Home » Life & Style » Rețetă de pui teriyaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de pui teriyaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Ileana Mladinoiu / 14.10.2021, 10:49
Rețetă de pui teriyaki. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

În ultimele decenii, asiaticii au o influență puternică asupra bucătăriei întregii lumi, cu precădere asupra celei occidentale.

Ce este, de fapt, teriyaki

Teriyaki este o tehnică japoneză de gătit în care ingredientul principal, de obicei carne, pește sau fructe de mare, este marinat în sos special, numit teriyaki, apoi gătit glazurat de acest sos.

În afara Japoniei, se folosesc, de asemenea, carnea de pui, de porc, de miel și carnea de vită.

Sosul pentru teriyaki conține, tradițional, sos de soia, mirin și/sau sake (două feluri de vin de orez) și zahăr. Mirinul, un vin siropos, oferă felului de mâncare o strălucire deosebită atunci când este gătit. Numele felului de mâncare provine de la această strălucire. „Teri” înseamnă „strălucire”, iar yaki înseamnă „gătire”.

Teriyaki este acum atât de bine cunoscut în afara Japoniei încât chiar și în supermarketuri există sticle, pachete și plicuri pentru prepararea sosului acasă.

Japonezii preferă să folosească sosul în combinația cu pește și fructe de mare, precum ton gras sau țipar. Gustul dulce și sărat al sosului  merge foarte bine cu grăsimea crocantă a peștelui.

În vest, se preferă macerarea puiului, a carnei de vită sau a somonului în sos. Se crede că teriyaki a ajuns în vest prin intermediul imigranților japonezi din Hawaii. Hawaiienii au propria lor versiune de teriyaki, cu ananas și ceapă verde, care joacă acum un rol important în bucătăria lor.

Rețetă de pui teriyaki
Pui teriyaki cu legume

Rețetă de pui teriyaki. Mod de preparare și ingrediente

Pentru puiul teriyaki perfect se folosesc pârțile superioare ale pulpelor de pui dezosate, pentru că absorb mai multă marinată/baiț și rămân fragede și suculente chiar și după gătit.

Prin urmare, puiul teriyaki presupune marinarea și gătitul în sos teriyaki, un sos care îi conferă o aromă specială, dar și un aspect atrăgător.

Ingredientele de care ai nevoie pentru puiul teriyaki

  • 500 g de pulpe superioare dezosate;
  • 3 linguri de sos de soia;
  • 3 linguri de mirin;
  • 2 linguri de zahăr;
  • 3 linguri de ulei vegetal;
  • 2 linguri de semințe de susan negru;
  • 2 linguri de semințe de susan alb

Mod de preparare

Conform celebrului bucătar Shizuo Tsuji, sosul este preparat primul astfel: se încălzesc 7 linguri de sos de soia, 7 linguri de mirin, 7 linguri de sake și 1 lingură de zahăr până când se dizolvă zahărul.

Combinați sosul de soia, mirinul și zahărul într-un recipient mare, de mică adâncime. Așezați pulpele de pui, acoperiți și marinati cel puțin 20 de minute.

Încălziți apoi uleiul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu/mare. Adăugați pulpele și gătiți-le pe o parte timp de aproximativ 4 minute.

Întoarceți fiecare pulpă, turnați marinada.

Sosul devine gros (aproximativ jumătate din volumul original), iar pulpele for fi gata în aproximativ 6 până la 8 minute, închizându-se la culoare. Stingeți focul.

Se mănâncă imediat presărate cu semințe de susan alb-negru și orez  alb fiert în apă cu sare. Există pentru cine vrea și o rețetă de orez prăjit în stil japonez.

Aceasta retetă se potrivește în foarte multe situații pentru că este făcută cu cele mai simple și mai cunoscute ingrediente.

Se spune că cine a gustat doar o dată pui cu sos teriyaki nu îl va mai uita niciodată. Să sperăm că așa va fi.

Poftă bună!