Home » Life & Style » Rețetă de mucenici moldoveneşti. Cum îi faci pufoși și aromați. Metoda nu dă niciodată greș

Rețetă de mucenici moldoveneşti. Cum îi faci pufoși și aromați. Metoda nu dă niciodată greș

Manolică Anca / 23.02.2021, 09:54
Rețetă de mucenici moldoveneşti. Cum îi faci pufoși și aromați. Metoda nu dă niciodată greș

Mucenici, sfinţi, brăduleţi sau bradoşi, mai multe denumiri pentru același preparat tradiţional extrem de gustos, cu o istorie bogată şi încărcătură spirituală. Aceștia se pregătesc în fiecare an pentru ziua de 9 martie, atunci când credincioșii sărbătoresc cei 40 de Mucenici. Iată cea mai bună rețetă de mucenici moldoveneşti, pentru a ieși pufoși și aromați.

De unde provine tradiția mucenicilor

Sărbătoarea Mucenicilor are origini în ritualuri străvechi practicate de români la începutul anului agrar, celebrat pe stil vechi pe data de 9 martie. În această zi se amintește şi despre uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei, pe vremea împăratului roman Licinius, care au fost martirizaţi din cauză că au refuzat să renunţe la creştinism.

Aceste jertfe sunt cinstite prin acest preparat din aluat copt sau fiert: mucenicii. Ei pot avea forma unor figurine umane, pot fi colaci în forma cifrei opt, dar pot lua şi forme de albină, pasăre sau brăduţi. Dar, de departe, cea mai întâlnită formă este cea a cifrei opt.

Rețetă de mucenici moldoveneşti

Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi acoperiți cu nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor. Dacă în trecut mucenicii se făceau dintr-un aluat simplu, pentru pâine, astăzi ei se prepară dintr-un aluat asemănător celui de cozonaci, ceea ce îi face extrem de pufoşi şi aromaţi. Iată secretul pentru cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești, care îți va aminti de gustul copilăriei.

Rețetă de mucenici moldoveneşti
Rețetă de mucenici moldoveneşti

Ingrediente rețetă de mucenici moldoveneşti

  • 3 gălbenuşuri
  • 70 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 1 esenţă vanilie
  • 1 esenţă rom
  • coaja rasă de la o portocală
  • 250 ml lapte
  • 120 g unt
  • 1 praf de sare
  • miere, după preferinţă
  • nuci măcinate

Mod de preparare rețetă de mucenici moldoveneşti

Pentru început se dizolvă drojdia în 50 de ml de lapte călduț, peste care se adaugă o lingură de făină. Se amestecă puțin, după care se lasă deoparte vasul, vreme de 15 minute, pentru a se activa drojdia. Între timp, se mixează gălbenușurile cu zahăr, până își triplează volumul.Se adaugă apoi vanilia, romul, coaja rasă de portocală, sarea, maiaua, după care se toarnă laptele și se încorporează făina.

Se începe frământarea și se adaugă untul moale, în două tranşe. După ce se încorporează, se pune aluatul într-un vas curat, uns cu puţin ulei. Se acoperă şi se lasă la dospit până îşi triplează volumul. După ce a crescut suficient, aluatul se împarte în 10 bucăţi egale şi se modelează mucenicii în forma cifrei 8. Se pun într-o tavă cu hârtie de copt, după care se mai lasă puțin la dospit, pentru aproximativ 15 minute. După ce au trecut cele 15 minute, pe spun la copt la 180 °C, pentru 20-30 de minute, până se rumenesc uşor. Se scot și la lasă la răcorit, după care se ung cu miere și se presară ucă măcinată deasupra. Sunt mai buni dacă stau câteva ore la însiropat.

Indiferent de modul de preparare al acestora, de forma pe care o au şi de nume, mucenicii se împart în ziua de 9 martie, uneori și împreună cu un pahar cu vin. În unele zone ale ţării, tradiţia spune să se beau 40 de pahare de vin sau rachiu. Aceste beţii ritualice sunt justificate şi ele printr-o credinţă veche: vinul băut în ziua de cei 40 de Mucenici se transformă peste an în sânge şi putere de muncă.

Spor în bucătărie și poftă bună!