Home » Life & Style » Regulile pe care membrii familie regale trebuie să le respecte. Protocolul diferă în funcție de țara de proveniență

Regulile pe care membrii familie regale trebuie să le respecte. Protocolul diferă în funcție de țara de proveniență

Voicu Costin / 17.12.2021, 10:21

Membrii familiilor regale se bucură de statutul distins pe care îl ocupă în societate. Încă din copilărie citeam povești cu regi și regine, prinți și prințese și ni se părea totul atât de frumos, încât ne doream să purtăm măcar pentru o zi o coroană. În spatele ținutelor frumoase și a coroanei, regulile și tradițiile pe care trebuie să le respecte membrii regali sunt uneori poate prea stricte dar ele sunt păstrate de secole. Fiecare monarhie are propriile reguli de respectat iar în următorul material putem vedea cum își trăiesc viața capetele încoronate.

Căsătoria cu un om de rând

În prezent există 26 de monarhii în lume, iar fiecare familie regală are reguli și valori diferite.

Din punct de vedere istoric, nu era acceptat ca membrii regali să se căsătorească cu oameni de rând, dar în zilele noastre această regulă în țările unde sistemul politic este condus de o monarhie constituțională s-a schimbat.

De exemplu în anul 2011, Kate Middleton, care acum are titlul de Ducesă de Cambridge, a fost o persoană de rând înainte de a se căsători cu prințul William. Tradiția s-a păstrat în familie, deoarece în anul 2018, fratele mai mic al lui William, Harry, a luat-o de soție pe Meghan Markle, actuală Ducesă de Sussex. Meghan nu provine dintr-o familie regală.

Fiecare familie regală are reguli diferite, de aceea, dacă în monarhia engleză s-a putut face excepție de la regulă, în Japonia lucrurile stau cu totul altfel. Acolo, Prințesa Mako a renunțat la titlul ei pentru a se mărita cu un om de rând, Kei Komuro. Iubitul ei din facultate a devenit și soțul ei iar cei doi sunt fericiți împreună, chiar dacă ea a renunțat la titlul său.

Căsătoria cu un partener de același sex

Țările de Jos – aceasta este prima țară care a legalizat căsătoria între persoanele de același sex în 2001. Regulile pentru membrii regali s-au schimbat și ele recent. Dacă până acum era interzis relația lor cu un membru de același sex, acum se pare că este posibil să vedem și doi prinți ținându-se de mână.

Dacă în Regatul Țărilor de Jos a fost posibilă modificarea legilor, nu putem ști dacă pe viitor și casele regale britanice ar face acelasi lucru. În 2012, a existat o încercare de a crea un proiect de lege care să ofere posibilitatea căsătoriei persoanelor de același sex fiind membri regali fără să renunțe la titlul lor, dar nu a trecut. Lordul Ivar Mountbatten, un văr al Elisabetei a II-a, care este căsătorit cu un bărbat, este adesea citat când vorbește despre căsătoria între persoane de același sex în rândul familiilor regale.

Atingerea oamenilor de rând

Casa regală a Marii Britanii nu acceptă ca membrii familiei regale să aibă contact fizic cu persoanele de rând, decât dacă există un acord în acest sens. Cum vremurile și regulile s-au schimbat la curtea regală, fanii și celebritățile au acum șansa să dea mâna cu Prințul Harry sau Prințul William.

În Spania există tradiția că atunci când saluți o persoană să o și săruți pe obraz. Regele Filip al VI-lea este un adept al tradiției și nu se sfiește să o pună în practică.

Job pentru Prinți și Prințese

Nu este un secret pentru nimeni că membrii familiei regale britanice nu au voie să aibă locuri de muncă în afară titlului lor. Meghan Markle a fost nevoită să renunțe la cariera ei de actriță când a luat decizia de a se căsători cu Prințul Harry. Același lucru s-a întâmplat și cu Grace Kelly, care nu a mai jucat niciodată în filme după ce a devenit Prințesa de Monaco.

În Suedia, i s-a oferit titlu regal soțului Prințesei Madeleine, dar a refuzat pentru că nu a vrut să renunțe la cariera sa. Decizia a fost primită fără obiecții sau controverse.

Implicarea în lumea politică

Fără să creeze controverse, membrii familiei regale britanice nu au voie să fie implicați în politică și nici să-și împărtășească opriniile cu privire la viața politică.

În Thailanda, Prințesa Ubol și-a anunțat candidatura pentru postul de prim-ministru în 2019, dar a fost rapid descalificată, deoarece fratele ei mai mic, care este regele Thailandei, a decis că este inadecvat.

În Brunei, sultanul este în același timp și prim-ministru al țării. În Spania, ducesa Luisa Isabel Álvarez de Toledo a fost puternic implicată în activismul politic.