Home » Life & Style » Secretul celor mai buni mici. Cum se alege corect carnea și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat. Vezi rețeta

Secretul celor mai buni mici. Cum se alege corect carnea și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat. Vezi rețeta

Voicu Costin / 30.04.2022, 12:45
Secretul celor mai buni mici. Cum se alege corect carnea și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat. Vezi rețeta

Mititeii sau micii reprezintă un preparat tradițional românesc și moldovenesc, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică. Micii se aseamănă cu alte produse similare din carne tocată din Balcanii de Vest, ćevapčići, dar și cu unele produse bulgărești, grecești sau turcești. Spre deosebire de acestea, în mititei se adaugă și alte ingrediente, inclusiv bicarbonatul de sodiu, și diferă oarecum forma și mărimea. Care este secretul celor mai buni mici?

Prima menționare a micilor în România

Scriitorul Constantin Bacalbaşa (1856-1935) afirmă în cartea „Bucureştii de altădată” că mititeii au fost inventaţi tot în restaurantul „La idee”, când proprietarul, rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi, a pus carnea direct pe grătar. Însă bucătarul de la Carul cu Bere, localul vecin, susţinea, pe la 1920, altceva.

Într-o scrisoare în care îi dezvăluie unui apropiat reţeta secretă a mititeilor, el spune că micii sunt originari din Balcani, mai exact din Serbia. Redăm în continuare conţinutul scrisorii, aşa cum se păstrează ea la Biblioteca Academiei din Capitală. Cei care vor să-şi prepare mititei ca pe vremuri, trebuie să ştie că aceştia au un gust diferit faţă de cel actual. Dovedit, ei au fost mai întâi oferiți, în 1902, la restaurantul bucureștean Caru cu bere, conținând numai carne de vită.

Rețeta de mici făcuți în casă

  • Timp de preparare: 30 min
  • Timp de gătire: 15 min

Ingrediente

  • 500 g carne tocată (mix vită, porc, chiar și oaie)
  • 200 ml zeamă de oase de vită
  • 3 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță de bicarbonat
  • Condimente după gust: sare, piper, cimbru, ienibahar, boia, rozmarin.

Mod de preparare

Este cea mai veche rețetă de mici pe care poporul român o are. Deși, după cum e normal, fiecare zonă, fiecare gospodar a adaptat rețeta de mici de casă după propriul gust, aceasta este rețeta la baza căreia stau toate celelalte rețete. Iată cum poți să faci mici de casă.

Deși carnea este deja tocată, de preferat ar fi să o mai dai printr-un robot sau o mașină de tocat. Condimentele vor pătrunde mai bine într-o pastă mai moale. Amestecă bine, adăugând treptat zeama de oase. Adaugă condimentele și amestecă. Adaugă usturoiul și amestecă în permanență. La final, adaugă și bicarbonatul. Dacă vrei, poți să și guști, pentru a te asigura că potrivești cum trebuie aromele.

Nu trebue să îi pui imediat pe grătar! Formează micii și lasă-i în frigider între 3 și 24 de ore, ca să se pătrundă bine în carne aroma condimentelor. Ca să aibă crustă rumenă și interior suculent, micii trebuie puși atunci când grătarul/tigaia sunt bine încinse. Se prăjesc întâi câte 2 minute pe fiecare parte. Mai lasă-i cel mult 10 minute și scoate-i rapid, dacă nu vrei să devină fazi și uscați!

Unde mănânci cei mai buni mici

Asta e o întrebare aflată pe buzele multor gurmanzi, mari amator de mici. Cei mai buni mici din București îi poți găsi în locuri care, deloc surprinzător, fac treaba asta de foarte mută vreme. Localuri celebre precum La Cocoșatu, încă rămân în preferințele bucureștenilor și nu numai.

Un alt loc în care unii ar spune că poți găsi cei mai buni mititei din București este Piața Obor, chiar în spatele Halelor. Acolo există o terasă unde micii ieftini și buni, fierbinți și fragezi sunt însoțiți de muștar, iar chiflele și berea pentru toate buzunarele completează povestea.

În țară, celebru pentru mici buni este Dealul Negru, unde sunt numeroase localuri care te îmbie la mici, destul de mari și gustoși. Deși e tradițional să nu existe zi de 1 Mai fără mititei, românii servesc acest preparat oricând, de multe ori alegând să îi pregătească singuri la grătar. De fiecare 1 Mai, în România se mănâncă peste 1500 de tone de mici!