Cu o consistență cremoasă și groasă, tzatziki este un sos originar din Grecia care va înviora orice masă. Se face pur și simplu cu iaurt grecesc (minim 10% grăsime), castravete, ierburi proaspete (de obicei mentă sau mărar), ulei de măsline, usturoi, suc de lămâie, sare și piper.
Mai întâi, trebuie să radeți castravetele. Utilizați crestăturile care au găurile mai mari de pe răzătoarea dvs. de legume, pentru a da sosului mai multă textură, precum și o culoare verde frumoasă.
Apoi, trebuie să îndepărtați zeama din castravete. Dacă omiteți acest pas, sosul dvs. nu va fi omogen.
Pentru a face acest lucru, așezați castravetele ras într-o strecurătoare. Sărați cu generozitate. Puneți această strecurătoare într-un castron și acoperiți-o cu o cârpă curată. Lăsați la scurs câteva ore, cel mai bine ar fi toată noaptea.
Așezați castravetele în cârpă și stoarceți zeama aflată în exces. Amestecați castravetele stors cu iaurtul grecesc, sucul de lămâie, usturoiul, uleiul de măsline, sarea, piperul și ierburile.
Puneți la frigider până când veți folosi produsul obținut. Aveți grijă ca ierburile să fie proaspete și nu uscate, pentru că veți strica toată rețeta. Adăugarea de mărar și mentă este tradițională, dar puteți să puneți și pătrunjel.
Sosul Tzatziki este versatil. Sunt foarte multe modalități de a vă bucura de el pentru un aperitiv, o tartă cu legume, de exemplu, gustare etc.
Este de obicei o parte a celebrelor platouri grecești, numite mezze, cu feta, măsline și tarama. Trebuie doar să vă asigurați și de triunghiurile de pita. Experiența supremă este prepararea propriei pita de casă .
Tzatziki funcționează minunat cu carne la grătar (carne de vită, miel, porc și pui). Mai ales cu frigărui de carne numite “souvlakis” sau cu „falafel” (alternativa vegetariană).
De asemenea, puteți folosi tzatziki pe sandvișuri sau îl puteți servi cu o salată mediteraneană.
Este recomandat să preparați sosul tzatziki în avans. Aromele vor avea astfel timp să se dezvolte perfect. Cu cât usturoiul rămâne mai mult în iaurt, cu atât va avea un gust mai bun. Cel mai bine este să păstrați tzatziki în frigider într-un recipient de sticlă bine închis. Folosiți-l în termen de 2-4 zile.
După dezvăluirea secretelor sosului tzatziki, prezentăm rețeta rapidă și delicioasă. Ca timp de pregătire, aveți la dispoziție 20 de minute.
Se rade castravetele și se sărează cu generozitate. Lăsați-l să se scurgă câteva ore într-o strecurătoare.
Strângeți castravetele ras într-o cârpă curată pentru a îndepărta excesul de apă.
Într-un castron, combinați castravetele ras, iaurtul grecesc, sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul, menta, sarea și piperul. Dați sosul obținut la frigider până când este gata de consumat.
Poftă bună!