Home » Știri » Ciuma dansului, epidemia bizară care a lovit Europa. Care este adevărul din spatele celui mai ciudat caz medical din istorie

Ciuma dansului, epidemia bizară care a lovit Europa. Care este adevărul din spatele celui mai ciudat caz medical din istorie

Ileana Mladinoiu / 16.03.2021, 20:12
Ciuma dansului, epidemia bizară care a lovit Europa. Care este adevărul din spatele celui mai ciudat caz medical din istorie

Toată povestea a început într-o zi de iulie, când Frau Troffea a început să danseze în pași de jive, un amestec de rock, boogie-woogie, american swing și jitteburg, de unde și caracterul expresiv, rapid al acestui dans greu de executat.

Ciuma dansului. Cum a început să se manifeste

Evenimentul neașteptat a avut loc acum 500 de ani, mai exact în iulie 1518, pe străzile din Strasbourg, și i-a lăsat fără grai pe istorici, oameni de știință și pe toți cei care ar fi vrut să-l înțeleagă.
Sigur că privitorilor, inclusiv soțului acesteia li s-a părut bizară ieșirea din casă în stradă a femeii și dansul executat fără întrerupere toată ziua, timp de șase zile. Unii s-au amuzat, aplaudând în același timp energia și bucuria dansatoarei, care se oprea doar când adormea de epuizare, însă a doua zi o lua de la capăt.

Deoarece era ceva neobișnuit, oamenii au început să-i dea atenție și au format o mulțime în jurul ei pentru a o vedea dansând fără muzică. Deși picioarele îi erau deja învinețite și însângerate, Frau Troffea nu părea să se oprească.

Ciuma dansului, epidemia bizară care a lovit Europa
Ciuma dansului, epidemia bizară care a lovit Europa

Sute de persoane dansau necontrolat

Într-o săptămână, 34 de persoane i s-au alăturat și au început să danseze non-stop. Într-o lună se estimase că până la 400 de persoane dansau necontrolat, expunându-se accidentelor cerebrale, atacurilor de cord și epuizării.

Cei care nu au fost afectați nu știau ce să facă când și-au văzut vecinii dansând, țipând de durere și cerând ajutor, aparent incapabili să oprească mișcările lor ucigașe.

Și pentru că era vara fierbinte, până la 15 persoane pe zi mureau de căldură, deshidratare și epuizare. Consiliul municipal a cerut ajutor medicilor locali în încercarea de a pune capăt acestei nebunii și au ajuns să îi diagnosticheze pe bieții dansatori ca având creierele încinse sau sănge supraîncăzit.

Măsurile adoptate de autorități

Oamenii nu s-au putut opri din mișcare, iar consiliul a hotărât să încerce altceva. A angajat muzicieni și a adus mai mulți oameni în oraș pentru a petrece și a încerca să-i obosească pe dansatori.

La un moment dat, metoda părea să funcționeze pe măsură ce mișcările dansatorilor încetineau. Numai că muzicienii angajați au schimbat ritmul și melodia, fapt ce i-a determinat pe oameni să revină la ritmul anterior.

Autoritățile au ajuns să creadă că un blestem s-a abătut asupra orașului lor, pricinuit de toți păcătoșii, și au trecut la măsuri. Au fost închise toate bordelurile și i-a alungat din oraș pe toți cei pe care i-au considerat păcătoși. Erau atât de disperate, încât au considerat muzica și dansul ca fiind ilegale.

Măsurile drastice nu au împiedicat dansul picioare zdrobite și sângerânde, el continuând până în septembrie. Nici acum nu se știe ce anume a provocat acest fenomen, deși există teorii precum isteria în masă cauzată de sărăcie extremă și superstițiile din jurul Sfântului Vitus, despre care se crede că a trimis un blestem.

Curios este că fenomenul s-a întâmplat de mai multe ori, în toată Europa. Epidemii similare au avut loc în 1247, 1278, 1375, 1381, 1428 și probabil în altele care nu au fost suficient documentate.
Se spune că au existat cazuri în care oamenii nu doar dansau, ci aveau iluzii, și cazuri în care cei în discuție erau toți copii.

De la ultimul caz raportat al epidemiei/ciumei dansante au trecut mulți ani, ceea ce nu ne împiedică să ne înfricoșăm, să ne punem întrebări, deoarece nu există încă nicio explicație până în prezent.