Home » Life & Style » Pangolinul – 9 curiozități despre animalul cu aspect de con

Pangolinul – 9 curiozități despre animalul cu aspect de con

Voicu Costin / 12.01.2022, 20:00
Pangolinul – 9 curiozități despre animalul cu aspect de con

Fără îndoială, nu mulți au auzit de existența acestui animal, pangolinul. Aspectul lui de con este special, deoarece doar furnicarul mai reușește să aibă o astfel de formă. Având în vedere acest lucru, pangolinul reușește să fie deseori confundat cu un furnicar cu solzi. Aflați câteva curiozități despre acest animal în rândurile următoare! De unde provine numele său, ce semnifică, dar și alte lucruri surprinzătoare!

Aspectul pangolinului

Numele provine de la cuvântul malaez „pengguling”, care înseamnă „răsturnare” și face referire la comportamentul de apărare al animalelor. Aspectul foarte asemănător cu furnicarul face de multe ori confuzia, de aceea unii oameni îl numesc și furnicarul cu solzi. La fel ca și furnicarul, pangolinul are același mod de a se hrăni: cu furnici. Botul lung și limba la fel de lungă îi permite cu ușurință să mănânce insectele.

Pangolin
Pangolin

Corpurile lor sunt acoperite cu solzi și dau impresia că ar avea o armură de cavaler. Cheratina este substanța din care sunt făcuți solzii, aceeași pe care o găsim și în părul și unghiile oamenilor.

Când se simt amenințați, animalele se încolăcesc și se rostogolesc ca o minge. Solzii îi oferă o bună defensivă dar și ofensivă, pentru că între solzi pot fi prinse animalele mici care reprezintă o amenințare. Solzii unui pangolin reprezintă 15% din greutatea acestuia.

Culoarea animalelor poate fi diferită, dar toate sunt derivate ale culorii maro. Pot fi de culoare nisipoasă deschisă, maro închis, maro măsliniu, măsliniu pal sau maro-gălbui.

Unde trăiește pangolinul

Pangolinii pot fi întâlniți în Asia și Africa sub-sahariană în zonele nisipoase ale pădurilor și savanelor. Vizuinile subterane sunt locurile unde aceștia își au casa, în apropierea unei surse de apă.

Ce mănâncă pangolinul

Pangolinii sunt animale ce se hrănesc cu insecte. Ei nu au dinți și își folosesc ghearele pentru a deschide mușuroiul de furnici folosind apoi limba pentru a le înghiți întregi. Pentru digestie, ei consumă pietre mici pentru a zdrobi și digera alimentele din stomac.

Curiozități despre pangolin

  1. Pangolinul femelă dă naștere unui singur pui, după o perioada de 5 luni. La naștere, bebelușii numiți pangopupi cântăresc 340 de grame. Solzii lor sunt roz și moi, dar încep să se întărească după o zi.
  2. Bebelușii de pangolini stau adesea pe coada mamei lor. Când pericolul este aproape, mama se va învârti în jurul copilului ei pentru a-l proteja.
  3. Bebelușul începe să mănânce insecte la o lună.
  4. Pangolinii sunt vânați pentru carnea lor, care este considerată o delicatesă în unele părți ale lumii și pentru solzii lor, despre care se crede că au calități medicinale.
  5. Pangolinii sunt unele dintre cele mai traficate mamifere din Asia și Africa. Se estimează că între anii 2011 și 2013 au fost uciși între 116.990 și 233.980 de pangolini.
  6. Se estimează că populațiile de pangolini asiatici au scăzut cu până la 80% în ultimii 10 ani.
  7. Pangolinii sunt animale nocturne. Acest lucru înseamnă că noaptea își caută hrană și sapă vizuine, iar ziua dorm.
  8. Începând cu ianuarie 2020 există opt specii de pangolin a căror stare de conservare este o problemă de care se ocupă Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
  9. Osul (humerus) unui pangolin a fost descoperit în Grăunceanu, un sit arheologic bogat în fosile aflat pe Valea Olteţului în judeţul Vâlcea. Este cea mai veche fosilă a unui pangolin descoperită vreodată în Europa. De altfel, acesta este și singura fosilă a unui pangolin din Europa Pleistocenului, după cum afirmă cercetătorii.