă că a existat un ordin călugăresc care a purtat acest nume, însă în anul 1116, și nu s-a putut dovedi până acum că ar avea legătură cu Prioratul de Sion din secolul trecut.

Prioratul de Sion
Prioratul de Sion

Acest Plantard, alături de un grup de prieteni care aveau înclinații antisemite și de extremă dreaptă au înființat acest clan. Falsificând și plantând niște documente, inclusiv arbori genealogici falși, acesta a vrut să demonstreze că era descendent al Merovingienilor și moștenitor al tronului Franței.

Iar documentul în care apărea Leonardo da Vinci, alături de alte mai personalități, precum Isaac Newton sau Sandro Boticelli, ca fiind maestru al Prioratului era, de asemenea, fals.

Leonardo da Vinci a fost un maestru al secolului XX. Milioane de oameni au fost inspirate de operele sale care conțin elemente pe care niciun expert nu a reușit să le explice până în zilele noastre.