Home » Life & Style » Salata de creier cu mărar ce va stârni interesul oricărei gospodine

Salata de creier cu mărar ce va stârni interesul oricărei gospodine

Ileana Mladinoiu / 01.02.2021, 12:29
Salata de creier cu mărar ce va stârni interesul oricărei gospodine

În alcătuirea meniurilor, salatele sunt în general nelipsite. Datorită gustului și aspectului lor, având culori vii și atrăgătoare, salatele au rolul să stimuleze pofta de mâncare, lucru  deosebit de important pentru o bună digestie.

Totodată, trebuie menționat faptul că prepararea lor este simplă și rapidă, iar costul lor în general este redus.

Din categoria mâncăruri cu carne face parte și creierul de porc gătit în diverse feluri. Pane, omletă, măcelărește sub formă de piftie etc., dar și ca salată.

Cum se prepară salata de creier cu mărar

Ingrediente necesare:

-300 g creier

-6 linguri ulei

-1/2 lămâie

-8 măsline mari și cărnoase

-1 ceapă de apă

-sare, piper și mărar după plac

-1 fellie pâine uscată muiată în lapte (facultativ)

Salata de creier cu mărar este o rețetă ușor de preparat
Salata de creier cu mărar este o rețetă ușor de preparat

Mod de preparare:

Se pune creierul într-un vas cu apă rece și se lasă o jumătate de oră. Se varsă apa și se toarnă altă apă rece în care se ține creierul de asemenea ½ oră. Se repetă operația încă o dată, apoi creierul se curăță cu multă grijă de pileliță și se pune la fiert în apă caldă cu sare și o felioară de lămâie.

Creierul trebuie să fiarbă 15- 20 de minute, apoi se scurge și se lasă deoparte. După ce s-a răcit, se freacă bine cu o lingură de lemn, adăugându-se puțin câte puțin ulei și apoi zeama de lămâie, la fel ca la maioneză.

Se spală mărarul, se toacă mărunt și se amestecă cu pasta de creier. Cine dorește poate adăuga în această compoziție și o felie de pâine uscată, muiată din timp în lapte și apoi scursă, care se freacă împreună cu creierul pentru a spori salata.

Compoziția se sărează și se piperează, după gust, apoi se aranjează pe farfurie și se garnisește cu jumătăți de măsline fără sâmburi. De jur-împrejur se presară cu o cunună de ceapă tocată cât mai fin. Ceapa nu se amestecă cu creierul deoarece multe persoane nu o consumă. Cine dorește ceapă se servește odată cu salata de creier.

Salata de creier cu mărar se consumă chiar în ziua în care a fost pregătită, deoarece se alterează foarte repede.

100 de grame de creier au 2.000-2.600 mg de colesterol, indiferent de la ce animal provine. De aceea, persoanele cu hipercolesterolemie, cu dislipidemie si cu maladii cardiovasculare si hepato-renale ar trebui să ­evite acest aliment, potrivit bzi.ro

În pofida acestui ­dezavantaj, cei fără probleme de sănătate nu ar trebui să-l excludă din ­dietă, deoarece conține și grăsimi bune, în special pentru sistemul nervos. Creierul este o sursă foarte bună de fier, de vitaminele B6, B12 (foarte importantă în prevenirea anemiei și a bolilor nervoase), precum și de vitaminele C și E.

Despre mărar se știe că nu conține colesterol și că este o plantă săracă în calorii. Firele de mărar și semințele conțin uleiuri esențiale volatile. Măslinele sunt foarte bogate în   probiotice (bacterii bune), vitamine, antioxidanți, fibre și minerale. Cât privește ceapa, credem că nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare.