Home » Life & Style » Rețetă de mucenici de la Cătălin Scărlătescu. Ce ingredient special adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție

Rețetă de mucenici de la Cătălin Scărlătescu. Ce ingredient special adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție

Violeta Badea / 27.02.2021, 13:08
Rețetă de mucenici de la Cătălin Scărlătescu. Ce ingredient special adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție

Rețetă de mucenici de la Cătălin Scărlătescu. Ce ingredient special adaugă celebrul chef de la Antena 1 în compoziție. Rețeta de mucenici muntenești fierți este rețeta copilăriei. Aceasta se pregătește în partea de sud a țăii, în special în zona Munteniei. Tradiția spune că pe data de  9 martie, de Sfinţii 40 de Mucenici, femeile duc la biserică mucenici, apoi împart la rude și vecini, pentru pomenirea celor morţi. În continuare vă vom prezenta o rețetă de mucenici de la renumitul chef Cătălin Scărlătescu.

Rețetă de mucenici de la Cătălin Scărlătescu

În țara noastră există două tipuri de mucenici moldovenești și muntenești: cei moldovenești sunt ca o prăjitură coaptă cu miez de nucă şi miere, iar cei muntenești sunt fierți în apă cu mirodenii şi nucă. În acest articol vă vom prezenta pas cu pas cum se prepară cei muntenești și nu vorbim de orice rețetă, ci de cea a cunoscutului bucătar Cătălin Scărlătescu.

Rețeta de mucenici muntenești fierți este foarte ușor de pregătit și nu necesită mult timp. Aromele îi dau un miros extraordinar, iar gustul este pe măsură. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a face acest preparat delicios.

Cum se prepara mucenicii muntenesti
Cum se prepara mucenicii muntenesti

Ingrediente

Pentru aluatul de covrigei:

  • 500 de grame de făină
  • 50 de grame de drojdie
  • 200 de ml de apă călduţă
  • un praf sare
  • zahăr vanilat
  • 100 ml de ulei

Pentru a prepara zeama de la muceinici:

  • doi sau trei litri de apă
  • 350 de grame de zahăr
  •  coajă de la o lămâie
  • un praf de sare
  • zahăr vanilat
  • o lingurita de scorţişoară
  • 800 de grame de nucă măcinată
  • esenţă de rom

Mod de preparare

Pentru început se ia un vas în care se adaugă făina, apoi se face o gaură la mijloc în care se pun drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă totul și se formează o cocă. Aceasta se frământă bine și se lasă câteva minute la crescut.

Se presară pe un blat puțină făină, iar apoi se ia aluatul și se întinde cu sucitorul. După ce s-a întins bine, se taie fâșiuțe şi se formează opturi mici. Într-o oală în care am adăugat apă se fierb câteva minute, se pun în sită, la scurs, apoi se bagă în cuptor. Atenție! Focul trebuie să fie potrivit ca să nu se ardă.

După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească. Indicat este să-i lăsați peste noapte. Între timp, se pune o oală cu 3-4 litri de apă la fiert și, după ce dă în clocot, se adaugă zahărul și mirodeniile. În final, se adăugă nuca măcinată și mucenicii. Spor la Treabă și poftă bună!

Tradiția mucenicilor

Mucenicii se prepară cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici, obiceiul spune că în casele credincioșilor trebuie făcuți mucenicii în foarmă de 8. În popor se pune că pe data de 9 martie se dechid mormintele și porțile Raiului, iar forma de 8 reprezintă o stilizare a siluetei umane. Dat fiind faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

Sărbătoarea Sfinţii 40 de Mucenici trebuie pusă şi în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare. Tot în 9 martie se încheie perioada cunoscută ca „zilele babelor” şi începe săptămâna moşilor.