Home » Life & Style » Timp liber » Cartea scrisă de Nostradamus, înainte de-a deveni prezicător. Nu are legătură cu nimic din ceea ce știm despre el

Cartea scrisă de Nostradamus, înainte de-a deveni prezicător. Nu are legătură cu nimic din ceea ce știm despre el

Alexandru Cazacu / 18.05.2022, 14:48
Cartea scrisă de Nostradamus, înainte de-a deveni prezicător. Nu are legătură cu nimic din ceea ce știm despre el

Teoriile conspirației, misticismul și profețiile au făcut dintotdeauna parte din viața oamenilor. Atunci când auzim numele lui Nostradamus, gândul ne zboară automat la profețiile sumbre ale acestuia. Totuși, nu mulți știu că celebrul profet era deosebit de priceput și la cratiță. Ba chiar mai mult de atât, înainte de a deveni mare prezicător, el a scris și o carte în acest sens.

Înainte de a-și publica profețiile, Nostradamus a scris o carte de bucate

Cartea lui Nostradamus, „Traité des fardemens et confitures”, în traducere liberă „Tratat de machiaj și gemuri”, a apărut în anul 1555. Cu toate acestea, anul care apare pe manuscris este 1552. Este în esență o carte de remedii care conține, la fel ca și în multe exemple moderne de cărți de bucate, rețetele altor oameni. De exemplu, există unul pentru vindecarea ciumei.

Celebrul prezicător nu a fost un vizionar în ceea ce privește acest volum, deoarece în toate cărțile de bucate ale vremii existau și sfaturi medicinale. Cartea se bazează pe cunoștințele dobândite de Nostradamus înainte de a merge la Montpellier pentru a studia medicina, în 1529. Până atunci, el era doar un farmacist rătăcitor.

Specializarea i-a fost de mare folos

După cum spuneam, Nostradamus era un fel de vraci sau farmacist, care combina adesea medicina cu alchimia. Așa că, ne puteam aștepta ca marele prezicător să includă câteva lucruri despre alchimie și în cartea sa. Printre altele, în „Traité des fardemens et confitures” erau trecute și câteva trucuri de machiaj și sfaturi pentru a evita ciuma.

Cartea oferă și unele rețete de marmeladă: („coaja de portocală confiată… care va fi excelent de gustoasă”), dulceață de cireșe (după un an cireșele sunt „cum erau în ziua în care au fost pregătite”), jeleu de gutui („potrivit pentru a fi pus înaintea unui rege”) și conserva de pere („suficient de excelent pentru a fi pus în fața unui prinț”), scrie The Guardian.

Înainte de a deveni prezicător, Nostradamus a scris o carte de bucate
Înainte de a deveni prezicător, Nostradamus a scris o carte de bucate

Există și rețete de pastă de marțipan și bomboane de zahăr. În plus, în cartea menționată, el explică și cum se face pasta de dinți. Se pare că pentru aceasta era nevoie de os de sepie și cochilii de melci de mare, „măcinate bine pe placa de marmură a unui pictor”. Printre sfaturile utile pentru o dantură perfectă se număra și folosirea „argilei albastre”.

Sfaturi din cartea de bucate a lui Nostradamus

O altă rețetă explică cum să îți faci părul blond. De asemenea, în cartea respectivă găseai și rețete de laxative pe bază de trandafiri și de rubarbă. Cu siguranță, rețetele scrise pentru vindecarea ciumei și pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească de tine sunt la mare căutare chiar și în zilele noastre.

După cum scria Nostradamus, ciuma putea fi vindecată cu o uncie de rumeguș sau așchii de lemn verde de chiparos, șase uncii de rădăcină de violetă florentină, trei uncii de cuișoare, trei drame de calamus dulce și șase drame de aloe… lemn. Se pare că toate aceste ingrediente trebuiau făcute pudră. Mai curios este faptul că, rețetele sale au avut parte de un real succes la vremea respectivă.