Home » Știri » Știri sociale » Cine a fost Marius Nasta. Istoria neștiută a primului spital de tuberculoză din București

Cine a fost Marius Nasta. Istoria neștiută a primului spital de tuberculoză din București

Manolică Anca / 22.02.2021, 14:43
Cine a fost Marius Nasta. Istoria neștiută a primului spital de tuberculoză din București

Marius Nasta a fost un medic și membru titular în cadrul Academiei Române. Prin personalitatea sa copleșitoare și prin dedicația sa în domeniul cercetării, el a fost un stâlp extrem de important în lupta împotriva tuberculozei în România, deschizând totodată și calea dezvoltării pneumologiei. Dar iată cine a fost, mai exact, Marius Nasta și cum a luptat pentru aceste lucruri.

Cine a fost Marius Nasta

Medicul Marius Nasta s-a născut pe data de 4 decembrie 1890, la București. Și-a început cariera pe frontul Primului Război Mondial, în lupta cu holera. Profesorul Ion Cantacuzino a fost mentorul său și persoana de la care a avut  extrem de multe lucruri de învățat, îndrumându-i pașii pe calea cercetării. Marius Nasta a și fost la cârma secției de tuberculoză a Institutului Dr. I. Cantacuzino din anul 1927 până în 1945.

În anul 1949, acesta a înființat Institutul de Ftiziologie din București, în cadrul vechiului Spital Filaret, pe care l-a condus ca prim director. Institutul avea două filiale: una la Cluj, condusă de profesorul Leon Daniello, și alta la Iași, condusă de profesorul Nicolae Bumbăcescu. Acesta avea la bază activitatea de îngrijire a bolnavilor de tuberculoză precum și cercetarea în domeniul ftiziologiei.

Marius Nasta
Marius Nasta

Marius Nasta a devenit consacrat în ceea ce privește îngrijirea bolnavilor, cercetarea medicală și învățământul. Până la sfârșitul vieții el s-a dedicat luptei împotriva tuberculozei. Motivația acestei preocupări reiese clar chiar din primele cuvinte ale tezei sale pentru titlul de docent: „Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza”.

Istoria neștiută a primului spital de tuberculoză din București

Bazele acestui spital au fost puse de prof. Dr. I. Cantacuzino şi Dr. G. Proca, care, începând din anul 1902 au depus eforturi susţinute ce au dus crearea Spitalului Filaret din Dealul Filaretului, în 1906. Spitalul avea 80 de paturi pentru bolnavii cu TBC deschise sau înaintate şi 20 paturi de sanatoriu pentru bolnavii cu forme nedeschise sau incipiente (astăzi, pavilioane II şi III din Institut). După anul 1920 și până la al Doilea Război Mondial, Spitalul Filaret a continuat să promoveze idele progresiste care priveau organizarea luptei antituberculoase din România şi formarea cadrelor de specialitate.

 Istoria neștiută a primului spital de tuberculoză din București
Istoria neștiută a primului spital de tuberculoză din București

Institutul de Ftiziologie din Bucureşti a luat naștere în cursul anului 1949, prin demersul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale. Acesta a fost construit lângă vechiul Spital Filaret al „Societăţii pentru Profilaxia Tuberculozei”, din Şoseaua Viilor, și a funcţionat pentru început ca o structură distinctă de cea spitalicească. Institutul era condus de doctorul Marius Nasta, un director adjunct şi de un colectiv ştiinţific compus din cinci şefi de secţii. Fiindcă aveau aceleași obiective, în anul 1962,  Institutul şi Spitalul „Filaret”, creându-se „Institutul Clinic de Ftiziologie”.

Încă de la înfiinţare, Institutul și-a orientat activitatea în trei direcții: pregătirea cadrelor de specialitate, crearea şi consolidarea unor legături puternice și stabile cu unităţile sanitare din teritoriu şi cercetarea ştiinţifică, obiectivul său principal fiind „stabilirea unei concepţii unitare de luptă contra tuberculozei, elaborarea unor criterii de dezvoltare a reţelei de specialitate, în concordanţă cu principalele aspecte epidemiologice”.

Primul spital de tuberculoză din București
Primul spital de tuberculoză din București

Dispensarul acestei noi instituţii venea în sprijinul populației din sectorul 5 al Capitalei, fiind şi „proiectul pilot” pentru cercetările ştiinţifico-organizatorice pe ţară. Mai mult, în cadrul Institutului funcţionau Clinica de Chirurgie Toracică”, sub coordonarea lui C. Cărpinişan și „Clinica de Ftiziologie”, condusă de C. Anastasatu. Prin Ordinul MS nr. 819 din 30.07.1990, instituția își schimbă umele în „Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta”, iar oferta de servicii medicale se mărește, cuprinzind diagnosticul si tratamentul tuturor afecţiunilor pneumologice.

Astăzi, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este cel mai înalt for medical din România în domeniul patologiilor pulmonare!