Home » Life & Style » Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Manolică Anca / 20.06.2022, 09:59
Postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu e bine să faci în această perioadă

Postul Sfinților Petru și Pavel 2022 începe luni, 20 iunie, și se termină marți, 28 iunie, fiind cel mai scurt post din acest an, dar şi cel mai permisiv din punct de vedere al alimentelor care se pot consuma. Află ce este bine, dar și ce este interzisă să faci în aceste zile de post și rugăciune.

Începe postul Sfinților Petru și Pavel 2022. Ce nu e bine să faci în aceste zile

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel sau Postul de vară, așa cum mai este numit, este unul foarte ușor, din cele nouă zile, patru fiind cu dezlegare la peşte: 22 iunie, 24 iunie, 25 şi 26 iunie.

În această perioadă, ar fi bine să facem mai multe fapte bune, să renunţăm la răutate, egoism şi indiferenţă în detrimentul iubirii, al faptelor bune şi al credinţei. Postul ţine în amintirea Sfinţilor Petru şi Pavel, care au avut un rol foarte important în propovăduirea credinţei creştine şi a mărturisirii lui Hristos.

Ce nu ai voie să faci în post

  • În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se fac nunți, botezuri și cumetrii.
  • În această perioadă, biserica spune că nu se cântă și nu se dansează.
  • În post nu se consumă ouă, carne, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea.
  • În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se bea alcool și nu se fumează.
  • Nu se mănâncă pește, decât în zilele cu dezlegare.
  • În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.

În postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri se mânâncă alimente fără ulei. Marți și joi este dezlegare la hrană gătită cu untdelemn, iar sâmbătă și duminică se mănâncă pește.

Dezlegare la pește este și pe 24 iunie, atunci când celebrăm Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Mai este dezlegare la pește luni, marți și joi, doar dacă în aceste zile sărbătorim un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar.

Superstiții în postul Sfinţilor Petru şi Pavel

În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, credincioșii trebuie să se roage mai mult şi să devină mai spirituali. Și este extrem de important pentru sufletul fiecăruia să meargă să se spovedească. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință. Se face, de regulă, înainte de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe 29 iunie.

Femeile gravide, lăuzele, copiii şi bolnavii pot să nu țină postul alimentar, însă trebuie să facă rugăciuni şi fapte bune.

Sfântul Petru este considerat patronul agriculturii şi responsabil de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi îi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei care îl nesocotesc.

O altă superstiţie spune că atunci când Sfântul Petru pocnește din bici, din el sar scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

O altă legendă populară spune că atunci când oamenii par să uite de credinţă, Sânpetru cheamă balaurii şi răspândește grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.