Home » Life & Style » Sucuri naturale și băuturi carbogazoase. Care e de fapt diferența. Mitul demontat de nutriționistul Mihaela Bilic

Sucuri naturale și băuturi carbogazoase. Care e de fapt diferența. Mitul demontat de nutriționistul Mihaela Bilic

Manolică Anca / 26.03.2021, 13:10
Sucuri naturale și băuturi carbogazoase. Care e de fapt diferența. Mitul demontat de nutriționistul Mihaela Bilic

Sucuri naturale și băuturi carbogazoase. Auzim adesea că sucurile naturale sunt mai sănătoase decât băuturile carbogazoase și de multe ori, dimineața, ne pregătim câte un fresh din fructe, care să ne dea energie pentru întreaga zi. Să fie acest lucru total adevărat? Iată care e de fapt diferența dintre aceste sucuri.

Sucuri naturale și băuturi carbogazoase

Atunci când vine vorba despre sucuri naturale și băuturi carbogazoase, se pare că există o credință general valabilă: cele naturale sunt sănătoase, în timp ce băuturile carbogazoase sunt nesănătoase. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, demontează acest mit și spune despre cei care cred că băutura cea mai sănătoasă este un suc de fructe natural că se în înșală amarnic. Așadar, aceasta a demonstrat că, indiferent dacă este vorba despre un fresh sau o băutură cu acid, sucurile sunt asemănătoare și la fel de păcătoase.

Sucurile proaspăt stoarse conțin fructoză simplă și apă, iar cele carbozagoase apă și zahăr din sfecla de zahăr, adică un dizaharid, care este compus dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Aportul lor caloric este același, de 4 calorii pe gram. Așadar, nu trebuie să ne lăsăm păcăliți, pentru că îngrașă la fel de mult. Totuși, sucurile naturale au un avantaj în cazul diabeticilor și acela că se absoarbe mai lent în sânge.

„Indiferent că e vorba de fresh sau băutură carbogazoasă sucurile sunt asemănătoare și la fel de păcătoase. Fructoza are un avantaj – se absoarbe mai lent în sânge. Însă, avantajul acesta este bun doar în cazul diabeticilor, pentru că fructoza nu face descărcare de insulină. Însă din punct de vedere al îngrășatului, și fructoza și zaharoza, adică zahărul clasic, îngrașă la fel. Fie că e vorba de un fresh proaspăt, stors de noi din portocale, apă cu fructoză, fie că e vorba de suc în cutie de carton care nu are adaos de zahăr, avem 40 de calorii pe suta de mililitri, adică între 9 și 10 grame de fructoză pe suta de mililitri. Într-un pahar de suc avem cam 120 de calorii”, a spus Mihaela Bilic, într-o filmare publicată pe contul de Facebook.

Sucuri naturale și băuturi carbogazoase. Ambele categorii conțin la fel de multe calorii și îngrașă la fel de mult
Sucuri naturale și băuturi carbogazoase. Ambele categorii conțin la fel de multe calorii și îngrașă la fel de mult

De ce îngrașă sucurile

În continuare, medicul nutriționist a explicat care este motivul pentru care sucurile îngrașă. Așadar, cele 120 de calorii dintr-un pahar cu suc se depun repede, pentru că ele nu pot fi consumate prin mișcare. Motivul este unul cât se poate de simplu: „În momentul în care noi bem un pahar de suc, organismul are impresia că bem apă, pentru că el nu știe să numere caloriile ce vin din lichide. Le consideră apă chioară. Fiecare 120 de calorii venite dintr-un pahar de suc se pune, se cunoaște”, a mai spus Mihaela Bilic.

Așadar, diferență între sucuri naturale și băuturi carbogazoase nu prea există. Ambele categorii au același număr de calorii, deci îngrașă la fel de mult. Pentru cei care era erau fani ai acestor băuturi, Mihaela Bilic a venit și o veste bună. Există alternative la consumul acestor sucuri. AI putea alege o băutură „zero”, cu îndulcitori. Acestea au zaharină ori aspartam, care taie pofta de mâncare și scad pofta de dulce. Și, bineînțeles, de preferat este ca fructele să fie consumate ca atare.

„Sau și mai corect și mai sănătos, mâncați fructul ca atare, așa cum l-a făcut natura. Pentru că în fruct apa cu fructoză este diluată, amestecată cu multe fibre. Și atunci pe măsură ce tu îl mănânci, organismul efectiv absoarbe lent acea fructoză. Ca să mănânci o portocală îți ia cam 10 minute dacă o mesteci bine și atunci impactul asupra ficatului, asupra metabolismului este aproape invizibil. Plus că o portocală întreagă, mâncată cu tot cu pulpă, are sub 50 de calorii. Deci fructele sunt desertul perfect, ideal, cel mai sănătos, făcut de natură. În schimb, esența de fructe, indiferent că e fresh făcută sau carbogazoasă mai bine dați-o-ncolo și beți apă simplă, că apa chioară întotdeauna a fost sănătoasă”, a completat Mihaela Bilic.