Home » Life & Style » Timp liber » Ce pensie specială are Irina Loghin. Suma pe care celebra artistă o poate încasa lunar

Ce pensie specială are Irina Loghin. Suma pe care celebra artistă o poate încasa lunar

Alexandru Cazacu / 07.07.2022, 09:36

Irina Loghin este una dintre cele mai apreciate și îndrăgite artiste din România. Nu cu mult timp în urmă, cântăreața de muzică populară și-a recâștigat în instanță pensia specială, după ce procesul s-a plimbat pe la mai multe tribunale. Dar ce pensie specială are Irina Loghin? Află în continuare ce sumă poate încasa lunar de la statul român celebra solistă.

Ce pensie specială are Irina Loghin

În caz că nu știați, pe lângă veniturile pe care le încasează din muzică, Irina Loghin primește și o pensie specială. Pe lângă impresionanta carieră în muzică, ea s-a implicat și în politică, fiind deputat și senator PRM între anii 2000 și 2008. Îndrăgita artistă a solicitat această pensie în 2016.

Cu toate acestea, în 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor și deputaților. Ulterior, pe data de 5 mai, Curtea Constituțională a hotărât că legea respectivă este neconstituțională. În tot acest timp, pentru a-și recupera pensiile speciale, mai mulți foști deputați și senatori au acționat Parlamentul în instanță, iar printre aceștia s-a numărat și Irina Loghin.

Suma pe care Irina Loghin o poate încasa lunar

Așadar, îndrăgita artistă și-a recuperat pensia specială, după o perioadă în care procesul s-a tot plimbat prin instanțe. Nu mai puțin de 67 de foști parlamentari și-au recuperat pensiile speciale după ce au câștigat procesul la Tribunalul București. Efectele hotărârii Curții Constituționale se aplică începând din 10 iunie, dată la care motivarea a fost publicată în Monitorul Oficial.

„Admite cererea în parte. Obligă pârâții Secretariatul General al Camerei Deputaților și Secretariatul General al Senatului să repună pe reclamanți, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, în plată cu indemnizația pentru limita de vârstă, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006, și pârâții Parlamentul României- Camera Deputaților și Parlamentul României- Senatul să plătească reclamanților, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, această indemnizație, începând cu data de 10.06.2022. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în 30 zile de la comunicare”, se arată în decizia tribunalului.

Astfel, conform datelor de anul trecut, Irina Loghin încasează lunar o pensie specială cuprinsă între 6.000 și 7.000 de lei, potrivit Antena3.

Ce pensie specială are Irina Loghin
Ce pensie specială are Irina Loghin. Suma pe care artista o poate încasa lunar

Irina Loghin, fost deputat și senator al României

Cântăreața de muzică populară a intrat în politică în anul 1998, când s-a înscris în Partidul România Mare. Între 2000 și 2004, Irina Loghin a deținut funcția de deputat ales pe listele PRM, iar în legislatura 2004 – 2008, artista a fost senator ales în în județul Giurgiu pe listele aceluiași partid politic.

În această calitate, Irina Loghin a încercat să ajute artiștii și bătrânii, însă nu a reușit să facă ce și-a propus. Tocmai de aceea a renunțat să mai candideze pentru un mandat de senator. În calitate de deputat, artista a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Federativă a Braziliei și Regatul Suediei.

Ca senator, Irina Loghin a fost membru în grupurile de prietenie cu Republica Estonia, Muntenegru și Republica Letonia, conform Wikipedia. În 2008, Irina Loghin a decis că este vremea să renunțe la politică, mai ales că partidul din care făcea parte nu a mai reușit să obțină vreun mandat de parlamentar.