Home » Știri » Mâncare de dovlecel cu smântână – rețeta simplă, de la țară

Mâncare de dovlecel cu smântână – rețeta simplă, de la țară

Violeta Badea / 26.01.2021, 17:26
Mâncare de dovlecel cu smântână – rețeta simplă, de la țară

Mâncare de dovlecel cu smântână – rețeta simplă, de la țară. Afara este frig, dar în casă puteți aduce vara! În acest articol vă vom prezenta o rețetă perfectă care să vă ducă cu gândul la anotimpurile călduroase. Vă propunem un preparat delicios din zona Ardealului, o rețetă simplă și sănătoasă care nu necesită foarte multă muncă și are un gust plin de savoare. De asemenea, acest preparat este ideal și pentru cei care sunt la dietă sau vor să-și mențină silueta.

Mâncare de dovlecel cu smântână

Mâncarea de dovlecel cu smântână este un preparat ușor de gătit, ingredientele folosite nu sunt costisitoare și sunt foarte sănătoase. Doamnele și domnișoarele trebuie să încerce această rețetă, deoarece nu vor dezamăgi pe nimeni. Nu este o mâncare sofisticată, dar are un gust deosebit care merită încercat.

De asemenea, cei care iubesc dovleceii trebuie să-și treacă repede pe listă acest preparat. De sănătate ce să mai spunem? Este rețeta perfectă! Dovleceii sunt o sursă importantă de nutrienți și sunt perfecți pentru zilele călduroase de vară și nu numai.

Aceștia sunt excelenși, deoarece scad colesterolul și nivelul de zahăr din sânge, plus că îmbunătățesc semnificativ digestia. Dovlecii pot fi întâlniți în diferite varinate și anume: cel mai des în forma autohtonă cu coaja verde deschis, dar și în variantele importate: zucchini ce pot avea coaja de culoare galbenă sau verde închis. În continuare vă vom prezenta ingredientele pentru mâncarea de dovlecel cu smântână:

Dovlecelul este bogat in nutrienti
Dovlecelul este bogat in nutrienti

Ingrediente:

  • o jumătate de kg de dovlecei de vara
  • două cepe de mărime medie
  • două linguri de ulei
  • una sau două roșii (cantitatea este la alegerea dumneavoastră)
  • două sau trei rămurele de cimbru uscat
  • sare
  • o lingură de oțet simplu
  • mărar verde tocat
  • o lingură de făină
  • două linguri de smântână fermentată sau iaurt simplu
  • o cantitate mică de lapte

Mod de preparare

Acum că am făcut rost de toate ingredientele pentru mâncarea de dovlecel cu smântână, hai să trecem la treabă! Pentru început se spală, se curăță bine și se decojește cu peelerul dovlecelul. Apoi, se taie pe jumătate și se curăță de semințe și filamente. În cazul în care dovleceii sunt tineri nu este nevoie să-i scobiți.

După ce i-am curățat, se ia o răzătoare mare și se rad toate bucățile. Dovlecelul ras se pune într-o farfurie și se lasă la odihnit. Peste el turnăm câțiva stropi de oțet, circa o lingură. Se spune că oțetul îl ajută să rămână mai tare și își păstrează și prospețimea.

Apoi, luăm un fund de lemn pe care tocăm bine cepele. După ce le-am tocat, le punem într-o tigaie adâncă, adăugăm un praf de sare și le călim până se rumenesc (nu foarte mult). Peste ceapa calită se adaugă dovlecelul ras, dar nu înainte de a-l stoarce bine de apă. Pe același fund de lemn se toacă roșia în formă de cubulețe și se adaugă peste dovlecel. Toate ingredientele se amestecă bine pe foc, din când în când adăugați foarte puțină apă. Apoi se adaugă și rămurelelede cimbru uscat. Toată compoziția se ține la foc mediu aproximativ 10 – 15 minute.

Se ia un bol mic și se amestecă bine cele două linguri de smântână fermentată, plus o lingură de făină. Peste această compoziție se adaugă circa 100 ml de lapte rece și un pic de sare. Se amestecă până se omogenizează. Apoi, compoziția se toarnă peste dovlecei și se amestecă rapid, se mailasă pe foc circa trei minute și se mai adaugă o lingură de oțet, iar mâncarea este gata! Peste se presară o mână de mărar verde. Poftă bună!