Home » Life & Style » Nadia Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile, și povestea ei neștiută. Prin ce momente de cumpănă a trecut

Nadia Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile, și povestea ei neștiută. Prin ce momente de cumpănă a trecut

Manolică Anca / 12.11.2021, 16:58

Nadia Comăneci, „Zeița de la Montreal”, este cunoscută ca prima gimnastă din lume care a primit 10 curat la Jocurile Olimpice și este considerată una dintre cele mai valoroase gimnaste din toate timpurile. Iubită de o țară și o lume întreagă, ea a fost nevoită să treacă prin multe chinuri, de-a lungul vieții sale. A avut probleme la naștere, a fost urmărită de Securitate și bătută de antrenorii săi. Ce secret ascunde, de fapt, numele ei?

Nadia Comăneci, cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile

Pe Nadia Comăneci o cunoaște tot mapamondul! Cea mai iubită sportivă a țării noastre a scris istorie pe când avea numai 14 ani, atunci când a luat primul 10 curat din istoria Jocurilor Olimpice de Vară. Se întâmpla în anul 1976, la Montreal Québec, venind acasă cu șapte note de 10, trei medalii de aur, la individual compus, bârnă și paralele, o medalie de argint, la echipă compus, și bronzul la sol. De atunci și până astăzi Nadia este supranumită „Zeița de la Montreal”.

„73 a fost numărul meu de concurs, 7×3=21, reprezentând a XXI-a a ediție a JO, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10”, a declarat Nadia Comăneci, pentru Le Monde.

Dar în spatele acestui nume mare se ascund și câteva momente care au fost adevărate cumpene de viață. Adesea reușitele pe plan sportiv i-au fost umbrite de unele întâmplări mai puțin fericite. În cartea sa „Scrisori către o tânără gimnastă”, Nadia Comăneci vorbește despre câteva dintre ele. Însă, de fiecare dată ea a fost ocrotită de Dumnezeu.

Nadia Comăneci, sportiva de 10 a României
Nadia Comăneci, sportiva de 10 a României

S-a născut cu două hematoame la cap

Nadia Comăneci a venit pe lume pe 12 noiembrie 1961 la Onești. Imediat după naștere, medicii i-au descoperit două hematoame la cap și i-au spus mamei sale, Ștefania-Alexandrina Comăneci, că oricând se poate aștepta la ceva grav. La sfatul unei bătrâne, mama Nadiei a așezat-o pe aceasta, într-o dimineață, pe pragul bisericii din Onești, preotul trecând de trei ori peste ea, așa cum se spune în popor. „La doar câteva zile, acel rău dispăruse ca prin farmec, iar fata nu a mai avut nimic. Ce-mi spusese bătrâna funcționase de minune”, a povestit Ștefania Comăneci pentru wowbiz.ro.

Doi ani mai târziu, Nadia avea să treacă printr-o nouă încercare. În timp ce se afla în casa bunicilor, o furtună mare cu grindină pusese stăpânire pe întregul sat. Cu câteva momente înainte ca acoperișul să se prăbușească, bunicul a reușit să o scoată pe micuță din încăpere.

Nadia Comăneci, alături de părinții săi
Nadia Comăneci, alături de părinții săi

A fost bătută de antrenorii săi

În cartea de 400 de pagini, publicată de Stejărel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații, sunt menționate agresiunile la care erau supuse gimnastele de către antrenorul Bela Karolyi. Acesta a antrenat lotul român de gimnastică pentru Jocurile Olimpice din 1980. Cu el a lucrat și fosta mare gimnastă Teodora Ungureanu.

O sursă numită „Gheorghe Daniela” relata într-un raport al Securității din anul 1974 despre felul în care erau tratate gimnastele. Acestea erau mereu jignite, chiar și bătute până la sânge de către antrenorul Bela Karolyi. În plus, erau pedepsite să facă exerciții fizice până la epuizare.

„Față de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare și brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamații din partea părinților, atât la școală, cât și la Ministerul Învățământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciții fizice până la epuizare”, se arată în cartea menționată, conform playsport.ro.

Nadia Comăneci și antronorul Bela Karolyi
Nadia Comăneci și antronorul Bela Karolyi

O altă sursă, „Lily” în rapoartele securității, spune că Nadia a fost bătută și înfometată pentru că se îngrășase un kilogram. Antrenorul spunea că 42,5 kilograme erau prea multe pentru o gimnastă. Pe lângă asta, era adesea umilită, înjurată și se încerca să o convingă să renunțe la gimnastica de performanță. Din păcate acesta nu a fost singurul care a lovit-o pe Nadia. Se spune că și antrenorul Gheorghe Condvic a fost violent cu campioana noastră.

„A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore.

Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, stă scris în fila 339, din dosarul 133 al Arhivei Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Nadia Comăneci, urmărită de Securitate

Sportivii de aur ai României erau urmăriţi în permanență de securiştii de aur ai lui Ceauşescu. Vreme de 30 ani, aceștia au scris mai mult decât s-au antrenat aceștia. Peste 7.000 de pagini de stenograme, telefoane ascultate secundă de secundă, microfoane ambientale în toate colțurile casei, fiecare mişcare a sportivilor, totul era raportat în timp real direct lui Ceaușescu.

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci decidea să părăsească România. Ea a povestit în cartea sa despre trecerea frauduloasă a frontierei, o aventură extrem de periculoasă. Grupul de români, din care și gimnasta făcea parte, a fost ajutat să treacă granița spre Ungaria de către un cioban, pe nume Gheorghe Talpoș.

Se împlinesc aproape 32 de ani de când a trecut ilegal granița româno-maghiară. În cele din urmă, a ajuns să ceară azil politic guvernului Statelor Unite ale Americii. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Burt Conner, pentru ca doi ani mai târziu să se căsătorească în România. Doi ani mai târziu, cei doi s-au căsătorit, în România. Cei doi au un băiat, Dylan Paul, născut în anul 2006.

Nadia Comăneci, alături de soțul și fiul lor
Nadia Comăneci, alături de soțul și fiul lor

A fost decorată de Klaus Iohannis în ziua în care împlinește 60 de ani

Vineri, 12 noiembrie 2021, cea mai valoroasă gimnastă din toate timpurile, împlinește vârsta de 60 de ani. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.

„În semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru excepţionala carieră sportivă, pentru rezultatele remarcabile obţinute în calitate de reprezentantă a României, precum şi pentru implicarea în popularizarea sportului în rândul tinerei generaţii, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer doamnei Nadia Comăneci”, a transmis Administrația Prezidențială.