Home » Life & Style » Prima femeie din lume care a purtat pantaloni. A sfidat regulile societății

Prima femeie din lume care a purtat pantaloni. A sfidat regulile societății

Voicu Costin / 12.01.2022, 16:03
Prima femeie din lume care a purtat pantaloni. A sfidat regulile societății

Pantalonii sunt o piesă vestimentară destinată bărbaților, însă multe femei au adoptat piesa cu mult timp în urmă. Blugii sunt pantalonii cei mai purtați de femei, dar și alegerea unei vestimentații office sau cei evazați sunt de asemenea purtați în prezentările de modă la Paris sau Milano. Cine a fost prima femeie din lume care a purtat pantaloni și care a revoluționat lumea modei?

Pantalonii, nelipsiți din garderoba femeilor

Probabil sunt foarte puține femei în lume care nu poartă pantaloni atunci când ies în societate. Adesea, tinerele aleg blugii, cei mai purtați și populari pantaloni din lume. În fiecare an apare o nouă modă a purtării acestei piese vestimentare sau readucerea lor în prim plan. Pantalonii evazați din blug, odată la modă, acum au revenit pe rafturile magazinelor pentru femei.

Un lucru este cert. Pantalonii au fost inventați pentru bărbați. Dar care a fost prima femeie care a purtat pentru prima dată pantaloni și a sfidat regulile societății?

Cine e femeia care a purtat pentru prima dată pantaloni

Se spune că încă din paleoliticul superior, atât bărbații cât și femeile purtau un articol vestimentar care se asemăna cu pantalonii. Ulterior, pentru a se face o diferențiere între modelele pentru bărbați și pentru femei, s-au schimbat croiurile.

Revoluția Franceză a adus cu sine și o revoluție a articolelor vestimentare. Protestatarii au purtat la aceea vreme un costum al clasei muncitoare care includea pantalonii lungi şi largi. Aceştia erau total diferiţi de cei purtaţi de nobili, care aveau lungimea până la genunchi şi erau mulaţi.

Sarah Bernhardt
Sarah Bernhardt

În anul 1890, societatea nu era prea îngăduitoare privind purtarea articolelor vestimentare destinate bărbaților de către femei. În acel an, actrița Sarah Bernhardt a dat exemplu de un gest curajos și a purtat pentru prima dată o pereche de pantaloni sfidând regulile societății.

Blugii, nelipsiți din garderoba femeilor

Jeanșii, pantaloni de origine americană, au depășit granițele continentului cu mult timp în urmă. În Anglia, aceștia au apărut la începutul secolului al XIX-lea, în timp ce în Franța, în aceeași perioadă, erau interziși cu desăvârșire, fiind considerați un semn al puterii masculine. Femeile aveau voie să poarte acest articol vestimentar, doar dacă primeau o autorizație specială de la stat. Sarah Bernhardt a fost prima femeie care a purtat acest articol vestimentar.

Alte femei celebre care au fost considerate reprezentante ale sexului frumos şi au dictat revoluția în modă și vestimentație. Elizabeth Smith Miller este considerată a fi prima reprezentantă a sexului frumos care a purtat acest articol vestimentar. Cântăreaţa Charline Arthur a fost prima artista din lume care a ales să îmbrace pantaloni în timpul concertelor sale. Congresman-ul Susan Molinari a şocat prin încălcarea codului vestimentar al Casei Albe, atunci când a apărut în pantaloni în Camera Reprezentanților.

În acest an, pantalonii evazați au reapărut pe rafturile magazinelor. Odată celebri, acum au revenit în atenția cumpărătoarelor, care pot apela cu încredere la acest articol vestimentar atunci când vor să abordeze un stil retro.

Coco Chanel a stârnit o adevărată isterie în rândul femeilor, când, în anul 1920, a prezentat pantalonii evazați. Ulterior, vedetele de la Hollywood au preluat moda pantalonilor.