Home » Life & Style » De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle. Metoda simplă și uimitoare care îți face munca mai ușoară

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle. Metoda simplă și uimitoare care îți face munca mai ușoară

Manolică Anca / 02.03.2021, 11:39
De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle. Metoda simplă și uimitoare care îți face munca mai ușoară

Bicarbonatul de sodiu este un aliment minune care ne ajută în foarte multe cazuri. De la prepararea mâncărurilor, până la îngrijirea corporală sau curățenie în casă, acest produs simplu ne face viața mai ușoară. La fel cum este și în acest caz. Iată de ce este bine să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle.

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle

Ouăle fierte sunt o gustare rapidă și foarte sănătoasă. Însă, decojirea acestora uneori poate fi o adevărată provocare. Unele se decojesc mai ușor, altele mai greu, ajungând să arunci jumătate din albuș. Diferența constă în prospețimea lor. Astfel, ouăle ce au coaja mai veche de 7-10 zile este mai ușoară, pe când cele mai proaspete au coaja mai grea, deci mai greu de îndepărtat. Coaja ouălor mai proaspete este mai greu de îndepărtat deoarece aceastea sunt mai puțin alcaline decât ouăle mai vechi.

Conform trucului care le-a făcut viața mai ușoară multor gospodine, poți rezolva această problemă foarte simplu: adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în crăticioara în care fierbi ouăle, atunci când apa clocotește. Bicarbonatul de sodiu face ca ouăle să fie mai alcaline, ceea ce înseamnă că va ușura procesul de fierbere și, automat, decojirea ouălor va fi una mult mai simplă.

Bicarbonatul de sodiu adăugat în apa în care fierbi ouăle ajută la decojirea mai ușoară a acestora
Bicarbonatul de sodiu adăugat în apa în care fierbi ouăle ajută la decojirea mai ușoară a acestora

Dacă dorești să vezi cât de vechi sunt ouălor, poți verifica asta printr-un alt truc simplu. Pentru asta este necesar să scufunzi oul în apă. Dacă acesta rămâne la suprafață înseamnă că se apropie de termenul de expirare, iar dacă se scufundă înseamnă că este proaspăt.

Cât se fierbe un ou moale și cât unul tare

Timpul de fierbere depinde de textura pe care o vrei: un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare? De asemenea, este bine de reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă, nu când pui ouăle în apă! Iată cât se fierbe un ou moale și cât unul tare:

  • Ou foarte moale, cu gălbenuș lichid – 2 minute
  • Ou cu gălbenuș semi-moale, adică puțin lichid, dar și un pic moale – 4 minute
  • Ou cu gălbenuș moale – 6 minute
  • Ou cu gălbenuș tare, dar puțin cremos – 8 minute
  • Ou cu gălbenuș tare – 10 minute
  • Ou cu gălbenuș foarte tare – 12 până la 15 minute (atenție: ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)
Cât se fierbe un ou moale și cât unul tare
Cât se fierbe un ou moale și cât unul tare

Ouăle fierte pot fi ținute în frigider până la o săptămână, însă cele descojite trebuie mâncate în aceeași zi. Ținute la temperatura camerei, ouăle fierte sunt comestibile doar două ore. Așadar, nu mânca niciodată seara un ou fiert care a rămas de dimineață pe masă. Altfel, riști o toxiinfecție alimentară!