Home » Life & Style » Primele semne care arată că te confrunți cu languishing. Cum poți să scapi de această afecțiune

Primele semne care arată că te confrunți cu languishing. Cum poți să scapi de această afecțiune

Nechifor Ioana / 24.03.2022, 18:07
Primele semne care arată că te confrunți cu languishing. Cum poți să scapi de această afecțiune

Termenul de languishing și-a făcut apariția anul trecut, fiind folosit pentru a descrie starea emoțională a omenirii în al doilea an de pandemie. Cu alte cuvinte, languishing sau lâncezire este fenomenul care se resimte în urma veștilor rele, restricțiilor și informațiilor cu tentă negativă care au tot circulat după izbucnirea pandemiei. Cum ne dăm seama că ne confruntăm cu această afecțiune, care sunt primele semne care o trădează și ce e de făcut, dar și alte informații relevante în materialul următor!

Ce este languishing

Conform cercetărilor făcute de specialiști, languishing sau lâncezire, așa cum se traduce în română, este considerată boala anului 2021. Practic este vorba despre un efect negativ al pandemiei, fenomenul apărând ca urmare a perioadei de restricții, impuse la nivel mondial, izolare, vești proaste, informații care au indus panica și au dat într-un final peste cap starea emoțională a oamenilor.

Denumirea termenului îi aparține sociologului Corey Keyes, care în urma cercetărilor realizate a observat faptul că mulți oameni, deși nu erau depresivi, nu reușeau să facă progrese.

Renumitul psiholog Adam Grant spune că prin lâncezirea asta se „simte ca și cum îți încurci zilele, ca și cum ai privi viața ta printr-un geam aburit și ai vedea-o în ceață”. Cu alte cuvinte, este un sindrom care și-a lăsat amprenta la nivel mondial.

„Este un efect al pandemiei: al izolării, al restricțiilor, al veștilor rele pe care le-am primit zi de zi, mai bine de doi ani. E greu să faci față la așa ceva! Mai mult sau mai puțin, suntem cu toții afectați”, spune prof. dr. Vlad Ciurea.

În ultimul timp specialiștii au încercat să tragă tot mai mult atenția asupra acestui fenomen, a felului în care se manifestă și a soluțiilor care sunt la îndemână pentru a ieși din ceea ce se cheamă languishing.

Cum îți dai seama că te confrunți cu languishing. Primele semne

Un prim indiciu în acest sens îl reprezintă deteriorarea stării emoționale. Practic atunci când nu mai reușești să întrezărești rostul lucrurilor și ajungi să îți vezi viața ca prin ceață, după cum explică prof. dr. Vlad Ciurea pe pagina sa de Facebook, este posibil să te confrunți cu languishing.

Fără să îți dai seama ai renunțat la starea ta de bine și ai adoptat o starea psihologică negativă, preluând și încărcându-te cu informații ce îți coboară vibrația, idei și speculații de aceeași natură care nu fac decât să accentueze stresul.

Ajungi efectiv să vezi viața din această perspectivă, să te obișnuiești cu negativul în detrimentul pozitivului, să ajungi într-o stare de anxietate, iar planurile și dorințele să-ți fie înlocuite cu tot felul de frici.

Dacă simți că te regăsești în această situație, înseamnă că ai făcut un prim pas în rezolvarea acestei situații. Conștientizarea joacă un rol esențial pentru a scăpa de această afecțiune.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea
Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea

Sfaturi și recomandări pentru a scăpa de languishing

Odată conștientizată problema, este important să îți setezi anumite reguli și obiceiuri menite să te ajute să ieși din această stare. Un pas important este să te focusezi pe pasiunile și activitățile care îți fac plăcere și îți aduc bucurie. Este important să lucrezi la starea de spirit și să faci tot posibilul să îți dezvolți o atitudine pozitivă.

Spre exemplu, în loc să îți umpli mintea cu tot felul de gânduri negative și să rămâi într-o stare pasivă, ar fi indicat să ieși din casă și să te bucuri de o banală plimbare în parc sau de o drumeție în mijlocul pădurii sau de ce nu undeva la munte. Energia naturii te va ajuta să te încarci pozitiv, vei renunța fără să-ți dai seama să te axezi pe acele stări emoționale negative și îți vei înlocui neliniștile și temerile cu voie bună.

Alege compania oamenilor pozitivi, cu umor, care vor reuși să îți transmită și ție aceeași stare.

Dacă ai un animal de companie, profită de compania și buna lui dispoziție. Energia se transmite și astfel vei reuși și tu să lași, cel puțin în acel interval, toate acele trăiri care nu fac decât să te consume.

„Cu fiecare mic obiectiv îndeplinit, ne vom simți mult mai bine. Câteva exemple: să facem un drum, (o scurtă excursie, vizită, plimbare până într-un anumit punct), să rearanjăm cărțile, hainele sau vasele, să citim un anumit număr de pagini dintr-o carte pe care o lăsasem deoparte, să ajutăm o persoană aflată în nevoie, să facem zi de zi o faptă bună față de un coleg, vecin, animal, plantă… Lista poate fi foarte lungă”, prof. dr. Vlad Ciurea.

Organizează-ți timpul în așa fel încât să nu-i permiți minții tale să ajungă în capcana numită lâncezire, ci să aibă tot timpul lucruri pozitive în centrul atenției. Citește o carte, uită-te la un film de comedie, programează-ți o vacanță, înscrie-te la un curs care să îți ofere motivație și să te binedispună. Practic începe să construiești lucruri pentru tine și viața ta, nu te opri din drum.

Deține controlul asupra emoțiilor și gândurilor tale

Indicat ar fi încerci să te debarasezi de valul de informații negative și să te axezi cât mai mult pe soluții. Încearcă să îți iei informația necesară din surse credibile, de la specialiști, fără să cazi în capcana fake news-urilor.

Este important să realizezi că tu deții controlul asupra gândurilor și emoțiilor tale, prin urmare o disciplină în acest sens este absolut necesară. Setează-ți mici obiective pe care să le îndeplinești într-un anumit interval de timp și vei observa că te vei concentra asupra acelor planuri, activități și asupra rezolvării lor.

Un alt aspect important este îți creezi o atmosferă de armonie. Poți să te înscrii la o terapie, la un curs de yoga sau să practici un alt sport, să discuți cu un psiholog, dacă simți că ai nevoie de ajutorul unui specialist.

Încearcă să stopezi toate acele gânduri care tind să se ducă într-o direcție negativă, să rostești afirmații pozitive zilnice, care îți vor liniști mintea și te vor ajuta să te relaxezi și să elimini astfel presiunea și tensiunea.