Home » Life & Style » Timp liber » Taj Mahal – 7 lucruri interesante despre cel mai grandios monument din India

Taj Mahal – 7 lucruri interesante despre cel mai grandios monument din India

Voicu Costin / 25.12.2021, 19:54
Taj Mahal – 7 lucruri interesante despre cel mai grandios monument din India

Darurile oferite de bărbaţi soțiilor lor pot fi de multe ori de prisos. Femeia, atrasă de bijuterii și pietre scumpe, a reușit să îi fie dăruit inclusiv un grandios monument. Legenda spune că împăratul Shah Jahan a fost atât de îndrăgostit de soția sa încât i-a dăruit acesteia una din cele 7 minuni ale lumii moderne, Taj Mahal.

Povestea unei minuni moderne

Cele mai impunătoare monumente, situri sau structuri celebre au fost dovezi că omenirea a vrut să lase o fărâmă de istorie în urma trecerii prin această lume. Cele 7 minuni ale lumii antice au reușit să uimească lumea cu măreția lor și misterul posibilității construcției de la acea vreme, fără tehnologiile din ziua de azi.

Piramida lui Keops, Grădinile Suspendate din Babilon, Templul Zeiței Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rodos și Farul din Alexandria au rămas cele 7 minuni lăsate de civilizații străvechi precum greci, egipteni, persani sau babilonieni.

Lumea modernă a adus în prim-plan alt construcții spectaculoase. Uimiți de zgârie-norii construiți în marile orașe ale lumii, aceste clădiri pot ajunge până la o înălțimea unui munte. Burj Khalifa din Dubai este cea mai înalta și spectaculoasă clădire construită ajungând la o înălțime de 828 m.

7 lucruri interesante despre Taj Mahal

Dar trebuie să știm că monumente grandioase au început să se construiască încă din anii 1600. Împăratul indian Shah Jahan a vrut să își comemoreze soția într-un mod inedit. În semn de iubire acesta i-a construit un mausoleu pe numele lui Taj Mahal. 7 lucruri interesante despre palatul care atrage milioane de turiști anual.

  1. El este considerat cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce amintește lumii de bogata civilizație a unei țări care a dat lumii nu doar minuni ale lumii, dar și personalități marcante ale istoriei.
  2. Templul se găsește în orașul istoric Agra, ce se află la o oră și jumătate de mers cu trenul expres din New Delhi
  3. Mausoleul a reprezentat dovada supremă de dragoste a unui bărbat în memoria soției sale. În anul 1631, Shah Jahan a dat ordin pentru ridicarea edificiului după moartea soției sale, Mumtaz Mahal. La nașterea celui de-al 14-lea copil aceasta a decedat, iar împăratul distrus de durere a ordonat ridicarea complexului în memoria ei. Trupul lui Mumtaz Mahal a fost îngropat în Taj Mahal.
  4. Taj Mahal-ul este cu adevărat cel mai bine păstrat monument mormânt din lume. Poetul englez Edwin Arnold îl descria că fiind „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră”.
  5. O legendă leagă minunea modernă de ea. Arhitectul principal turcul Ustad Issa și-ar fi pierdut mâna dreaptă după ce s-a finalizat construcția. Se spune că împăratul Shah Jahan a dat ordin să i se taie mâna arhitectului, pentru că acesta să nu mai poată proiecta vreodată o bijuterie precum Taj Mahal.
  6. Cum am spus și la începutul articolului, femeia este iubitoare de pietre prețioase și de bijuterii. Împăratul indian s-a gândit la acest lucru când a construit Taj Mahal și a folosit pietre prețioase din toate zonele Asiei: turcoaze din Tibet, agațe din Yemen, safire din Ceylon, ametiste din Persia, coral din Arabia, jad din China, malachit din Rusia și perle din Oceanul Indian. Datorită pietrelor prețioase, pe timp de zi, zidurile templului par să aibă culori diferite. Dimineața mausoleul apare roz, seară devine alb, iar noaptea, la lumina lunii, zidurile par aurii.
  7. Taj Mahal atrage anual între 2 și 4 milioane de turiști.