Home » Life & Style » Timp liber » 8 locuri unice în România și în lume. Motivul pentru care sunt considerate speciale

8 locuri unice în România și în lume. Motivul pentru care sunt considerate speciale

Alexandru Cazacu / 14.09.2021, 14:36

Cu ce să ne mândrim ca popor, dacă nu cu minunățiile, obiceiurile și nenumăratele atracții turistice din țara noastră. Ei bine, România te încântă cu incredibilele sale peisaje, castele și locuri incredibile. Noi îți vom prezenta astăzi unele locuri deosebite din țara noastră și care este motivul pentru care sunt considerate unice atât în România, cât și în lume.

Locuri unice în România și în lume

De la fauna și vegetația din Delta Dunării, până la castelele impresionate de pe teritoriul său, România are cu siguranță cu ce se lăuda. Tocmai datorită acestui fapt, noi îți vom prezenta în următoarele rânduri ale acestui articol câteva dintre locațiile spectaculoase și unice în lume, pe care le puteți găsi în țara noastră.

Pădurea Letea

Cu siguranță Pădurea Letea este un loc unic în lume mai ales datorită vegetației de aici. Mai exact, este singurul loc din Europa unde cresc liane, ca în pădurile tropicale. Pe lână masivii stejari, aici poți admira tulpini lungi de viță de vie sălbatică, dar și liane care pot avea chiar și 20 de metri. Ba chiar mai mult de atât, în Pădurea Letea se găsesc și mai multe specii de plante de origine mediteraneeană.

Transfăgărășanul și Transalpina

Printre locurile unice din lista noastră se află și cele două drumuri celebre. Cu o lungime de peste 150 de kilometri, Transfăgărășanul este cel mai spectaculos și mai cunoscut drum din țara noastră. Ba chiar mai mult de atât, în 2009, cei de la Top Gear l-au inclus în topul celor mai impresionante șosele. Cel mai înalt punct al drumului este situat la 2.042 metri.

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și se pare că îi face deja concurență Transfăgărășanului, fiind vizitată anual de foarte mulți turiști. Cunoscută și ca ”Drumul Regelui”, Transalpina străbate nu mai puțin de patru județe (Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba) și atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 de metri. Această șosea este accesibilă doar autovehiculelor care nu depășesc greutatea de 7.5 tone.

Lacul Ursu (Sovata)

Unicitatea Lacului Ursu este reprezentată mai ales de faptul că este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume. Iar asta nu e tot, deoarece acesta este unic în lume și datorită concentrației mare de sare, care face ca apa să aibă 20 de grade Celsius la suprafață, 40 de grade la un metru adâncime și 60 de grade Celsius la adâncimea de 1,5 metri.

Locuri unice în România și în lume - Lacul Ursu
Locuri unice în România și în lume – Lacul Ursu

Vulcanii noroioși

Printre minunile țării noastre se află și vulcanii noroioși din județul Buzău. Aceștia sunt unici în România și se formează cu ajutorul gazelor naturale care împing apa amestecată cu argilă la suprafața pământului. În toată Europa, fenomenul nu este foarte des întâlnit, iar cei mai spectaculoși de la noi din țară sunt cei de la Beciu, din Subcarpații Buzăului.

Delta Dunării

Cu siguranță, toată lumea știe deja că Delta Dunării este considerată a fi cel mai tânăr pământ al Europei. Cu toate acestea, nu mulți știu că este de asemenea și singura deltă din lume declarată rezervație a biosferei. De asemenea, din punct de vedere al biodiversității, Delta Dunării este situată pe locul al treilea în lume, după Marea Barieră de Corali și Arhipelagul Galapagos.

Picturile rupestre de pe pereții peșterii Coliboaia din Bihor

Știați că în Peștera Coliboaia s-au descoperit picturi rupestre care datează de acum aproximativ 35.000 de ani? Ei bine, se pare că acestea ar fi cele mai vechi din Europa Centrală. În aceste desene sunt reprezentate unele animale care trăiau la vremea respectivă în această zonă (un bizon, un cal, o felină, rinoceri, dar și două capete de urs.

Canionul Râpa Roșie

Situată la aproximativ 3 kilometri de orașul Sebeș, Râpa Roșie are o suprafață de aproximativ 10 hectare. Aceasta este o rezervație geologică are pereți care ating înălțimi de până la 100 de metri și s-a format prin eroziune. Anual, foarte mulți turiștii să admire formele deosebite și culorile roșiatice ale argilei de aici.