Home » Life & Style » Rețetă de mucenici muntenești fierți. Ce alte ingrediente este bine să adaugi pentru un gust deosebit

Rețetă de mucenici muntenești fierți. Ce alte ingrediente este bine să adaugi pentru un gust deosebit

Violeta Badea / 08.03.2021, 17:34
Rețetă de mucenici muntenești fierți. Ce alte ingrediente este bine să adaugi pentru un gust deosebit

Rețetă de mucenici muntenești fierți. Ce alte ingrediente este bine să adaugi pentru un gust deosebit. Gospodinele din partea de sud a țării pregătesc astăzi rețeta de mucenici muntenești fierți. Aceștia sunt iubiți atât de cei mici, cât și de cei mari pentru că au un gust delicios. Uneori îți pare rău că se prepară o singură dată pe an, mai exact pe data de  9 martie, de Sfinţii 40 de Mucenici. În acest articol veți vedea o rețetă absolut minunată de mucenici muntenești fierți.

Rețetă de mucenici muntenești fierți

În țara noastră există două tipuri de mucenici moldovenești și muntenești: cei moldovenești sunt ca o prăjitură coaptă cu miez de nucă şi miere, iar cei muntenești sunt fierți în apă cu mirodenii şi nucă. În continuare vă vom prezenta o rețetă excelentă de mucenici muntenești fierți.

Acest preparat este foarte ușor de pregătit, nu necesită foarte mult timp, iar aromele sunt deosebit de gustoase, efectiv te vei îndrăgosti de această minunăție și îți vei dor să fie în fiecare zi 9 martie. În zona rurală, femeile nu se ating de acest preparat până nu trec pe la biserică, apoi împart pe la rude și vecini, pentru pomenirea celor morţi.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Mucenici muntenesti fierti
Mucenici muntenesti fierti

Ingrediente

  • 400 de grame de mucenici
  • 200 de grame de nucă măcinată
  • 200 de grame de zahăr
  • două batoane de scorțișoară
  • o esență de rom
  • o păstaie de vanilie
  • puțină sare
  • coaja de la o portocală
  • coaja de la o lămâie

Mod de preparare

Punem la fiert trei litri de apă și adăugăm păstaia de vanilie, cele două bețe de scorțișoară și puțină sare, după gust. Apoi, așteptăm ca apa să ajungă la punctul de fierbere. În cazul în care nu aveți păstaie de vanilie, puteți adăuga zahăr vanilat sau esență de vanilie. Singura diferența este că cele două se adaugă la final.

După ce apa a început să fiarbă, se micșorează focul la mic și se adaugă mucenicii. Cu ajutorul unei spatule, amestecăm ușor și se lasă să fiarbă pentru aproximativ opt minute sau până când se vor ridica deasupra. După ce sunt gata, oala se dă de pe foc și se adaugă zahărul, coaja de lămâie, coaja de portocală, esența de rom și câteva linguri de nucă măcinată.

Se amestecă totul cu grijă, deoarece altfel am putea să rupem mucenicii. Apoi, se pune capacul și se lasă mucenicii să stea pentru aproximativ o oră. Este nevoie de acest timp pentru ca aromele să se întrepătrundă perfect, iar preparatul să capete gustul delicios de care vă spuneam mai sus. Mai puteți presăra puțină nucă și puțină scorțișoară deasupra, atunci când îi serviți. Totul în funcție de preferință, orice ați alege sunt absolut gustoși și parfumați. Spor la treabă și poftă bună!

Tradiția mucenicilor

Mucenicii se prepară cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 40 de Mucenici. Rețeta este una cu tentă religioasă și este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

În popor se pune că pe data de 9 martie se dechid mormintele și porțile Raiului, iar forma de 8 reprezintă o stilizare a siluetei umane. Tradiția mucenicilor se află în strânsă legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare.