Home » Când, unde, cum » Totul despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul: cine le-a dat vestea părinților și ce a pățit tatăl pentru că nu a crezut în mesajul divin

Totul despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul: cine le-a dat vestea părinților și ce a pățit tatăl pentru că nu a crezut în mesajul divin

Manolică Anca / 23.06.2021, 16:19
Totul despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul: cine le-a dat vestea părinților și ce a pățit tatăl pentru că nu a crezut în mesajul divin

Sfântul Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și islamului. Predicator și botezător pe malurile Iordanului, Înaintemergătorul, vestitorul și botezătorul lui Iisus, a fost numit de Acesta „cel mai mare dintre cei născuți din femei”. Află totul despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Cine a vestit nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

La 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Numele de „Botezătorul” ne aminteşte de faptul că Ioan este cel care L-a botezat în apele Iordanului pe Mântuitorul Iisus Hristos. Biserica Creștină îl cinstește ca pe cel mai mare dintre sfinți, acest lucru fiind spus chiar de către Iisus: „Adevăr vă spun, că dintre cei născuţi din femeie nu s-a sculat nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Matei XI, 71).

Considerat unul dintre cei mai importanți prooroci, Ioan Botezătorul a fost numit și Înaintemergătorul lui Iisus, fiindcă el este cel care L-a întâmpinat la intrarea Sa în Ierusalim. De asemenea, el este cel care a vorbit despre necesitatea întoarcerii la pocăinţă a oamenilor și i-a pregătit pe aceștia pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos. El face legătura dintre Vechiul și Noul Testament.

Ce a pățit tatăl pentru că nu a crezut în mesajul divin

La fel cum Hristos s-a născut în chip minunat din Fecioara Maria, şi Ioan Botezătorul s-a născut dintr-o minune venită asupra familiei a doi soţi bătrâni, Elisabeta şi Zaharia, care aveau trăiau cu o mare tristețe în suflet: Dumnezeu nu îi binecuvântase cu copii. Se pare că această minune a fost prevestită înainte cu 800 de ani, în Vechiul Testament: „Glasul celui ce strigă în pustie gătiţi calea Domnului, drepte faceţi căile Lui” (Isaia XL, 3).

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit crestinortodox.ro, Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos, în cetatea Orini. Părinții lui Ioan au fost preotul Zaharia și Elisabeta, descendenta lui Aaron, rudă cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. În timp ce Zaharia slujea în templu în Ierusalim, îngerul Gavriil i s-a arătat și i-a vestit că Elisabeta va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan.

Vestea a fost primită cu multă îndoială de acesta, iar pentru că nu a crezut în cele spuse de înger a fost pedepsit, luându-i-se darul vorbirii. Abia după ce soția sa a născut, el a putut vorbi din nou. A cerut imediat o tăbliță pe care a scris că nou-născutul va purta numele de Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare prooroc, care a dus o viață pustnică, în feciorie, un model al smereniei, care a trăit într-un continuu post și rugăciune. Toate acestea l-au făcut demn, pe deplin, de a fi numit prieten al lui Hristos, fiind unul dintre puținii prooroci care L-au întâlnit. Sfântul Ioan nu se dădea în lături din a-i mustra pe cei nevrednici, care trăiau în păcat și comiteau fărădelegi, numindu-i pui de vipere. Îi iubea pe cei cinstiți și drepți și îi ajuta să obțină calea spre mântuire.