Home » Life & Style » Timp liber » Cât cântărește sufletul, de fapt. Cercetătorii au încercat să descifreze misterul. Răspunsul surprinzător

Cât cântărește sufletul, de fapt. Cercetătorii au încercat să descifreze misterul. Răspunsul surprinzător

Alexandru Cazacu / 29.07.2022, 17:18
Cât cântărește sufletul, de fapt. Cercetătorii au încercat să descifreze misterul. Răspunsul surprinzător

V-ați întrebat vreodată cât cântărește sufletul? Ei bine, unele mituri spun că masa acestuia este de aproximativ 21 de grame. Cu toate acestea, cât de adevărată este această afirmație? Oamenii de știință care au încercat să descifreze misterul ne răspund la această întrebare. Haideți să vedem la ce concluzie au ajuns cercetătorii.

Cât cântărește sufletul, de fapt. Specialiștii au încercat să dezlege misterul

După cum bine știm, sufletul eterne este un concept foarte puternic. De fapt, putem spune că este o trăsătură principală a multor religii și o credință reconfortantă pentru pierderile suferite. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care unele persoane lasă chestiunile legate de suflet în seama credinței. În schimb, alții au apelat la știință pentru a dovedi că sufletul există.

Dacă ați văzut vreodată filmul „21 de grame”, sau dacă ați auzit că sufletul cântărește 21 de grame, înseamnă că, de fapt, ați auzit de concluziile unui experiment mai puțin obișnuit.

Așadar, dacă vă întrebați cât cântărește sufletul, răspunsul este că nimeni nu poate ști cu siguranță acest lucru. De fapt, știința nu poate dovedi că sufletul există cu adevărat, așa că cercetătorii nu îl pot cântări. Cu toate acestea, există o poveste a unui medic care a încercat să afle acest lucru.

Cum ar fi fost cântărit sufletul

La începutul secolului XX, într-un cartier din Boston, SUA, un medic cunoscut, pe nume Duncan MacDougall, avea o idee fixă din acest punct de vedere. Mai exact, el s-a gândit că, dacă oamenii au suflete, acestea trebuie să ocupe spațiu. Așadar, dacă sufletele ocupă spațiu, ar trebui să aibă și masă, scriu cei de la Live Science.

Ei bine, după cum a raționat MacDougall, există doar o singură modalitate de a afla acest lucru. Într-o lucrare științifică publicată în 1907, el susținea următoarele: „Deoarece… substanța luată în considerare în ipoteza noastră este legată organic de corp până când are loc moartea, mi se pare mai rezonabil să cred că trebuie să fie o formă de materie gravitativă și, prin urmare, capabilă să fie detectată cântărind un om în timp ce moare”.

Cât cântărește sufletul
Cât cântărește sufletul, de fapt. Cercetătorii au încercat să descifreze misterul

Medicul din Boston făcuse echipă cu Dorchester’s Consumptives’ Home, un spital caritabil pentru pacienții cu tuberculoză în stadiu avansat. La vremea respectivă, această boală nu avea leac. Așadar, MacDougall a construit un cântar special, capabil să susțină atât bolnavul de tuberculoză aflat pe moarte, cât și patul de spital pe care stătea acesta.

În lucrarea menționată, medicul american a explicat că tuberculoza a fost o boală convenabilă pentru acest tip de experiment, mai ales că pacienții au decedat „extrem de epuizați”, fără să miște cântarul respectiv.

În ce a constat experimentul lui MacDougall

Primul pacient al medicului din Boston a fost un bărbat decedat pe 10 aprilie 1901. Când a murit, greutatea acestuia a scăzut instant cu 21,2 grame. Acesta a fost momentul în care a apărut celebrul mit. Nu s-a ținut cont de faptul că pacientul următor a lui MacDougall a pierdut doar 14 grame la 15 minute după deces sau că cel de-al treilea a arătat o pierdere de doar 28,3 grame cu un minut mai târziu.

De asemenea, medicul nu a ținut cont de cel de-al patrulea caz. Mai precis, era vorba despre o femeie decedată din cauza diabetului, cântarul nefiind calibrat corespunzător. Ei bine, toate aceste lucruri ridică o serie de întrebări la care Duncan MacDougall a evitat să răspundă în lucrarea lui.