Home » Life & Style » Rețetă de mâncare de dovlecei cu smântână

Rețetă de mâncare de dovlecei cu smântână

Ileana Mladinoiu / 15.11.2021, 16:04
Rețetă de mâncare de dovlecei cu smântână

Dovleceii, considerați legumele cele mai comestibile, sunt foarte buni tineri, proaspeți, dar pe timp de iarnă și dovleceii conservați acasă sau cumpărați din comerț îi înlocuiesc cu succes pe ăia proaspeți.

Rețete de dovlecei. Cum poți să îi prepari

Sunt foarte bogaţi în apă (aproximativ 95% din masa lor), însă în pulpă, cât în coaja lor se găsesc şi cantităţi foarte mari de vitamina B 9, A, fosfor, potasiu.

Trei sute de grame de dovlecei ar asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi B 9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, plus jumătate din necesarul zilnic de magneziu.

Rețete de dovlecei sunt de toate felurile: umpluți cu brânză (bărcuțe), cu cașcaval și roșii, dovlecei pane cu cașcaval și roșii la cuptor sau doar pane, mâncărică rece de dovlecei, picantă cu orez, cu mazăre cu mujdei, cu smântână etc.

Dovlecei cu smântână
Dovlecei cu smântână

Rețetă I de mâncare de dovlecei cu smântănă

Ingrediente:

1 kg de dovlecei mici;

4 cepe mici;

100 g de unt;

1 lingură zeamă de lămâie;

200 g de smântână;

pătrunjel verde, sare

Mod de preparare

Se curăță dovleceii și se spală. În untul topit se călește ceapa tăiată mărunt și se adaugă dovleceii întregi, lămâia și verdeața. Peste câteva minute se pune o ceașcă de apă și se acoperă vasul. Se lasă să fiarbă înăbușit. Când sunt gata se adaugă smântâna și se mai dau câteva clocote.

În momentul în care se vor mânca se scot cu grijă, ca să nu se sfărâme.

Dovlecei cu smântână rețeta II

Ingrediente:

1 kg de dovlecei mic;i

100 g de unt;

200 g de smântână;

30 g de făină;

1 gălbenuș de ou, sare

Mod de preparare

Se curăță dovleceii de coajă și se pun întregi la fiert, în apă cu sare. Se dau câteva clocote cât să se înmoaie. Se scurg bine de apă, se așează într-o cratiță cu unt să se înăbușe. Când untul s-a topit se adaugă smântâna legată cu făina și gălbenușul. Se țin la cuptor până se fierb fără să se zdrobească. Se consumă calzi.

Dovlecei cu smântână rețeta III

Ingrediente:

3-4 dovlecei;

200 g de smântână;

1 lingură de unt (25 de g);

1 lingură de făină (20 de g), sare

Preparare

Se rad dovleceii, se taie în sferturi sau cuburi și se pun în apă cu sare care clocotește (apa să-i acopere doar). Se lasă să fiarbă câteva minute apoi se scurg. Când sunt moi se pune unt într-o cratiță, se adaugă dovleceii, se acoperă și se lasă la foc mic să se înăbușe puțin.

Smântâna se amestecă bine cu făina, se toarnă peste dovlecei și se lasă să mai fiarbă pe foc domol. După câteva clocote se servește. Dacă sunt dovlecei mici în floare se fierb întregi.

Rețeta dovlecei cu sos alb

Ingrediente:

  • 1 kg de dovlecei;
  • 100 g de unt;
  • 50 g de făină;
  • 250 ml de lapte;
  • sare, piper;
  • cașcaval ras;
  • smântână

Se curăță dovleceii, se spală și se pun să fiarbă în apă clocotită cu sare. Se scurg, se șterg și se așează într-un vas tapetat cu unt. Din unt, făină și lapte se face un sos alb căruia i se adaugă sare și piper după gust.

Se toarnă fierbinte peste dovlecei, se presară cașcaval ras și se dă totul la cuptor la foc cute. Se mănâncă fierbinte cu smântână în farfurie.

Poftă bună!