Home » Life & Style » Timp liber » 9 locații pe care trebuie neapărat să le vizitezi în Gura Humorului

9 locații pe care trebuie neapărat să le vizitezi în Gura Humorului

Manolică Anca / 20.09.2021, 11:00
9 locații pe care trebuie neapărat să le vizitezi în Gura Humorului

Gura Humorului este simbolul Bucovinei, una dintre cele mai apreciate stațiuni turistice din România. Localitate atestată încă de pe vremea lui Ștefan Cel Mare, aceasta a fost și este în continuare un centru religios de o importanță deosebită. Frumusețile naturii formează și ele un cadru de vis în care te încarci cu multă energie bună. Iată ce locații ar trebui să le vizitezi obligatoriu în Gura Humorului.

Locații pe care trebuie obligatoriu să le vizitezi în Gura Humorului

Gura Humorului este un frumos oraș de munte din județul Suceava, aflat la poalele Obcinelor bucovinene, scăldat de apa limpede și domoală a râului Moldova. Stațiunea turistică adună an de an sute de mii de turiști, dornici de a se bucura de superbul peisaj montan, de aerul proaspat și foarte curat și de numeroasele mănăstiri, adevărate opere de artă, unice în toată lumea pentru pictura exterioară, adevărate bijuterii ale arhitecturii moldoveneşti medievale.

  • Mănăstirea Voroneț

Este poate cea mai cunoscută biserică din România, devenind celebră prin frescele sale exterioare zugrăvite într-o nuanță unică de albastru, care în timp a devenit cunoscută drept „albastru de Voroneț”. Mănăstirea Voroneț se află la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului, fiind una dintre cele mai de valoare ctitorii ale lui Ștefan cel Mare (1457-1504).

Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț

Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost construită în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce reprezintă un record pentru acele vremuri. Și-a păstrat forma inițială nealterată, pictura interioară datând, în mare parte, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, fiind realizată în anul 1496. Biserica Mănăstirii Voroneţ mai este supranumită și „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”.

  • Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița se regăsește într-un peisaj de basm, pe un drum de o frumusețe rară ce șerpuiește pe văi și culmi vezi împădurite, la o distanță de o oră de Gura Humorului. Situată în incinta unui zid de piatră care o apără de atacatori și flancată de cinci turnuri de pază întărite, mănăstirea a fost ctitorită de frații Movilă, o familie de boieri și domnitori.

Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Mănăstirea Sucevița
Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Mănăstirea Sucevița

Având hramul „Invierea Domnului”, biserica este construită în stilul arhitecturii moldovenești – o îmbinare de elemente de artă bizantină și gotică, la care se adaugă elemente de arhitectură ale vechilor biserici de lemn din Moldova.

  • Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna
Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este prima și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, situată la aproximativ 70 de kilometri de Gura Humorului. La 10 iulie 1466, Ștefan cel Mare începea zidirea mănăstirii, pe care a înzestrat-o cu hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”. Destinată iniţial să servească drept necropolă domnească pentru familia lui Ştefan cel Mare, ulterior a devenit locul în care Ştefan se retrăgea pentru a-şi regăsi liniştea.

  • Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor
Mănăstirea Humor

Mănăstirea se află la 5 km de Câmpulung Moldovenesc, pe coama unei coline pe râul cu același nume. Împrejmuită de pajiști și dealuri, superbul lăcaș de cult este una dintre cele mai vestite ctitorii ale evului mediu moldovenesc.

Având hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, mănăstirea a fost ridicată în anul 1530, de marele logofăt Toader Bubuiog. Construit în stil moldovenesc, în plan triconc cu abside laterale și fară turle, lăcașul este împodobit atât la interior, cât și la exterior, cu picturi în frescă, cu nuanțe predominante de un roșu superb. Mănăstirea este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din România.

  • Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Mănăstirea Arbore

Mănăstirea Arbore
Mănăstirea Arbore

Mănăstirea Arbore este situată chiar în inima satului cu același nume, destul de aproape de Gura Humorului. Este împrejmuită cu gard de lemn și are o curte simplă, fiind o ctitorie boierească. Din acest motiv este construită din cărămidă și nu are turle, însă surprinde prin frumusețea ei. Arcadele joase și arcele moldovenești îi dă proporții echilibrate, iar la interior se păstrează cu mare grijă cel mai valoros însemn funerar de stil gotic din Moldova, chivotul de mormânt al ctitorului bisericii, Luca Arbore.

  • Rezervațiile naturale Piatra Pinului și Piatra Șoimului

Rezervațiile naturale Piatra Pinului și Piatra Șoimului
Rezervațiile naturale Piatra Pinului și Piatra Șoimului

Ele alcătuiesc o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip geologic, paleontologic și peisagistic), situată pe partea dreaptă a râului Moldova. Rezervația geologică Piatra Pinului este împădurită este acoperită parţial cu pin silvestru, brad, molid, fag, iar ca fenomen unic în țară este creșterea afinului negru la cea mai mică altitudine (600 m).

Piatra Şoimului, aflată la câteva sute de metri în amonte de Piatra Pinului, este preferată pentru pitorescul stâncilor din pădure. Pentru împătimiții sporturilor de iarnă, aici se regăsește Pârtia Șoimului, destinată atât amatorilor, cât și celor experimentați. Priveliștea specială asupra orașului și a naturii ce îl înconjoară oferă un cadru de vis.

  • Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Muzeul obiceiurilor populare

Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Muzeul obiceiurilor populare
Locații pe care trebuie să le vizitezi în Gura Humorului. Muzeul obiceiurilor populare

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o instituție unică în rețeaua culturală românească. Tematica muzeului este reprezentată de o călătorie virtuală în universul spiritual al satului bucovinean de la finele secolului al XIX-lea.

Cei care vin aici vor afla tainele nebănuite ale calendarului popular bucovinean începând cu practicile de la Sfântul Andrei, continuând cu cele specifice Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei, începuturilor de an agrar, pastoral, apicol și pomicol, sărbătorii pascale, sărbătorii solstițiale a Sânzienelor și sfârșind cu practicile de la sărbătorile de toamnă, Sfânta Parascheva și Sfântul Dumitru.

  • Catedrala Nașterii Domnului

Catedrala Nașterii Domnului
Catedrala Nașterii Domnului

Lăcașul de cult ce poartă hramul Nașterii Maicii Domnului este ridicat în inima orașului. Pictura, în tehică fresco, a fost realizată de pictorul profesor Alexandru Mateiaș, din București. Naosul, marcat cu cele patru abside și două galerii, este încoronat cu turla Pantocrator înaltă de circa 53 de metri. Catedrala a fost ridicată în memoria eroilor și martirilor neamului, dar și în cinstea armatei române. Sfințirea a avut loc pe 21 august 2011.

  • Vârful Măgura din Gura Humorului

Iubitorii de natură și de traseele montane se vor putea bucura din plin de acest lucru dacă ajung aici. Vârful Măgura din Gura Humorului se parcurge în aproximativ 2-2h 30 și are o distanță de aproximativ 2 km. Este un traseu ușor, pe care se pot aventura și amatorii.